Cele mai bune plante utile în tratarea hemoroizilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Mai mult de jumătate din populaţia lumii sufera de boala hemoroidală, fie ca predispoziţie constituţională, fie ca o consecintă a altor boli sau ca efect al sarcinii. Boala se tratează în funcţie de stadiul de dezvoltare a hemoroizilor.

Fitoterapeuţii recomandă, pentru primele două stadii ale bolii, tratamentul naturist, eficient şi fără reacţii adverse, asta desigur după obţinerea unei opinii medicale, doctorul fiind cel care stabileşte stadiul bolii.
 

“Una dintre plantele cu efecte benefice este untişorul. Preparatele de uz extern obţinute din această plantă au proprietăţi antiinflamatorii, antihemoroidale, astringente şi acaricide. Se foloseşte planta proaspătă, zdrobită, recoltată în timpul înfloririi, aplicându-se direct pe zona afectată. Şi tinctura de untişor este eficientă. Preparatul se obţine din planta proaspătă, care se macerează timp de două săptămâni în alcool de cereale de 70%, agitându-se din când în când”, explică, pentru “Adevărul”, specialistul în fitoterapie Elena Badea. 
 

Planta poate fi utilizată şi sub formă de unguent, obţinut prin fierberea în baia de apă a 100 ml ulei rafinat de floarea soarelui, la cere se adugă 30 ml de tinctură de untişor. “După evaporarea alcoolului, se adaugă 10 g de ceară de albine şi 10 g de lanolină, amestacându-se continuu, până la omogenizare. Se toarnă în borcănele de sticlă care se închid cu capac”, recomandă specialistul.
 

Coada şoricelului, o altă plantă folosită pentru tratarea hemoroizilor, are capacitatea de a opri hemoragiile şi de a cicatriza rănile. 
 

“Se utilizează atât extern, sub formă de băi de şezut sau de comprese cu decoct preparat din 60 de grame de flori, la un litru de apă, cât şi intern, amestecând cantităţi egale de coada şoricelului şi de coajă de cruşin  - o lingură din acest amestec la un sfert de litru de apă clocotită. Decoctul se consumă de două – trei ori pe zi”, explică specialistul în fitoterpie.

Pelinul este şi el o plantă ale cărei efecte terapeutice pe căile gastro-intestinale sunt complexe. “Infuzia de pelin distruge chiar şi viermii intestinali. În mod curent, pelinul este folosit în afecţiuni precum hemoroizi, constipaţii, răni cu dificultăţi de vindecare, oxiurază. Intern, se utilizează sub formă de infuzie, iar extern sub formă de băi de şezut”, precizează Elena Badea. 

Şi gălbenele au acţiune cicatrizantă şi antiinflamatoare. Planta se foloseşte extern, sub formă de băi şi comprese cu infuzie preparată din 10 g de flori  la 100 ml de apă fiartă, dar şi intern. “Se beau zilnic 3 căni de infuzie, între mese. Pentru toaletă locală, este indicat unguentul de gălbenele sau cel pe bază de gălbenele şi tătăneasă”, recomandă specialistul.

O altă plantă eficientă în peimele faze ale bolii hemoroidale este lumânărica. “Planta poate fi utilizată sub formă de băi de şezut cu ceai preparat din 50 de g de frunze de lumânărică, la un litru de apă clocotită. Indicate sunt două băi, una dimineaţa şi una seara, înainte de culcare”, explică Elena Badea.

Mărul lupului, o plantă recomandată mai ales pentru hemoroizii externi, se utilizează sub formă de băi de şezut. “Avem nevoie pentru băi de o infuzie preparată din 5 linguri de plantă la doi litri de apă clocotită. Băile se fac seara, înainte de a merge la culcare, iar ca durată, recomandat este aproximativ un sfert de oră”, spune specialistul. 

Muşeţelul este şi el benefic în tratarea bolilor hemoroidale, datorită acţiunii antiseptice şi antiinflamatoare. “Este recomandat  pentru uz intern, datorită capacităţii sale de a uşura scaunul. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de flori uscate la 200 ml de apă clocotită şi se beau două căni pe zi, după mesele principale. În uz extern, se foloseşte sub formă de băi, comprese cu infuzie de muşeţel - două linguri la o cană de apă”, explică specialistul.
 

Socul, utilizat sub formă de comprese locale cu decoct este şi el benefic în tratarea acestor boli. “Se prepară astfel: la un litru de apă, se pun 100 gr. frunze de soc. Se lasă să fiarbă timp de 10 minute, apoi se acoperă şi se lasă la infuzat”, recomadă specialistul în fitoterapie.  

Cicoarea este la rândul ei utilă, datorită efectului său laxativ dacă se bea din ea aproximativ o ceaşcă pe stomacul gol. La fel şi lumânărica, “ 60 gr frunze de lumânărică se fierb într-un litru de apă, timp de 10 – 15 minute. Preparatul se utilizează pentru a face băi de şezut, timp de minim 5 minute. 
 

Tratamente fitoterapeutice cu varză şi usturoi 
 

Lista de plante utilizate în scop terapeutic pentru rezolvarea problemelor cauzate de hemoroizi trebuie completată şi cu două legume: varza şi usturoiul, recomandate datorită efectelor lor antiinflamatoare. “În cca. 3 litri apă se fierbe, timp de o jumătate de oră, un kg de varză. Preparatul obţinut se aplică sub formă de comprese reci pe zona afectată de hemoroizi”, recomandă specialistul în fitoterapie.

Cam pe acelaşi principiu se utilizează şi usturoiul. “Avem nevoie de 10 căpăţâni de usturoi necurăţate, care se fierb 15 minute, într-un litru de apă. Preparatul se utilizează pentru spălături de şezut”, încheie specialistul. Pentru hemoroizii de gradul trei, se apelează, în general, la metodele convenţionale de tratare. Medicul este cel care apreciază, în funcţie de fiecare pacient în parte, dacă se pretează sau nu şi tratamentul fitoterapeutic.

Orice problemă medicală aveţi, nu încercaţi să o trataţi singur: în primul rând apelaţi la un medic.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite