Petalele de trandafir ajută la tratarea aftelor. Cum se prepară acasă maceratul terapeutic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: Cosmeticstutor.org
Sursă foto: Cosmeticstutor.org

Aproximativ 25% din populaţia globului dezvoltă, la nivelul cavităţii bucale, afte, mici ulceraţii dureroase şi adesea recidivante. Cele mai multe nu au nevoie de tratament specific şi se vindecă, în mod natural, fără medicamente, în 10-15 zile.

În primul rând, când există suspiciuni legate de această afecţiune, diagnosticul trebuie pus de un medic, dat fiind faptul că diverse simptome ale unor boli, chiar grave, pot fi uşor confundate cu ulceraţiile specifice aftelor.

Dacă, într-adevăr, este vorba numai de afte, trebuie ştiut că ele trec şi de la sine, în circa două săptămâni de la debut, dar recidivele sunt frecvente.

Pe lângă produsele farmaceutice recomandate de medici,  ce pot ajuta în aceste cazuri, pot fi utilizate şi plante cu acţiune antiseptică, antiinflamatoare, cicatrizantă, emolientă, a căror administrare se face exclusiv extern (gargare, spălături locale, etc).

Petalele de trandafir sunt unul dintre aceste remedii natriste. „Se pot folosi formă de gargară cu infuzie, preparată din două  linguri de petale de trandafir, la 200 ml de apă sau macerat în miere, indicat mai ales în cazul aftelor şi micozelor bucale ale sugarilor, un produs folosit prin tamponare repetată a zonei pe parcursul zilei” , explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Procedeul prin care se obţine acest preparat terapeutic e simplu.

„Se fierb la foc încet 100 g de petale, în 400 ml de apă, până când lichidul scade la jumătate. Se strecoară, iar peste licidul obţinut de adaugă 400 ml de miere de albine”, precizează Elena Badea.

Din păcate, nu există niciun mod 100% sigur pentru a preveni aftele, dar un nivel de stres cât mai redus şi o alimentaţie sănătoasă pot fi de ajutor

„Este bine de evitat alimentaţia acidă, produsele lactate, zaharurile şi băuturile carbogazoase. Este recomandat consumul alimente alcaline precum morcovii, fasole păstăi, broccoliul, conopidă, sparanghelul, dovleceii, spanacul, cartofii dulci, dovleacul, orezul brun, chia, avocado” , mai spune Elena Badea.

În cazul în care leziunea este foarte dureroasă şi persistă mai mult de două săptămâni, specialistul în fitoterapie recomandă analize medicale suplimentare, pentru că aftele pot fi simptome ale unor boli mai grave.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite