Piteşti: A început operaţiunea „Murăturile”. Află preţurile la legumele din pieţe şi din hypermaketuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gospodinele cotrobăie prin pieţe pentru a găsi cele mai bune preţuri la legume şi fructe. În timp ce pieţarii stau cu marfa pe masă, în hypermarketuri legumele se vând ca... pâinea caldă, deoarece sunt mai ieftine.

Pieţele din oraş sunt pline de legume şi fructe, o ocazie tocmai bună pentru gospodine de a-şi face proviziile pentru iarnă. Ele vin, compară preţurile comercianţilor şi se decid care este cel mai convenabil, având în vedere că, spre deosebire de cumpărăturile obişnuite, pentru conservele şi murăturile de iarnă vor trebui să achiziţioneze cantităţi mai mari.

Comercianţii din pieţe au o strategie probată în atâţia ani de experienţă. Ei ştiu că odată cu venirea toamnei, cererea e mare pentru legume şi atunci ţin cu dinţii de preţuri.

Preţuri mai mari ca în hypermarket

„Noi vindem produse româneşti 100%, crescute în grădină şi în sere, fără îngrăşământ nociv. Cine vrea să-şi pună murături ar trebui să ia numai de la ţărani, că rezistă mult mai bine, nu vor avea surpriza să se strice în borcan”, spune Răzvan Butnaru, comerciant de legume şi zarzavaturi.

Preţurile practicate în pieţele piteştene sunt următoarele: varza românească se vinde cu 1,5 lei kilogramul, ardeiul gogoşar – 4 lei, ardei gras – 2,5 lei, ceapă – 2 lei, castraveţii – 2 lei, morcovi 1,5 lei, în timp ce un kilogram de conopidă costă 4,5 lei.

În schimb, în cele cinci hypermarketuri din Piteşti ai două variante: fie cumperi borcanul cu murături gata preparate, şi pentru asta scoţi din buzunar, în medie, 3.5 lei pentru castraveţi în oţet şi 4,5 lei pentru borcanul de 720 de grame de gogoşari, fie îţi cumperi legume proaspete pe care să le pui pentru iarnă după reţeta proprie.

Iată care sunt preţurile practicate în magazinele mari: 3,99 lei kilogramul de gogoşari, 1,69 cel de morcovi, ţelina cu frunze 1,89 de lei kilogramul la fel cât un kilogram de castraveţi, conopida – 3,99 lei. Varza albă poate fi cumpărată cu numai  0.99 lei kilogramul, adică cu 50 de bani mai puţin decât la tarabă.

„Mai bine cumpărăm făcute de-a gata”

Dacă buzunarul piteşteanului e din ce în ce mai gol, la fel îi va fi la iarnă şi stomacul, tot din cauza crizei.

„În familia mea am fost învăţaţi de când mă ştiu să cumpărăm legume cu sacii ca să punem pentru  iarnă. După un calcul simplu, ne-am dat seama că mai bine cumpărăm de-a gata din magazin că ieşim mult mai ieftin”, spune Mihnea Rotaru, de 68 de ani.

„Nu renunţ la murăturile puse de mâna mea. Cele din magazine sunt pline de E-uri, nu ştiu eu ce-au pus alţii în ele. O să-mi pun gogoşari, castraveţi şi varză la murat, dar o să reduc totul la jumătate faţă de anul trecut, pentru că nu mai sunt bani, am o pensie de 560 de lei”, spune Georgeta Şoanţă,  pensionară.

„Am cumpărat 5 kilograme de castraveţi din hipermarket, că i-am prins mai ieftini cu 40 de bani, iar la cantitate mai mare se vede diferenţa. În plus, în magazin ţi-i alegi tu, în timp ce în piaţă nu prea te lasă vânzătorii”, spune Ileana, de 34 de ani.

Pe lângă legume, pentru murături mai aveţi nevoie şi de conservant, care costă 0,27 de lei pachetul, condimente – 0.84 lei şi Pikant fix, dulce, acrişor sau iute, la 1.32 de lei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite