Piteşti: Sorin Iagăru vorbeşte latina aproape la fel de bine ca româna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la vârsta de 17 ani a participat la 40 de concursuri şi olimpiade de limba şi literatura română şi lde latină la care a obţinut numeroase premii şi medalii.


Sorin Iagăru a început să scrie poezii în clasa a VI-a. Pe atunci compunea versuri libere, având ca temă principală natura, îndeosebi câmpia. Tot atunci a descoperit şi pasiunea pentru proza subiectivă, descriindu-şi trăirile interioare sub forma unui jurnal.

“Obişnuiam să scriu doar câteva gânduri, întâi foloseam personaje, dar apoi am început să merg către interiorizare, către proza reflexivă care impune trăirile, meditaţia, scrisul la persoana I, în acord cu ceea ce se scrie astăzi, cu proza modernă. Nu am scris opere mari ca dimensiuni, doar proză scurtă, nu am scris romane.”, îşi aminteşte Sorin. Inspiraţia o găsea în peisajul de câmpie de la ţară, din comuna Stolnici acolo unde îşi petrecea vacanţele de vară în copilărie.  

A descoperit latina pe clasa a IX-a

Văzând că are într-adevăr talent la ceea ce face, profesorii din generală l-au îndemnat să participe la concursuri de creaţie literară şi la olimpiade naţionale la care a luat numeroase premii. Mai mult, Sorin este membru şi al Cenaclului naţional „Săgetătorul”, al  Cenaclului junior al Uniunii Scriitorilor din România şi Centrului naţional de excelenţă al tinerelor talente literare.

Deşi a studiat materia şi în clasa a 8-a, pasiunea pentru latină a descoperit-o pe clasa a 9-a când diriginta sa, profesoara Gheorghiţa Cucu, i-a insuflat dragostea pentru această limbă şi l-a pregătit pentru concursurile care au urmat. “M-a atras latina pentru rigoarea pe care o are, există un echilibru al Antichităţii, cum spunea şi Eminescu, e ca gimnastica pentru trup, angrenează fiinţa într-un echilibru, îi conferă o anumită rigoare, chiar şi gramatica e destul de riguroasă şi are echilibru.”

A obtinut peste 20 de premii I

Într-un an de studiu a reuşit să ajungă la performanţe la care alţii ajung după mulţi ani. Printre cele mai importante premii pe care le-a câştigat Sorin Iagăru se numără locurile I la Concursul Internaţional de Creaţie Literară „Ioan Alexandru”, Concursul Internaţional de Creaţie Literară „Iulia Haşdeu”, Chişinău, Concursul Naţional de Limba Latină „Certamen Ovidianum Ponticum” şi Olimpiada Naţională de Latină.  În total, din clasa a VI-a şi până într-a IX-a, Sorin Iagăru a participat la nu mai puţin de 40 de concursuri şi olimpiade, obţinând peste 20 de premii I. Părinţii sunt atât de mândri de el încât îl însoţesc pretutindeni, şi se cazează la hotel, alături de loturile olimpice din care fiul lor face parte.

Până acum, Sorin nu a publicat nicio operă literară, ecât în volumele dedicate operelor olimpicilor, dar speră să reunească toate creaţiile sale într-o carte.

 Ce-i place
 “Îmi plac plimbările în aer liber, muzica şi literatura. Citesc romane de autori români, preferatul meu fiind „Moromeţii” de Marin Preda.”

Ce nu -i place
 “Nu îmi plac minciuna şi ipocrizia, nu mi-ar plăcea să am o carieră doar cu beneficii financiare, îmi place să fac totul din suflet.”

Întrebări şi răspunsuri:

- La ce lucrezi acum?

S.I. :  Vreau să scriu un roman, am încercat acum un an să scriu şi voi continua proiectul.  Este vorba despre trecerea din spaţiul urban în spaţiul rural, în acord cu natura individului care vrea să se redescopere, să se întoarcă la rădăcinile lui, în câmpie era în mediul proprice lui, era chemarea pe care o simţea şi urma să surprind devenirea lui în paralel cu mediul urban. Am vrut să fac o paralelă între sat şi oraş, să surprind valorile fiecăruia.

 -  Ce vrei să faci pe viitor?

S.I. :  Pentru viitor n-am o imagine bine conturată, dar vreau să fac ceva la care să mă ajute aptitudinile mele, pe domeniul filologie. Vreau să continui cu latina şi româna pt că îmi plac. Am făcut din pasiune tot.  Ca facultate o să aleg Litere.

 Profil:

Născut : 6 octombrie 1992, Piteşti
Studii: Elev în clasa a 10-a, profilul Filologie, „Colegiul Naţional I.C. Brătianu” Piteşti

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite