Pitesti: Strada Crinului din Piteşti a fost inundată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potopul de aseră  a–ntins la maxim  nervii şoferilor  care circulau pe strada Crinului. Canalizarea din carierul Popa Şapcă n-a  mai făcut faţă puhoiului  venit din zonele mai înalte ale Piteştiului. În mai puţin de o oră,  apa  a urcat şi pe trotuare  iar  cartierul  a – nceput să semene  tot mai mult cu un lac.

Zona mai joasă a Piteştiului a avut cel mai mult de suferit de pe urma potopului  de aseară.  N-a fost nevoie decât de 45 de minute de  precipitaţii  ca strada Crinului să devină  aproape impracticabilă . Aseară, la  ora 20.00,  apa trecuse  de bordură  şi puţini şoferi se mai  încumetau  în zonă.
,, Nu se poate aşa ceva. De fiecare dată când plouă   aici sunt  probleme. Nu-nţeleg de ce nu face nimeni nimic. Să desfunde cineva canalizarea asta .  Cred că dacă ploaia asta ar ţine-o aşa 5-6 ore  apa ar intra şi-n case. Nu e normal!” , se plânge Traian Lică, unul dintre şoferii care aseară treceau pe strada  Crinului. 
 

Canalizarea este veche de peste 80 de ani
 Conducerea  societăţii comerciale Apă Canal 2000 s.a.  pune inundaţiile care se produc frecvent  în zonă pe seama canalizării  vechi  şi   lipsei spaţiilor verzi . „Cartierele Piteştiului sunt situate pe diferite trepte. Zona Ceair este cea mai joasă. Este normal ca apele să se adune aici. În plus,  reţeaua de canalizare din zonă este foarte veche  şi a fost concepută când încă existau spaţii verzi suficiente  care absorbeau până la jumătate  din cantinatea de precipitaţii căzută . Acum, 90% din zonă este acoperită de betoane iar apa nu mai poate intra in mod natural în pământ. Mai  mult,  apare şi un fenomenul normal de tifonare, când în primele 15 minute  pe canale se formeaza un dop de aer  care nu permite scurgerea apei.” explică Gelu Mujea,  director ececutiv S.C. Apă Canal 2000 .

Putea fi şi mai rău
 Canalizarea Piteştiului este concepută să facă faţă unor precipitaţii sub 50 l/mp. Aseară, la Piteşti s-au înregistrat şi peste 65 l/mp.
„ La 20-25 l/mp, nu se pune nicio problemă, facem faţă.  Grav este când se depăşeşte această cantitate  şi se ajunge la peste 40 -50l/mp. Ce să mai zic de ce-a fost aseară?! Bine că-n  urmă cu  doar două săptămâni   am curăţat canalele, deşi ne aşteptam la ploi torenţiale ceva mai târziu.   Mai mult ca sigur, dacă ne prindea cu ele necurăţate ar fi  fost şi mai rău.”,  mai spune Gelu Mujea.  

5 milioane de euro, pentru a scăpa de inundaţii
De inundaţiile care apar în zona joasă a Piteştiului scăpăm doar  după  executarea  lucrărilor prevăzute în programul ISPA care vizează reţeaua de canalizare a Piteştiului. Cel puţin aşa ne asigură reprezentanţii SC Apă Canal 2000. SA.  ,, Este o lucrare de anvergură, care se ridică la cca. 5 milioane de euro.  Vom avea  aici o canalizare la 10 metri adâncime care  sperăm că va face faţă puhoaielor de ape. E-adevărat că există oraşe în care nici noile sisteme de canalizare n-au făcut faţă inundaţiilor însă sperăm că la noi lucrurile nu vor sta aşa.   Anul trecut, prin programul ISPA  s-au executat 25 de km de canalizare  prin care  acum  se absoarbe un volum de 15 -20% din debite. ”, Explică Gelu Mujea , director executiv s.c Apă Canal .      C.S.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite