Cum ajung în Statele Unite ţiganii români care-i şochează pe localnici cu obiceiurile lor. Filiera Mexic şi tactica azilului politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familiile de ţigani stau în America de aproape trei luni FOTO: Action News 4 Pittsburgh
Familiile de ţigani stau în America de aproape trei luni FOTO: Action News 4 Pittsburgh

Cetăţenii localităţii California din Pennsylvania continuă să se plângă că aproximativ 40 de familii de ţigani imigraţi recent din România le fac viaţa un coşmar. Reporterii „Adevărul“ au contactat autorităţile locale şi au aflat cum au ajuns în SUA cei aproximativ 280 de etnici romi.

Locuitorii oraşului american California acuză că romii aruncă gunoi peste tot, îşi fac nevoile în public şi distrug lucruri în magazine. Peste 1.200 dintre cei 7.000 de locuitori ai micului oraş din statul Pennsylvania au semnat până acum o petiţie în care protestează faţă de zecile de familii de ţigani care au venit, în ultimele două luni, din România şi despre care se plâng că le fac vieţile un coşmar şi că nu respectă nicio lege.

„Adevărul“ a aflat şi traseul pe care l-au urmat ţiganii români pentru a ajunge în oraşul California. Reprezentanţi ai Biroului de Presă de la Primăria din California ne-au confirmat că „respectivii imigranţi, aproximativ 280 de persoane, au ajuns din România în Mexic, iar în America au fost mai întâi în Baltimore cea mai mare parte şi câţiva în New York. Sunt două mari familii de romi în oraş la ora actuală şi care nu îşi vorbesc una cu cealaltă”.

„Aceşti ţigani imigranţi au destui bani. Gândiţi-vă numai cât de scump e un bilet de avion din România până în Mexic”

dawne roberts california action 4 news pittsburgh

Dawne Roberts (foto) este unul dintre cei mai revoltaţi locuitori din orăşelul California (7.000 de locuitori) legat de familiile de ţigani români care au venit acolo şi ne-a descris şi traseul urmat de ţiganii veniţi din România: „Au zburat până în capitala Mexicului şi de acolo au ajuns la graniţa de sud a Statelor Unite, intrând cel mai probabil în America prin oraşul Laredo din Texas, chiar la graniţă şi cel mai aproape pentru cei care vin din Ciudad de Mexico. Când au ajuns la graniţa dintre Mexic şi Statele Unite, au cerut azil politic, spunând că sunt persecutaţi în România. Aş vrea să vă spun că aceşti imigranţi romi au stat înainte o perioadă şi în oraşul Baltimore. La noi în oraş continuă să facă probleme, să conducă maşinile cu mare viteză şi să fure din supermarketuri. Aceşti ţigani imigranţi au cu siguranţă destui bani. Gândiţi-vă numai cât de scump este un bilet de avion din România până în Mexic”.

Ţiganii au ajuns în Mexic fără probleme şi pentru că această ţară nu cere vize. După cum se precizează pe site-ul Ministerului de Externe, „Cetăţenii români, deţinători de paşapoarte simple sau simple electronice valabile, pot călători în Mexic, în scopuri turistice sau de afaceri, pentru o perioadă de maxim 180 de zile într-un interval de 1 an, fără obligativitatea obţinerii în prealabil a unei vize pentru intrarea în această ţară”.

Mai trebuie spus că odată ajunşi în S.U.A., sutele de ţigani au declarat că au venit ca să ca să scape de persecuţia din România. Au cerut azil politic, au fost preluaţi de Agenţia americană de Imigrări şi Vamă şi au fost eliberaţi în cadrul unui program guvernamental care oferă alternativa la detenţie – cei care cer azil politic pot să îşi închirieze locuinţe oriunde vor ei în SUA, până li se clarifică din punct de vedere legal statutul de refugiat în America.

Cel mai ieftin bilet pentru un zbor Bucureşti-Ciudad de Mexico este 1.200 de euro, iar un zbor durează cel puţin 20 de ore, având două escale.  Cel mai probabil, cei aproximativ 280 de romi au luat autocarul pe ruta Ciudad de Mexico-Laredo (aproximativ 1.130 km), preţul unui bilet fiind de 132 de dolari. Punctul de frontieră din zona Laredo este unul dintre cele mai aglomerate de pe graniţa americano-mexicană, zeci de mii de imigranţi, în special din Mexic şi America Centrală, încercând anual să intre pe aici.

„Una dintre familii doarme pe un covor”

wayne cekola

Omul de afaceri Wayne Cekola a închiriat la nouă familii de romi locuinţe şi spune că „dorim să colaborăm cu ei dacă şi ei doresc să colaboreze cu noi. Familii care şi-au închiriat locuinţe de la mine nu prea aveau bunuri cu ele, doar haine, perne şi cuverturi. Una dintre familii, pe care am vizitat-o recent, doarme pe un covor pe jos”.

Tot Wayne Cekola ne-a mai declarat că o parte dintre bărbaţii ţigani din California pleacă în fiecare duminică seara cu maşinile la Baltimore, oraş aflat la o distanţă de peste 300 km: „Mulţi dintre ei lucrează acolo în construcţii în timpul săptămânii şi se întorc în California vinerea seara”. Mai trebuie precizat că în zona Baltimore este una dintre cele mai mari comunităţi de ţigani din America, peste 25.000 de persoane. 

„Oraşul nostru a devenit un coşmar din cauza imigranţilor ţigani”

Bobbie Anderson, o tânără de 22 de ani din California, este foarte deranjată de venirea ţiganilor din România: „Orăşelul nostru era sigur şi liniştit până acum câteva luni, când au venit zecile de familii de ţigani. Nu sunt împotriva imigranţilor, însă sunt împotriva oamenilor care nu respectă pe nimeni. Iar aceşti oameni îşi dau pantalonii jos şi urinează unde vor, conduc maşini fără permis şi nu respectă regulile de circulaţie sau fură de la Walmart. Acest loc a devenit un coşmar”.

Sutele de ţigani care au ajuns din România în America nu au contactat până acum ambasada României din S.U.A. „Ambasada României la Washington nu a primit nicio solicitare de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români. De asemenea, nici Consulatului General al României la New York în a cărui jurisdicţie consulară se află cetăţenii români de pe teritoriul statului Pennsylvania, nu i-au fost adresate asemenea solicitări”, ne-a declarat Lucian Purcăreanu, ofiţer de presă la Ambasada României la Washington.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite