FOTO Viitoarea staţiune de schi de la Molivişu, între optimismul conducerii CJ Argeş şi îndoielile ADR Sud Muntenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Molivisu

Conducerea Consiliului Judeţean Argeş şi o parte a consilierilor judeţeni au vizitat ieri una dintre cele două pârtii de schi de la Molivişu, parte a unui proiect finanaţat din fonduri europene, faţă de care conducerea ADR Sud Muntenia şi-a exprimat, anul trecut, îngrijorarea  cu privire la neîncadrarea în termenul prevăzut de UE şi, implicit, la riscul de a pierde finanţarea.

Preşedintele CJ Argeş, Florin Tecău, vicepreşedintele Constantin Polexe şi şeful Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ADI Molivişu amintesc, optimişti, de următorii paşi în derularea proiectului finanţat din fonduri europene, despre care cred că are şanse de reuşită. Obiectivele ce urmează a fi construite în cadrul Staţiunii montane Molivişu, sună bine: două pârtii de schi, dotate cu echipamente pentru producerea zăpezii artificiale, instalaţii de transport pe cablu, echipamente de întreţinere şi anexe, o bază de agrement, instalaţie de captare, tratare şi distribuţie apă potabilă, sistem de canalizare, reţea de distribuţie electrică, un observator turistic în masivul Ghiţu-Molivişu, precum şi amenajarea şi valorificarea în scop turistic a Turbăriei Molivişu. 

Proiectul viitoarei staţiuni montane  Molivişu (situată la aproape 70 de kilometri distanţă de Piteşti, staţiune  care ar trebui să fie gata până în luna decembrie a acestui an) întâmpină însă dificultăţi la partea de cofinanţare pe care ar trebui să o asigure comunele implicate.

În decembrie anul trecut, directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat, încadra în categoria proiectelor cu risc de nefinalizare  viitoarea staţiune de schi Ghiţu-Molivişu,  în contextul în care un alt proiect finanţat tot din fonduri europene, cel de la Muşeteşti, nu doar că s-a dus de râpă, dar atrage şi consecinţe costisitoare.

 Termen  31 decembrie 2015

Lucrările la viitoarea staţiune montană a Argeşului ar trebui grăbite astfel încât să fie finalizate până la 31 decembrie anul curent. Din punctul de vedere al oficialului ADR Muntenia,  proiectul este  unul sub semnul întrebării: ”Există riscul ca acest proiect să nu fie finalizat la timp” ceea ce presupune pierderea finanţării. 

 Lucrări în cadrul proiectului pot fi efectuate însă şi după 2015, însă în acest caz lucrarea  va fi suportată integral de beneficiar, UE urmând să-şi retragă întreaga finanţare.

Argeşul are deja experienţa unui alt proiect măreţ ce pornise la drum cu fonduri europene:  “Modernizarea DJ 703I: Muşăteşti (DN 73C) - Brăduleţ - Brădetu - Poienile Vâlsanului, în vederea îmbunătăţirii şi dezvoltării infrastructurii de turism”, proiect reziliat printr-o decizie luată în şedinţă de consiliu judeţean,  tocmai ca urmare a  evaluării riscurilor de nerealizare a obiectivuluişi pentru care, acum, Argeşul trebuie să returneze sumele primite de la UE. Uşor de făcut cu banii necheltuiţi încă, însă trebuie precizat că  din  cele 12 milioane alocate de Uniunea Europeană s-au utilizat deja, în baza proiectului din 2009, 4 milioane de lei,  bani care, acum, trebuie returnaţi. Cum cheltuiala făcută rămâne făcută, cele  4 milioane vor trebui suportate de undeva!  Evident, din bani publici, de la Bugetul Consiliului Judeţean.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite