Oraşul din Statele Unite în care ţiganii români îi şochează pe localnici: „Trimit săptămânal în România 30.000 de dolari, bani furaţi din magazinele noastre“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de familii de romi au ajuns în oraşul american California FOTO: Action News 4 Pittsburgh
Zeci de familii de romi au ajuns în oraşul american California FOTO: Action News 4 Pittsburgh

Cetăţenii localităţii California din Pennsylvania se plâng că aproximativ 30 de familii de ţigani imigraţi recent din România le fac viaţa un coşmar, iar nemulţumirile lor au ajuns subiect în presa de peste Oceanul Atlantic. Cazul a fost comentat, pentru „Adevărul“, de către unul dintre cei mai respectaţi doctori în antropologie de peste Ocean.

Românii de origine romă care s-au aciuat într-un orăşel din Pennsylvania au ajuns subiectul unei investigaţii publicate de presa locală. Locuitorii unui oraş cu numele California acuză că romii aruncă gunoi peste tot, îşi fac nevoile în public şi distrug lucruri în magazine. Un articol pe această temă a apărut în ziarul Pittsburgh Post-Gazette şi a fost preluat de presa naţională de Statele Unite ale Americii.

Am vorbit pe tema imigranţilor romi din România în America cu Anne Sutherland, profesor emerit în antropologie la Universitatea California din Riverside, unul dintre cei mai mari experţi în problema comunităţilor rome din America. Anne Sutherland şi-a luat licenţa şi doctoratul în antropologie la Oxford în 1968 şi respective 1972 şi face cercetări asupra comunităţilor rome din America încă din 1968.

Anne Sutherland spune că reacţia comunităţii din California, un oraş cu 7.000 de locuitori, vizavi de imigranţii romi din România a fost dată şi de faptul că cei de acolo nu ştiu nimic despre romii români. Tot Anne Sutherland spune că sunt destui romi care s-au adaptat în America, dar că încă mai sunt lucruri ciudate la destui dintre ei, cum ar fi căsătoriile între rude sau pomenile făcute după înmormântări.

Anne Sutherland, profesor emerit în antropologie la Universitatea California: „Numărul romilor veniţi din România în America va creşte în următorii ani”

image

Profesoara americană spune şi că numărul romilor din România va creşte în următorii ani în America şi că percepţia americanilor va fi dată de modul în care aceştia se vor purta: dacă vor fura şi vor comite delicte va fi în mod cert o percepţie negativă.

 „Cred că reacţia comunităţii din California este dată şi de faptul că locuitorii din acest oraş nu ştiu nimic despre această populaţie romă. Este pentru prima oară când au imigranţi romi în oraş. Oamenii sunt revoltaţi şi îi acuză pe aceşti imigranţi că îşi fac nevoile în stradă, că fură din magazine ş.a. Sunt multe nemulţumiri şi deocamdată nu ştiu ce soluţie ar putea fi găsită în acest conflict, cu atât mai mult cu cât nu se ştie statutul legal al imigranţilor romi”, spune Anne Sutherland.

Anne Sutherland este de părere că obiceiurile sociale ale romilor contribuie la conflictele dintre ei şi comunităţile locale din America: „La romi e ceva normal să fie căsătorii între rude, şi sunt destui americani şocaţi de acest obicei. Tot la romi este acel obicei al pomenilor cu mulţi oameni când cineva moare, şi asta e ceva neobişnuit. Aş preciza totuşi că cei care s-au convertit la creştinismul evanghelic au renunţat la obiceiul pomenilor şi la alte obiceiuri. Aş spune că este posibil ca romii din România să se integreze în America dacă renunţă la toate tradiţiile şi obiceiurile lor”.

Profesoara americană este sigură că „numărul romilor din România care vin în America va creşte cu siguranţă în următorii ani. În acelaşi timp, cred că va creşte şi numărul ţignilor care vor veni în America din Bulgaria şi Turcia. Însă cele mai mari grupuri vor fi cele care vor veni din România. Va conta însă foarte mult şi modul în care se vor purta romii care vin în America: dacă vor comite delicte, vor fura şi vor face probleme va fi în mod cert o percepţie negativă”.

Dawne Roberts, locuitor din California: „Oraşul e dat peste cap. Sunt deja 30 de familii de romi şi vor mai veni încă 100”

image

Am luat legătura şi cu Dawne Roberts, care locuieşte în oraşul California de peste decenii. După cum spune doamna Roberts, „ceea ce s-a scris în Pittsburgh Post Gazzette este o versiune mult îndulcită a ceea ce se întâmplă în realitate în oraşul nostru. Acei imigranţi ilegali nu sunt români obişnuiţi, ci ţigani din România. Oficialii din oraş ne-au spus ba că sunt ilegali, ba că sunt legali.  Ni s-a mai spus să ne aşteptăm ca romii să se mute atunci când se schimbă vremea. Guvernul nostru local a încercat să strângă informaţii de la guvernul federal, dar nimeni nu ne ajută. Sunt deja vreo 30 de familii de romi în oraş, iar luna viitoare vor mai veni încă 100”.

„Romii îşi fac nevoile în locurile de joacă, fură din magazinele din oraş şi trimit zeci de mii de dolari în România de câteva ori pe săptămână”

image

Dawne Roberts spune că problemele cauzate de romii care au venit în oraşul California sunt numeroase: „Îşi fac nevoile pe stradă, în parcuri, la locurile de joacă, pe trecerile de pietoni. Conduc maşinile ca nebunii şi nu opresc la semafor, iar din cauza asta s-au produs mai multe accidente. Ne jefuiesc magazinele. În magazine, desfac pachetele cu mâncare, mănâncă cât pot şi aruncă resturile pe jos. Aceşti romi veniţi la noi trimit între 10.000 şi 30.000 de dolari prin Western Union în România de 2-3 ori pe săptămână, bani furaţi din magazinele noastre”.

„Locul de joacă din oraş a fost închis din cauza cantităţii mari de excremente lăsate de romi”

Tot Dawne Roberts spune în discuţia pe care am purtat-o că nu este vorba de discriminare rasială, sau de ură faţă de imigranţi. „Suntem o comunitate foarte diversificată în oraş, şi datorită universităţii de aici şi suntem deschişi faţă de orice naţionalitate. Nu aş vrea să credeţi că oraşul este plin de ură deoarece aceşti romi sunt diferiţi faţă de noi. Locuiesc în California de peste 20 de ani şi casa noastră e înconjurată de locuinţe ale studenţilor de diferite naţionalităţi. Aş primi cu bucurie ca vecini orice fel de imigranţi, legali sau ilegali, sau chiar refugiaţi. Cu toate astea, cred că dacă cineva vine în oraşul nostru trebuie să respecte aceleaşi legi ca şi noi. Şi nu mă refer aici la convingeri culturale sau obiceiuri, ci pur şi simplu la legi. Şi aici apare marea problemă: romii care au venit în oraş sunt diferiţi şi nu respectă nicio lege. Dacă băieţelul meu de şapte ani şi-ar face nevoile pe stradă, am fi amendaţi şi ar fi chemată Protecţia Copilului. Iar romii îşi fac nevoile în stradă şi poliţia se face că nu vede. Locul de joacă din oraş a fost închis din cauza cantităţii mari de excremente lăsate de romi”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite