Piteşti: Ţigări şi băutură pe datorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Ţigări şi băutură pe datorie
Piteşti: Ţigări şi băutură pe datorie

Din lipsa banilor, piteştenii iau pe datorie produse de la buticurile din cartiere

Buticurile din cartiere au devenit un fel de agenţii bancare, care acordă împrumuturi pe termen scurt, pentru cei care nu au lichidităţi să-şi procure hrana zilnică.


Oamenii intră în magazinele alimentare deschise la parterul blocurilor şi pleacă cu sacoşa plină, pe datorie. Marea majoritate a clienţilor iau pe datorie pâine, ţigări şi băutură.

„Dăm pe datorie, însă doar clienţilor vechi, care prezintă încredere. În medie, sunt trei-patru clienţi care iau produse pe datorie din magazinul nostru aproape zilnic. Cei mai mulţi iau pâine, ţigări şi băuturi”, spune una dintre vânzătoarele care lucrează la un mini-magazin alimentar din cartierul Prundu.


„Vindem cât să supravieţuim”
Proprietarii buticurilor spun că au recurs la o astfel de soluţie pentru că a nu pune lacătul pe uşă, în contextul în care vânzările le-au scăzut simţitor de când a început criza.

 „Am acceptat să dăm produse pe datorie pentru că şi aşa vânzările ne-au scăzut foarte mult. Dacă în urmă cu un an vindeam de 700 de lei pe zi, acum vânzările au scăzut la jumătate. Vindem cât să supravieţuim”, afirmă Viorel Vătăşoiu, care deţine un magazin alimentar la parterul unui bloc de pe starda „Fraţii Goleşti”.


Credit limitat: 100 de lei
Creditul acordat de proprietarii de buticuri este limitat. Plafonul maxim este de 100 de lei.

 „ Nu putem  da pe datorie decât în limita a 100 de lei, pentru fiecare client. Altfel, mi-aş bloca banii şi nu aş avea cum să mai fac aprovizionarea.”, este de părere un alt proprietar de magazin alimenatar din Piteşti, care aplică metoda „produse pe datorie”.

 Cei care cumpără pe datorie, niciodată nu ajung însă la zero, pentru că prioritate au facturile la cutent, gaze şi întreţintere.

„Fac cumpărături pe datorie de mai bine de un an. Mă întind cât îmi permite părura. Nu iau pe datorie  mult de 80 de lei pe lună. Altfel, nu aş face faţă nevoilor, pentru că banii pe care îi câştig din salariu nu sunt suficienţi pentru a acoperi traiul zilnic în familie. Prioritare sunt întreţinerea la bloc, curentul şi gazele, pentru că dacă întârzii, plăteşti penalităţi sau poţi rămâne fără curent şi gaze”, subliniază Ioana Toroabă (53 de ani).

 Avantajul celor care cumpără pe datorie este că nu li se percep penalităţi. Vin la magazin, plătesc o parte din datorie, după care îşi umplu din nou plasele. „ Majoritatea clienţilor noştri procedează aşa. Achită o anumită sumă din valoarea datoriei după care comandă pe alte produse. Rar când vine cineva la magazin să-şi plătească toată datoria”, conchide Maria, vânzătoare la un magazin alimentar din cartierul Războieni.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite