Mesajul de revoltă pe care o învăţătoare din Piteşti l-a transmis Ministerului Educaţiei: „Suntem precum cetăţeanul turmentat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dana Tufeanu. Foto: Facebook
Dana Tufeanu. Foto: Facebook

O învăţătoare din Piteşti a transmis, la începutul semestrului doi, un mesaj dur Ministerului Educaţiei, impresionată că, în ciuda faptului că elevii nu au primit teste COVID, luni dimineaţă a primit rezultatele copiilor, de la testele cumpărate de către părinţi, după procedura cu care-i obişnuise pe vremea când acestea se distribuiau gratuit.

Dana Tufeanu, învăţătoare la Şcoala Matei Basarab din Piteşti şi evaluator extern ARACI, este acelaşi dascăl care, anul trecut, a răbufnit când a intrat în posesia subiectelor la limba română ale Evaluării Naţionale la clasa a IV-a, faţă de care se declara, atunci, "oripilată".

De data aceasta, învăţătoarea s-a arătat indignată de atitudinea Ministerului Educaţiei şi a atras atenţia asupra lipsei de predictibilitate referitoare la testele Covid, care-i bulversează pe învăţători şi diriginţi.

  

„Dragă Ministerule,

Am respectat cu stricteţe tot ceea ce ne-ai emis. Am fost foarte serioasă în relaţia noastră referitoare la Covid. Am transmis această seriozitate şi părinţilor de la clasă, dar şi copiilor.

ÎNSĂ Nu există predictibilitate referitoare la testele Covid! Ba se fac luni şi joi, ba se fac marţi şi vineri, ba... doar luni ori marţi ori.... niciodată. După ce am insistat asupra raportării şi AM FORMAT UN OBICEI de testare la începutul săptămânii, iaca, nu mai sunt teste... Sau nu se mai fac? Suntem precum cetăţeanul turmentat, ne uităm când spre dreapta, când spre stânga”, a scris învăţătoarea pe Facebook.

„Am avut sentimente amestecate: duioşie, mulţumire, dar şi revoltă!”

Învăţătoarea mărturiseşte că a rămas impresionată de atitudinea elevilor săi şi a părinţilor acestora cu privire la necesitatea testării COVID a copiilor în şcoli, după lecţia de responsabilitate pe care aceştia au dat-o: şi-au testat pe cont propriu copiii, într-un context în care nu mai primiseră teste gratuite.

„De ce îţi scriu, dragă Ministerule? Pentru că obiceiurile o dată formate, persistă! Astăzi de dimineaţă, fără să anunţ în prealabil cum o făceam de obicei (nu am distribuit teste, că nu au fost!), am primit rezultatele copiilor, de la testele cumpărate de către părinţi. Că asta era/este procedura de la clasa mea! Îţi spun sincer că am avut sentimente amestecate : duioşie, mulţumire, dar şi revoltă!

Ghici fiecare pentru cine! C-o fi şi greu...!”, a mai scris Dana Tufeanu pe platforma de socializare.

"Astăzi toţi părinţii îşi retestează copiii"

Indignarea învăţătoarei e cu atât mai mare cu cât clasa la care predă chiar are foarte mare nevoie de testări în această perioadă.

"Nu avem timp de lamentări. Am şi un caz de Covid în clasă. Intrăm online doar la trei cazuri. Astăzi toţi părinţii îşi retestează copiii. Pe banii lor. Iar ca şi cultură organizaţională a clasei, noi nu facem politică.

Decât cea a educaţiei", a declarat, pentru "Adevărul", Dana Tufeanu.

Învăţătoarea explică şi ce ar trebui să facă Ministerul Educaţiei.

"Testare masivă! Nu înţeleg de ce s-au împotmolit", mai spune, pentru "Adevărul", Dana Tufeanu.

Intrarea în online abia la trei cazuri Covid-19 confirmate nu e, în opinia sa, cea mai bună soluţie.

"Nu pot să vorbesc în numele tuturor, dar noi suntem şi digitalizaţi, avem şi platforme de lucru, la noi ar fi fost ok (n.r. online). Şi, mai ales, sigur. Deşi mult mai greu", mai spune, pentru "Adevărul", învăţătoarea.

IŞJ: “Nu noi putem să rezolvăm această problemă, oricât ne-am dori”

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş spune că lucrurile nu pot fi soluţionate la nivelul IŞJ şi face apel la toleranţă. 

“Îmi permit să fiu rezervată în privinţa postărilor oricui pe Facebook. Noi suntem un sistem care are obligaţia de a permite accesul la educaţie. Tot ce înseamnă elemente colaterale, sănătate, siguranţă în sănătate, intră şi în apanajul nostru, dar nu cu responsabilitatea noastră totală. Sunt lucruri pe care, şi dacă mi-aş dori să le fac eu, personal, să am o supraputere, în aceeaşi situaţie aş fi. Pot însă să susţin faptul că dacă nu vom fi uniţi şi nu vom încerca să avem toleranţă echilibrată faţă de situaţia actuală, nu vom ieşi niciodată, nici din această pandemie, nici din alte o mie de situaţii de criză de care ne vom mai lovi”, a declarat, pentru “Adevărul”, inspectorul general al IŞJ Argeş, Alina Manea.

“Era de dorit să avem teste”

Reprezentanta IŞJ Argeş mai spune că este de apreciat ceea ce au făcut părinţii care şi-au testat pe cheltuiala lor copiii ca să-i ştie în siguranţă.
 

“E o problemă delicată, sunt aspecte, sunt zone legate de testare, de licitaţia pentru teste, în care n-avem ce să căutăm nici noi, la Inspectorat, nici doamna învăţătoare, nici domnul director X sau Y. A, că ne poate preocupa, într-un spirit civic şi de bun simţ sănătatea copiilor pe care-i avem în grijă, da, dar nu mai mult decât ar trebui să-i preocupe pe cei care se ocupă de lucrurile acestea.

Este admirabil ce au făcut părinţii, dar şcoala este gratuită ca acces la educaţie, nu ca gratuitate a testelor, într-o situaţie de criză. Nu noi putem să rezolvăm această problemă, oricât ne-am dori. Suntem doar un partener în toată ecuaţia aceasta foarte mare. Era de dorit să avem teste, asta este altă treabă, eu nu pot nici să judec, nici să incriminez anumite situaţii”, mai spune Alina Manea.  

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Opt examinatori din Vâlcea, detaşaţi la proba practică auto în Argeş. Candidaţii aşteptau cu lunile să dea examenul

O femeie şi o fetiţă de 10 ani, grav rănite după ce o maşină a intrat pe contrasens pe un drum naţional VIDEO

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite