Piteşti: Sociologul Octavian Sachelarie vrea să publice o carte despre România contemporană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Sociologul Octavian Sachelarie vrea să publice o carte despre România contemporană
Piteşti: Sociologul Octavian Sachelarie vrea să publice o carte despre România contemporană

Analizează orice fenomen social, orice caz şi explică de ce o persoană a ajuns într-o situaţie disperată şi încalcă orice normă legală.

De ce ajung oamenii să devină frustraţi, cum sunt influenţaţi de toţi cei care îi înconjoară şi cum pot trece peste momentele grele, asta studiază sociologul Octavian Sachelarie.


La 13 ani a citit o bibliotecă întreagă
Viaţa unui sociolog, aşa cum am aflat de la piteşteanul Octavian Sachelarie, este dedicată studiului.

 „ Până acum am citit mii de cărţi ! Am avut şansa să mă nasc într-o familie de intelectuali, părinţii mei fiind economişti. Multă lume m-a întrebat de unde cunosc atât de multe şi le-am povestit cum a început totul.

Părinţii mei aveau mai multe biblioteci în casă, iar când eram în clasa a şaptea, în vacanţă, am stat o vară întreagă şi am citit toate volumele din bibliotecă. Aşa am învăţat să selectez informaţia şi un mare ajutor am primit de la mătuşa mea, o reputată profesoară de limba română. Mi-am iubit toţi profesorii, dar cel mai mult pe învăţătoare.

 Ea a fost cea care a pus bazele educaţiei mele şi până în momentul în care a murit, în fiecare an, de 8 Martie, i-am dus câte un buchet de flori.”, şi-a amintit piteşteanul Octavian Sachelarie.


Cel mai preferat scriitor este Ernest Hemingway
Părerea clară a sociologului Octavian Sachelarie este că lecturarea oricărei cărţi constituie un exerciţiu de selectare a informaţiei.

„Cărţile din anii de şcoală sunt cărţile de căpătâi în pregătirea profesională a unui om. Nu toată lumea ştie că marii creatori sunt puţini !”  Şi dacă ar fi să facă o analiză a tuturor cărţilor pe care le-a citit, sociologul se  simte atras de literatura americană.

„ Există o doză de realitate în aceste cărţi, nu totul este ficţiune, dar apreciez cel mai mult faptul că americanii adoptă o comunicare directă. Şi dacă mă întrebaţi care este scriitorul preferat, vă răspund fără nici o urmă de îndoială, că cel mai mult îmi place Ernest Hemingway. Este acel faimos romancier, cu personalitate puternică şi care scrie clar şi uman. Am citit şi Balzac, dar nu poţi citi descrierea unui dulap în câteva pagini, aşa cum face el.”


„ Femeia dă echilibrul în viaţă, bărbatul este un copil !”
Dacă ar fi să facă o comparaţie între firile celor două sexe, sociologul Octavian Sachelarie lasă la o parte orgoliul masculin pe care îl au toţii bărbaţii şi recunoaşte realitatea.

„Nu sunt misogin şi de foarte mult timp am ajuns la concluzia că femeia are rolul ei, important, în societatea zilelor noastre. Femeia este cea care dă echilibrul, care ştie cum să echilibreze balanţa, indiferent de situaţie, pe când bărbatul este ca un copil. Vreau să spun că întotdeauna femeia are o soluţie, indiferent de situaţie, pe când bărbaţii tind să se panicheze mai repede. De fapt, o să spun un lucru pe care l-au spus mulţi alţii înaintea mea: în spatele unui bărbat de succes, se află întotdeauna o femeie puternică!”


Până acum a publicat 11 cărţi
Sociologul Octavian Sachelarie recunoaşte, cu părere de rău, că nu mai are prea mult timp liber. Se află la conducerea Bibliotecii Judeţene Argeş, iar după ce termină programul de lucru, încep orele de studiu.

 “Am o fetiţă de 20 de ani, cu care discut foarte mult, pe diferite teme. Pentru mine a rămas tot o fetiţă, deşi este student şi în curînd va termina Facultatea de Psihologie. A ales să se specializeze într-un anumit domeniu, care într-un fel reprezintă o parte din sociologie. Avem multe în comun, dar o să râdeţi dacă vă spun că amândoi ştim pe dinafară cartea Pinochio. Eu am învăţat-o citindu-i ei, în fiecare seară, înainte de culcare, atunci când era mică, iar ea a învăţat-o ascultându-mă !”, ne-a mărturisit piteşteanul. Sociologul Sachelarie a publicat până acum 11 cărţi  şi se gândeşte să mai scrie una, despre România contemporană şi societatea zilelor noastre.

 “Nu pot citi o carte în format electronic şi nu pot scrie o carte la calculator. Dacă nu simt volumul în mână, parcă n-am citit nimic, iar dacă nu scriu cu pixul pe hârtie, parcă nu am facut nimic. Aşa simte un scriitor !”, este părerea lui Octavian Sachelarie.


Întrebări şi răspunsuri
# Dacă ar fi să ne întoarcem în timp, ce meserie v-aţi alege?
Tot sociologia ! Este meseria care mă defineşte şi care mă reprezintă. Nu mă văd îmbrăţişând o altă profesie.
# Ce părere aveţi despre societatea zilelor noastre?
Românii nu mai au vocaţia viitorului ! Cu regret spun asta. Au ajuns să nu mai aibă planuri, să nu-şi mai facă speranţe. Totul este în declin, iar cei care pot face ceva să schimbe situaţia, acei oameni cu minţile luminate, profesorii universitari, sociologi, psihologi şi mulţi alţii, ar trebui să-şi unească forţele pentru a da o altă turnură acestei situaţii.


Ce-i place
„ Sunt o fiinţă prosocială ! Sunt mulţumit şi fericit când ceilalţi se simt bine lângă mine. Restul lucrurilor vin de la sine.”
Ce nu-i place
„ Nu agreez impostura şi duplicitatea oamenilor. Nu-mi plac cei care vor să pară ceea ce nu sunt şi nu vor fi niciodată!”


Profil
Născut pe 14 iulie 1954, la Topoloveni
Stare civilă-căsătorit, o fată
Studii- Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti, absolvită în 1979
Director Biblioteca Judeţeană Argeş

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite