Cum poţi înjura şi jigni legal în mediul online. O instanţă din România a anulat amenda primită de un bărbat după o conversaţie pe Instagram

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat a reuşit să anuleze în instanţă o amendă de 200 de lei cu care a fost sancţionat pentru mesajele jignitoare adresate unei femei prin intermediul aplicaţiei Instagram. Judecătorul a concluzionat că, deşi sunt în măsură să producă un sentiment de revoltă celui care le citeşte, mesajele au fost adresate într-o discuţie privată.

Pe 26 mai 2017, un constănţean pe nume Adrian Chiriţă a fost amendat cu 200 de lei de Poliţia oraşului Ovidiu pentru că a adresat injurii şi cuvinte jignitoare unei femei, prin intermediul reţelei „Instagram”.

„Îmi pare rău de cele întâmplate” 

Fapta bărbatului a fost constatată în mod direct şi nemijlocit de către agentul de poliţie, prin prezentarea mesajelor de către femeie, care a anexat sesizării discuţiile purtate pe InstaMessage cu Adrian Chiriţă. 

La finalul procesului-verbal pe care l-a semnat, bărbatul a menţionat „îmi pare rău de cele întâmplate” şi a contestat în instanţă amenda primită.

Avocatul său a pornit de la prevederea potrivit căreia actele sau gesturile obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice constituie contravenţiedoar dacă sunt  săvârşite în public. 

Iar instanţa a decis în funcţie de definiţia spaţiul public, în al cărui cuprins intră şi reţelele de socializare precum Instagram şi Facebook, pentru că permit utilizatorilor lor să posteze diverse afirmaţii, sloganuri, fotografii care pot, în anumite circumstanţe, să aducă atingere reputaţiei, integrităţii morale a altora.

Mesajele transmise prin intermediul aplicaţiei „InstaMessage” sunt discuţii private

„Caracterul public al afirmaţiilor pe aceste reţele de socializare rezultă şi din consecinţele efective şi directe ale postărilor, în măsura în care, urmare a accesării paginii de socializare a d-nei BG de către anumiti „followers” ai acesteia (asociaţi publicului) ar fi putut deveni accesbilie publicului larg, neutilizatorilor reţelei în cauză prin diseminarea acestuia în mass-media. Ori, în speţă, conţinutul acestor conversaţii, prin intermediul aplicaţiei „InstaMessenger” este accesibil strict persoanelor care au deschis un cont privat şi au aplicaţia descărcată şi între care se poartă discuţia, nefiind purtată pe pagina on-line (cu acces public)”, se arată în sentinţa pronunţată de Judecătoria Constanţa, pe 30 ianuarie 2018, (www.rolii.ro).

„Altfel spus, mesajele transmise prin intermediul aplicaţiei „InstaMessage” nu sunt accesibile publicului, ci sunt discuţii private. În aceste condiţii, expresiile jignitoare nu au fost proferate în spaţiul public, astfel că nu sunt întrunite elementele constitutive ale contravenţiei prevăzută de art.2 din Legea nr. 61/1991”, explică, pentru Adevărul, avocatul Raluca Cîrstea (Legal Land).

"Expresiile jignitoare, pe care instanţa nu le va reproduce, nu au fost făcute într-un spaţiu public"

Instanţa a apreciat că termenii folosiţi de bărbat la adresa femeii  au ajuns în spaţiul public, prin citirea acestora de către agenţul constatator, doar cu ocazia prezentării lor de către femeie. A considerat, de asemenea, că ele sunt în măsură să producă un sentiment de revoltă celui care le citeşte, indiferent de motivele avute de către petent la momentul adresării lor, dar că nu se poate spune că acestea ar fi fost proferate în spaţiul public.

„ Expresiile jignitoare, care sunt în măsură să afecteze reputaţia oricărei persoane, în special alegaţiile jignitoare aduse unei femei de către un bărbat, pe care instanţa nu le va reproduce, nu au fost făcute într-un spaţiu public, mesajele transmise prin intermediul aplicaţiei „InstaMessenger” nefiind accesibile publicului, ci sunt discuţii private”, a mai precizat instanţa (rolli.ro).

Mai mult, judecătorul a concluzionat că  femeia avea  la îndemnă protecţia oferită chiar de către reţeaua de socializare Instagram pentru a stopa eventualele jigniri din partea oricărui „ follower” al său prin blocarea acestuia.

 Bărbatul a scăpat de amendă

În cele din urmă, Judecătoria Constanţa a constatat că nu se confirmă săvârşirea contravenţiei de către petent, în condiţiile în care expresiile jignitoare nu au fost proferate în spaţiul public.  „ Nefiind întrunite elementele constitutive ale contravenţiei astfel cum este prevăzută de către dispoziţiile art.2 din Legea nr. 61/1991, motiv pentru care plângerea contravenţională formulată de petentul CIA urmează să fie admisă, cu consecinţa anulării procesului-verbal contestat şi exonerării sale de la plata amenzii contravenţionale” se arată în  respectiva sentinţă pronunţată luna trecută (rolii.ro). 

Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Poliţia Oraşului Ovidiu, are la dispoziţie calea atacului.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite