Cum scapă şoferii de amenzile primite pentru că nu au la ei poliţele RCA. Decizia magistraţilor care arată că sancţiunile sunt ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O instanţă din România i-a dat câştig de cauză unui şofer amendat de Poliţia Rutieră pe motiv că nu avea poliţa RCA la el, atunci când a fost verificat în trafic. Conducătorul auto primise o amendă contravenţională de 630 de lei, însă magistraţii Judecătoriei Şimleul Silvaniei au desfiinţat sancţiunea, arătând că, de fapt, şoferii nu sunt obligaţi, conform legii, să aibă poliţa auto obligatorie la ei.

Decizie inedită a Judecătoriei Şimleul Silvaniei, după ce un conducător auto a contestat în instanţă amenda de 630 de lei (echivalentul a şase puncte-amendă) pe care i-au dat-o agenţii Poliţiei Rutiere. Motivul sancţiunii a fost că şoferul, care se afla la volanul unui autoturism înmatriculat în Anglia, nu avea la el poliţa auto RCA, atunci când agenţii rutieri l-au verificat în trafic. Şoferul a contestat, însă, în instanţă procesul verbal prin care a fost sancţionat de Poliţia Rutieră, iar judecătorii au fost de partea lui.

Mai exact, magistraţii de la Judecătoria Şimleul Silvaniei, acolo unde s-a judecat cazul, au arătat că legile în vigoare nu prevăd în mod expres obligativitatea conducătorilor auto de a avea asupra lor poliţa obligatorie de asigurare auto şi de a o prezenta la cererea poliţistului rutier. În concluzie, instanţa a decis că săvârşirea contravenţiei a fost reţinută în sarcina petentului în mod neîntemeiat.

Cum e legea de partea şoferilor

„Este vorba despre sentinţa civilă numărul 527, din 1 iulie 2016, pronunţată de Judecătoria Şimleul Silvaniei, care a constatat că legea nu prevede ca participanţii la trafic trebuie să aibă asupra lor poliţa de asigurare auto. Din analiza dispoziţiilor legale în materie şi a legii privind asigurările şi reasigurările nu rezultă că această obligaţie ar fi fost impusă în mod expres de legiuitor în sarcina şoferului”, a explicat, pentru „Adevărul”, avocatul Cătălin Gherzan, de la Baroul Argeş.

La baza deciziei magistraţilor au stat articolele 147 din H.G. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care precizează, la primul punct, următoarele:

„Conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat să aibă asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare”. Articolul 101, aliniatul 1 din OUG 195/2002, pe care se argumentează procesele-verbale întocmite de poliţişti celor prinşi că circulă fără a avea asupra lor poliţa RCA arată şi ce fapte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni: nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. 2”.

Argumentul judecătorilor

Numai că, în articolul 35, aliniatul 2 din ordonanţă, prevede că „participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege. Şi tocmai sintagma „alte documente prevăzute de lege” e în favoarea şoferilor amendaţi pentru acest lucru, la fel cum, în apărarea lor, poate fi interpretată şi sintagma „celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare”, din cuprinsul articolului 147, punctul 1 din regulamentul de aplicare a amintitei urdonanţe.

„Acest articol 35 spune că participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevazute de lege. Nu prevede însă obligativitatea deţinerii poliţei RCA”, mai susţine avocatul Cătălin Gherzan

Un argument care a stat la baza deciziei magistraţilor Judecătoriei Şimleul Silvaniei a fost, mai spune avocatul Gherzan, şi cel referitor la legalitatea contravenţiei.

„Acest lucru presupune că o contravenţie trebuie să fie prevăzută de lege, în sens larg, dar şi faptul că legea care incriminează contravenţia trebuie să fie accesibilă şi previzibilă. Ori, în acest fel, şi previzibilitatea a ridicat semne de întrebare. Ca să fie considerată previzibilă, norma contravenţională trebuie să fie clară, astfel încât orice persoană să fie în măsură să înţeleagă ce îi este permis sau interzis, respectiv care sunt obligaţiile pe care trebuie să le îndeplinească, pentru a-şi adapta comportamentul. Magistraţii au reţinut în acest caz că poliţa de asigurare auto nu poate fi inclusă în categoria «altor documente prevăzute de lege», ca să poată fi îndeplinită condiţia de previzibilitate a normei contravenţionale”, explică avocatul Cătălin Gherzan.

image
Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevazute de lege. Legea nu prevede, însă, obligativitatea deţinerii poliţei RCA. Cătălin Gherzan, avocat  

Mai puteţi citi:

BNR a amendat OTP Bank de trei ori într-o singură zi pentru mai multe abateri. Şase bănci din România au fost sancţionate în 2016

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite