FOTO Pian dezgropat din pământ după zeci de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se pare că a aparţinut unei familii de viţă nobilă din Argeş şi a fost îngropat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a nu fi găsit de ruşi.

GALERIE FOTO: Pianul din casa familiei Perniu

image

Pianul a fost găsit şi scos la lumină undeva în localitatea Mareş de către un om simplu şi mult mai târziu şi a ajuns în posesia unor oameni care iubeau muzica.  Acum este un fel de piesă de muzeu în casa familiei Perniu.

Pianul are aproape 100 de ani

Instrumentul este da fapt o pianină mecanică nemţească, model Ronisch, fabricată, cel mai probabil, în ani 1920. A intrat în posesia familiei Perniu acum mai bine de 40 de ani, când Petre Perniu, profesor de muzică a aflat despre el şi l-a cumpărat de la săteanul care îl găsiste îngropat în pământ. „Tatăl meu l-a cumpărat în anul 1968, când eu aveam doar patru ani şi din ce ştiu eu, a aparţinut unui boier, nici tatăl meu nu ştie exact cine era acest boier.", spune Vicenţiu, fiul lui Petre Perniu, acela care a cumpărat pianina acum mai bine de 4 decenii.

image

A învăţat să cânte la aceast pian

Obiectul are o valoare sentimentală pentru familia care l-a „adoptat". Mulţi ani după ce a intrat în posesia familie Perniu, pianula  funcţionat şi a fost ajuorul d enăfdejde al copilului, pe atunci, Vicenţiu Perniu, care a învăţat să cânte pe acest intrumnet. „Eu am învăţat să cânt la pian cu ajutorul acestui intrument. A fost, practic primul meu pian. A fost cumpărat în anul 1968 iar acum nu mai poate fi folosit ca şi intrument muzical. Este dezmembrat şi vrem să-l recondiţionăm şi să-l păstrăm ca mobilier, dar un mobilier special, cu o mare valoare sentimentală pentru noi",  spune Vicenţiu Perniu, pianist, compozitor şi profesor de pian.  

image

Păstrează parfumul nobleţii

Instrumentul este special tocmai pentru că a supravieţuit unor vremuri grele, a fost îngropat sub pământ şi atunci când a fost scos încă mai păstra mirosul unui parfum fin şi nobil. Probabil fusese impregnat cu acest miros din casa celui care l-a avut pentru prima dată. Mirosul se mai păstreaă vag şi azi. „Când a fost scos din pământ mirosea a parfum, un miros nobil, special şi a păstrat până acum această mireasmă. Cel mai probabil, a aparţinut unor nobili şi a avut o istorie fascinantă. Din păcate nu mai putem şti exact al cui a fost şi cine l-a îngropat în timpul Războiului, dar scopul a fost, presupunem, acela de a-l proteja de ruşi. Cel căruia i-a aparţinut trebuie să fi iubit foarte mult muzica, dacă a făcut efortul de a-l îngropa pentru a-l salva.", spune muzicianul Vicenţiu Perniu.

„Ulterior am învăţat să cânt la mai multe intrumente, însă intrumentul de suflet a rămas tot pianul. Din păcate la pianul copilăriei mele nu se mai poate cânta. Are probleme la partea mecanică şi cred că este nevoie şi de mai multe piese care nu mai sunt acum de găsit", spune muzicianul Vicenţiu Perniu.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite