Cele mai eficiente condimente terapeutice pentru colonul iritabil. Cum tratezi afecţiunea cu ce ai prin bucătărie
0Colonul iritabil este o afecţiune care apare la aproape un sfert din adulţi şi care se manifestă prin contractarea neregulată ale muşchilor pereţilor colonului, ceea ce duce la simptome digestive de genul motilitatăţii anormale a insestinului gros, durerilor abdominale şi balonării. Tratamentul medicamentos la care se apelează cel mai adesea nu este singurul remediu pentru această problemă pe care, în mod greşit, mulţi o consideră o boală.
Există o serie de plante care ajută la ameliorarea aceastei afecţiuni până la dispariţia ei. Prine ele, şi o serie de plante condiment, dintre cele mai comune.
Leuşteanul, consumat proaspăt, ca atare este eficient în combaterea sindromului colonului iritabil şi a coliţei.
„Potrivit unui studiu recent, flavonoidele conţinute în frunzele acestei plante au efecte antiinflamatoare asupra mucoasei intestinale, în timp ce substanţele sale volatile, cu efect antiseptic, reglează flora tubului digestive”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.
Şi rozmariul conţine o serie de substanţe active cu efet de calmare a spasmelor şi de ameliorare a senzaţiei de balonare.
Recomandată este, pe lângă adăugarea sa în mâncăruri, infuzia din această plantă. „Avem nevoie de o linguriţă cu vârf de plantă la 250 ml de apă clocotită, lăsată la infuzat 15 min. Se beau câte două căni pe zi, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă. Rozmarinul ajută la funcţionarea normală a sistemului digestiv, prin îmbunatatirea digestiei, stimularea producerii şi eliminării de bilă şi reducerea spasmelor care pot apărea la nivelul tractului intestinal”, mai spune specialistul.
Şi menta are capacitatea de a trata trei dintre simptomele colonului iritabil: balonarea, spasmele şi diareea.
„Planta relaxează muşchii ce se luptă cu gazele digestive şi îmbunătăţeşte fluxul bilei, care are rol esenţial în digestia grăsimilor. Studiile arată că menta tratează anumite simptome ale indigestiei precum flatulenţa, tensiunile şi durerile abdominale”, mai spune specialistul.
Infuzia de mentă se prepară dintr-o linguriţă de frunze uscate care se lasă într-o cănă de apă apă clcotită timp 5-10 minute. Se strecoară şi se bea după mese, la temperatura camerei, în cantităţi mici.
Chimeul, un alt condiment la îndemână, calmează şi previne crampele intestinale. Indicată este infuzia din această plantă, preparată dintr-o linguriţă cu seminţe, la o cană cu apă clocotită. Se administrează câte o cană, de trei ori pe zi, după mesele principale.