Ion Arvunescu, profesorul de şah

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul micilor şahişti din Piteşti
Profesorul micilor şahişti din Piteşti

Tot ceea ce înseamnă şah la nivelul judeţului Argeş este legat de Ion Arvunescu, un om care a combinat pasiunea pentru şah cu talentul de pedagog şi a devenit profesor de şah. E însuşi a jucat şah din plăcere, a iubit acest joc pentru că îi punea la încercare inteligenţa. A continuat până când a obţinut categoria întâi, categoria minimă care dă posibilitatea să participi la competiţii profesioniste de şah.


După ce a ieşit din activitatea competiţională, s-a ocupat numai de partea didactică. Şi-a dorit să le arate copiilor cât de frumos este şahul.
Echipele pregătite de el, cele mai bune din ţară.


Pe vrea când lucra în Petrochimie, Ion Arvunescu a înfiinţat echipa de şah „Petrochimistul”,una dintre cele mai bune din judeţ. Imedia ce a preluat catedra de şah de la Palatul Copiilor din Piteşti, s-a implicat foarte serios în a „creşte” o echipă bună de tineri sahişti.

În anul 2000, echipa pregătită de el la Palatul Copiilor a câştigat Campionatul Naţional în competiţia   între palate. Şi echipa de fete de la aceeaşi instituţie s-a clasat pe locul trei la faza Coampionatului naţional, tot sub îndrumarea lui Ion Arvunescu. Un an mai târziu, o echipă de juniori din care făcea parte chiar fiul său, Adrian Arvunescu, obţine titlul naţional al Cluburilor Sportive. Din componenţa acelui lot făceau parte: Radu Munteanu, Claudiu Raicu(olimpic naţional la matematică mai mulţi ani la rând), Adrian Arvunescu) acum stabilit în Olanda), şi Dorobanţu Bogdan, toţi având, în acest moment, în jude de 25 de ani. „A fost o echipă deosebită, toţi foarte inteligenţi. Sunt mândru de ei. Ceea ce fac, fac pentru a-i ajuta pe copiii să se dezvolte intelectual, să capete încredere în forţele lor”, spune profesorul se şah.


Unul dintre elevii lui îi este acum asistent
În momentul de faţă, Ion Arvunescu este profesor la clubul de şah din cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor din Piteşti, singurul club de şah din oraş. Catedra de şah de la Palatul copiilor s-a descfiinţat în 2004, deci copii nu mai pot veni decât la Casa Sindicatelor, dacă vor să înveţe şah. Unul dintre levii lui Ion Arvunescu, george Stuparu, i-a deveit acum asistent şi ajutor în organizarea competiţiilor judeţene.

Cât priveşte competiţii naţionale, copiii merg mai rar, pentru că trebuie să-şi plătească drumul şi cazarea. „La nivel judeţean, organizăm cam şase competiţii pe an, dedicate atât copiilor cât şi seniorilor.”, spune Ion Arvunescu.


Şahul nu mai e ce-a fost
Ion Arvunescu are un singur regret, că pasiunea tinerilor pentru şah parcă moare pe zi ce trece. Tot mai puţini copii vin să înveţe şah. Cluburile sunt pe cale de dispariţie, iar cei suficient de talentaţi şi de inteligenţi, cei cu adevărat dotaţi, nu sunt susţinuţi să facă performanţă în acest sport.

„Majoritatea copiilor foarte talentaţi, aleg, la un momendat un alt domeniu din care să se poată şi trăi. Cluburi nu mai există decât vreo cinci în tot judeţul, faţă de 30 câte erau acum 20 de ani, iar susţinerea materială pentru şah este foarte mică”, spune profesorul Arvunescu.



Născut: 16 iunie 1945, Bucureşti
Studii: facultatea de Construcţii de Maşini, Univesritatea din Bucureşti, Şcoala naţională de antrenori de stat.
Experienţă: 1994-2002 a fost profesor de şah la Palatul Copiilor din Piteşti, înainte de 1994 a lucrat în Petrochimie ca inginer.
Stare civilă: căsătorit, un copil, Adrian
Ce-i place:
Iubesc şahul, îmi plca copiii, altfel nu aş putea fi pedagog şi nu aş putea lucra cu ei. Îmi plac emisiunile sportive şi cele ştiinţifice. Îmi plac oamenii inteligenţi.
Ce nu-i place:
Spectacolul politic în general şi, în special, spectacolul politic din aceste zile. Destest scandandalul din sport şio nu înţeleg felul în care cheltuim banii în ţara asta.
Fiul dumneavoastră v-a moţşrnit pasiunea?
Fiul meu a început să joace şah pe la vârsta de şase ani. În anu 2001 a devenit campion naţional de juniori, împreună cu echipa Clubului Sportiv Municipal, din care făcea parte, echip afltaă sub îndrumarea mea.
Cât de mulţi copii mai aleg acum şahul?
Din ce în ce mai puţini aleg acum acest sport al minţii. Este un sport al inteligenţei, ajută mintea, dezvoltă spiritul competiţional, dar copiii vin din ce în ce mai puţin la şah. Din păcate, inteligenţa este marginalizată în această ţară.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite