Incendiul de lângă cetatea Poenari a fost stins. ISU Argeş: „Nu au mai fost identificate fumegaţii. Elicopterele IGAv şi forţele inspectoratelor se vor retrage“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acţiunile de intervenţie pentru lichidarea incendiului au mobilizat peste 200 de oameni
Acţiunile de intervenţie pentru lichidarea incendiului au mobilizat peste 200 de oameni

La Arefu - Argeş, unde vegetaţia uscată arde de duminică lângă Cetatea Poenari, au fost executate nu mai puţin de 49 de misiuni de stingere cu ajutorul elicopterelor dotate cu dispozitive Bumbi Bucket. Astăzi elicopterele IGAv şi forţele inspectoratelor se retrag.

UPDATE Bilanţ: 14 hectare de teren afectate

Peste 250 de militari, voluntari şi personal civil au participat la intervenţia de stingere a incendiului din comuna Arefu. 

"Datorită profesionalismului şi curajului acestora, pagubele incendiului nu au fost însemnate, manifestându-se doar la zona vegetaţiei forestiere. Operaţiunea dificilă la care au participat în aceste trei zile a arătat încă o dată că sprijinul între instituţii şi spiritul de echipă poate să rezolve orice situaţie de urgenţă.  Incendiul manifestat pe o suprafaţă de 14 hectare a fost stins cu ajutorul pompierilor care au intervenit cu mijloace de primă intervenţie cu motopompe dar şi cu două elicoptere IGAv, dotate cu dispozitive Bumbi Bucket", spune prefectul Jude'ului Argeş, Emilian Dragnea.

Potrivit specialiştilor, dificultatea misiunii a constat în faptul că raza de acţiune a fost mare, accesul în zona a fost îngreunat, iar cantităţile de apă sunt limitate în această zonă.

UPDATE ora 10.30: Potrivit ISU Argeş, în urma recunoaşterii realizate în această dimineaţă cu ajutorul elicopterului, nu au mai fost identificate fumegaţii.

"Ieri, s-a intervenit, pe cale aeriană, cu ajutorul elicopterelor şi dispozitivelor speciale Bumbi Bucket, care au executat 49 de misiuni de stingere, dar şi terestru, pe două sectoare, cu pompe manuale portabile şi mijloace de primă intervenţie.

Pe timpul nopţii, pompierii au efectuat misiuni de monitorizare şi supraveghere a suprafeţei afectate.

Elicopterele IGAv, cât şi forţele inspectoratelor sosite în sprijin se vor retrage. 

Grupa operativă a ISU Argeş va rămâne activă, iar echipaje de pompieri vor executa acţiuni de verificare terestră, monitorizare şi supraveghere a zone", se arată într-un comunicat  al ISU argeş transmis marţi..

Ştirea iniţială

De duminică, la Arefu au fost mobilizate pentru stingerea incendiului, peste 200 de persoane din cinci  judeţe.

Pompierii din cadrul ISU Argeş, care acţionează cu mijloace de primă intervenţie, pentru limitarea şi lichidarea incendiului. au primit ajutorul  forţelor de la ISU Teleorman, ISU Braşov, ISU Bucureşti – Ilfov, ISU Prahova, USISU Ciolpani, ISU Sibiu, precum şi sprijinul salvamonţiştilor argeşeni.

De asemenea, au intervenit şi două elicoptere IGAv  dotate cu dispozitive Bumbi Bucket

„Acţiunea este extrem de complexă, reprezentând o desfăşurare de forte unică până acum în România

Intervenţia este foarte dificilă şi pentru că în zonă se află Hidrocentrala Căpăţâneni, aferentă acumulării Vidraru, cu linii de înaltă tensiune de distribuţie a reţelei electrice”, precizau, luni, oficialii CJ Argeş.

Incendiul fost însă lichidat pe o parte a versatului, cea care face legătura cu drumul. Pe cealaltă parte a versatului focarele încă fumegau aseară. Pompierii au asigurat azi-noapte măsuri de protecţie şi monitorizare, iar astăzi intervenţiile au fost reluate. 

Traficul rutier pe Transfăgărăşan, inchis din cauza risculi unor accidente ce pot apărea pe fondul intervenţiilor, a fost şi el reluat.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite