Piteşti: Alimente periculoase, la colţ de stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Alimente periculoase, la colţ de stradă
Piteşti: Alimente periculoase, la colţ de stradă

Comercianţii ocazionali vă pot pune în pericol sănătatea Când merg la piaţă, piteşeneii caută să cumpere produse alimentare de la ţărani, pentru că le cred mai curate  şi mai sănătoase. De aceea, de multe ori apelează la comercianţii care-şi vând marfa pe lângă piaţă, fără să aibă autorizaţie şi fără ca produsele să fie avizate sanitar-veterinar.

Atraşi de preţurile mici
Vânzătorii neautorizaţi de produse alimenatre (în special lactate, legume, fructe şi verdeţuri) sunt ţăranii care au nevoie de un ban în plus. Se vând cantităţi mici, iar preţurile sunt mai scăzute decât la comercianţii autorizaţi, ceea ce atrage cumpărătorii. „Eu îmi iau lapte numai de ţărani. De ani de zile cumpăr aşa ceva şi nu am păţit niciodată nimic”, spune Mariana Dobrică, 53 de ani, din Piteşti. Mariana Petrache, 68 de ani, din Poiana Lacului, vine cu lapte de vânzare la Piteşti. Se aşează în diferite locaţii, dar vinde, în special, în zona pieţei Ceair. „Patru lei litru, maică. Am lapte curat, proaspăt, de azi de dimineaţă”, spune femeia, arătând un pet de doi litri. „Vând şi eu să am să mai cumpăr  zahăr, ulei şi ce-mi trebuie. Vin cu trei sticle şi-mi rămâne şi mie 10 lei să mai iau câte ceva”, spune femeia. În zona unde vinde ea, mai sunt şi alţi comercianţi la fel ca ea, unii cu lactate, alţii cu legume şi fructe. Laptele costă doi lei pe litru, brânza, între patru şi şase lei kilogramul, iar murele se dau cu 5 lei pe kilogram. 
Amenzile nu rezolvă problema
Inspectorii DSV au dat, în ultima lună, 28 de amenzi, în valoare totală de 28.000 lei, majoritatea celor amendaţi fiind astfel de comercianţi. „Este o lupă permanentă a inspectorilor noştrii cu producătorii din pieţe, pentru că de la produsele lor au apărut cele mai multe îmbolnăviri.  Unii îşi scot brânza pe galantar, fără să fie ambalată sau protejată de ceva,” spune directorul DSV Argeş, Ionel Vişinescu. Conform datelor furnizate de către directorul DSV, în ultima perioadă, 15 persone din Câmpulung, Topoloveni şi Curtea de Argeş au făcut toxinfecţii alimentare de la astfel de produse.
Produse lactate falsificate
Comercianţii de produse lactate, care vând la colţul străzii practică şi falsificarea brânzeturilor. „Mulţi pregătesc brânza sau smântâna cu amidon. Chiar dacă nu reprezintă un pericol pentru sănătate, legea interzce astfel de practici. În plus, aceste produse fermentează mult mai repede”, adaugă medicul Ionel Vişinescu. „Cele mai multe toxinfecţii alimentare s-au întâmplat din cauza produselor cumpărate de la aceşti vânzători ocazionali, nu de la produse preparate în marile fabrici”, mai adaugă medicul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite