„Nu ne întâlnim întâmplător. Întâlnim doar acele persoane pe care deja le cunoaştem în subconştientul nostru“. Citatul lui Freud, explicat de un psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sigmund Freud
Sigmund Freud

Modul în care am interiorizat experienţele anterioare influenţează alegerile viitoare, pentru că suntem tentaţi să facem ceea ce ştim până când învăţăm ceva diferit. Este una dintre explicaţiile pe care psihologul şi psihoterapeutul Erna Constantin le dă cunoscutului citat atribuit lui Sigmund Freud.

"Ca orice citat, el rezonează diferit cu diferitele persoane care intră în contact direct cu el. Fiecare are tendinţa de a analiza un citat în funcţie de situaţia din viaţa în care se află, în funcţie de pregătirea şi dezvoltarea pe care o are. Acelaşi citat, scos din contextul iniţial poate avea înţelesuri diferite. Însă, conform teoriei lui Freud, cunoscut ca fiind părintele psihanalizei, evenimentele din copilăria noastră au o mare influenţă asupra vieţii noastre ulterioare şi ne modelează personalitatea", explică, pentru Adevărul, psihoterapeutul şi psihologul clinician Erna Constantin.

Experienţa cu propria mamă e importantă în alegerile noastre 

Specialistul spune că anxietatea cauzată de experienţele traumatice din trecutul unei persoane este ascunsă în subconştient şi poate influenţa personalitatea în timpul maturităţii. 

"Teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud susţine următoarea premisă: comportamentul uman este rezultatul interacţiunilor dintre cele trei părţi componente ale minţii: id-ul, ego-ul şi superego-ul. Această teorie, cunoscută sub numele de teoria structurală a personalităţii, pune un accent deosebit pe rolul conflictelor psihologice inconştiente în modelarea comportamentului şi a personalităţii. Astfel, există tendinţa ca o persoană să fie atrasă de o altă persoană prin prisma modului în care experienţele legăturilor cu mama au modelat personalitatea individului", mai spune sihologul Erna Constantin.

"Echilibrul atins în orice situaţie determină modul în care vom rezolva conflictul"

Controversele iscate pe marginea teoriilor neurologului austriac, fondator al psihanalizei, au pus, de multe ori, sub semnul întrebării ideile lui Sigmund Freud. Este şi motivul pentru care multă lume priveşte cu scepticism maximele sale. 

"În ultimul secol, însă, ideile lui Freud au fost întâmpinate cu critici, prin prisma faptului că s-a concentrat pe sexualitate ca principal motor al dezvoltării personalităţii umane. Potrivit lui Freud, personalitatea noastră se dezvoltă din interacţiunile dintre ceea ce el a propus ca fiind cele trei structuri fundamentale ale minţii umane: id-ul, ego-ul şi superego-ul. Conflictele dintre aceste trei structuri şi eforturile noastre de a găsi un echilibru între ceea ce <<doreşte>> fiecare dintre ele determină modul în care ne comportăm şi ne apropiem de ceilalţi. Echilibrul atins în orice situaţie determină modul în care vom rezolva conflictul dintre două tendinţe comportamentale: forţele noastre biologice agresive şi de căutare a plăcerilor versus controlul nostru intern", mai spune psihoterapeutul Erna Constantin.

"Cu fiecare experienţă ne dezvoltăm şi alegerile"

Explicaţiile legate de persoanele faţă de care ne simţim atrase par însă să stea dincolo de citatul lui Freud.

"Deşi Freud rămâne o figură marcantă a psihanalizei, a psihologiei, şi deşi teoriile lui au ajutat la extinderea înţelegerii personalităţii, ele au şi limite. Criticii s-au concentat asupra faptului că Freud nu a acordat prea multă atenţie impactului mediului, sociologiei sau culturii. Teoriile sale au fost extrem de concentrate asupra patologiei şi au ignorat, în mare parte, funcţionarea <<normală>>, sănătoasă. El a fost de asemenea criticat pentru viziunea sa rigidă asupra sexualităţii umane, excluzând alţi factori importanţi. Astfel, chiar dacă există tendinţa să ne atragă ceea ce ne este familiar, într-un fel sau altul,  acel <<ceva>> pe care nu întotdeauna putem să îl definim, există însă şi alţi factori care stau la baza alegerilor noastre şi care ne influenţează deciziile sau felul în care îi percepem pe ceilalţi şi mediul înconjurător. Cu fiecare experienţă ne dezvoltăm şi alegerile pe care le facem sunt datorate şi felului în care am trecut prin anumite situaţii", arată Psihologul Erna Constantin.

"Ne atrage ce este familiar" 

Potrivit psihoterapeutului, citatul lui Freud îşi păstrează într-un anumit sens valoarea de adevăr, atât timp cât se iau în considerare şi celelalte aspecte care stau la baza deciziilor noastre.

"Ne atrage ce este familiar iar familiarul nu constă numai în legăturile cu persoanele de referinţă, care este adevărat, reprezintă o bază a dezvoltării umane, ci şi în experienţele ulterioare, în mediul în care individul se dezvoltă, în educaţia pe care o primeşte şi de la terţe persoane, în calitatea interacţiunilor pe care le-a avut ulterior cu alţi oameni, în tiparele de interacţiune pe care le-a dezvoltat, în experienţele prin care a trecut şi în modul în care a învăţat să supravieţuiască. Este totuşi lesne de înţeles că modul în care am interiorizat experienţele anterioare influenţează alegerile viitoare căci facem ceea ce ştim până când învăţăm ceva diferit", încheie specialistul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite