Piteşti: Un colţ de rai, amenajat în jurul casei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Un colţ de rai, amenajat în jurul casei
Piteşti: Un colţ de rai, amenajat în jurul casei

Pentru ca grădina ta să fie un spaţiu plăcut, cu fiecare detaliu scos în evidenţă, ai nevoie de sfatul unui specialist. Tot mai mulţi piteşteni care şi-au ridicat case îşi amenajează o mică grădină. Pentru asta cer ajutorul dendrologilor, care îi ajută să sistematizeze terenul.

Cei care au avut posibilitatea să scape dintre betoanele oraşului şi au reuşit să-şi ridice o casă în împrejurimile Piteştiului, au ales să amenajeze şi câte o grădină, mai mare sau mică. Unii au căutat sfaturi la specialişti dendrologi, iar alţii şi-au aranjat grădina după propriul gust. Specialistul dendrolog Ilarie Isac spune că primul pas în amenajarea unui astfel de spaţiu este sistematizarea lui, astfel încât fiecare porţiune să fie folosită la potenţial maxim.
Tot el a propus şi realizarea unor grădini-model în fiecare localitate pentru a-i educa pe oameni cu privire la cum ar trebui să-şi aranjeze grădina.
O grădină model
Un bun exemplu este cel dat de Alexandru Stan din Ştefăneşti, care şi-a aranjat o grădină de vis, dar a muncit la ea timp de şase ani. Terenul pe care a fost creată grădina a fost unul neprielnic. „L-am cumpărat pentru că nu am vrut să vină nimeni să ne strice liniştea în zonă. Eu aveam deja casa de aici“, spune proprietarul.
Ulterior, a început amenajarea unei grădini cu de toate, relaxantă, utilă şi foarte bine sistematizată. „Aici a funcţionat o firmă şi terenul era plin de pietre. Am muncit mult pentru a realiza ceea ce vedeţi astăzi“, adaugă argeşeanul.

A apelat la specialişti
Alexandru Stan a apelat la sprijnul unor specialişti, Vladimir Covaliu şi Gheorghe Pacea, ambii experţi în dendrologie. „Am o suprafaţă de de 4.000 mp“, le-a spus proprietarul. Specialiştii s-au pus pe treabă, iar acum argeşeanul are în grădină aproximativ 200 de specii de plante pe care le-a adus de pe la expoziţiile de profil.
„Amenajarea grădinii a început acum şase ani şi am adus plante de pe la expoziţii sau pur şi simplu de la prieteni. Am pomi fructiferi, decorativi, flori, un mic iaz şi câteva flori“, explică el. În curte cresc şi câteva plante aclimatizate: un lămâi roditor, un smochin, un măslin şi alte câteva. Din peisaj face parte şi o pereche de păuni, de aceeaşi vârstă cu grădina.
 „Orice suprafață trebuie amenajată împreună cu un specialist pentru că există unele trucuri care pot ajuta la obţinerea unui anumit efect“, ne sfătuieşte proprietarul. Spre exemplu, pentru a face o grădină de dimensiuni mici să pară mai spaţioasă, plantele trebuie aşezate în funcţie de înălţime, cele mai scunde mai în faţă, iar cele mai înalte, mai în spate.

Plantele sunt „hrănite“ doar ecologic
Substanţele care se folosesc pentru îngrijirea unei grădini, dar şi felul cum sunt cosmetizate plantele au nevoie, din când în când, de avizul specialistului. „Aici nu folosesc decât apă şi bălegar de grajd. Spre norocul meu, în curte am un izvor de unde apa iese la suprafaţă singură, fără să fie nevoie de o pompă“, explică Alexandru Stan. De acolo alimentează şi micul iaz unde trăiesc şi câţiva crapi, româneşti şi japonezi, dar şi un somn sanitar. Şi pentru că în grădina lui sunt cultivaţi şi pomi fructiferi de mai multe specii şi soiuri (meri, peri, cireşi, un nuc, un rodiu, un smochin şi un piersic), este esenţială „hrana“ cât mai ecologică. „Anul acesta nu mai stropit pomii şi se comportă foarte bine. Toată producţia de fructe este destinată consumului familiei“, menţionează interlocutorul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite