Ce otrăvuri ascund plantele cele mai comune cultivate în grădini şi parcuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anumite plante ce se găsesc frecvent în grădini sau în parcuri şi care le prima vedere par cât se poate de inofensive conţin substanţe toxice ce sunt extrem de periculoase pentru sănătate în cazul atingerii frunzelor sau florilor sau al ingerării accidentale. Iată care sunt câteva dintre aceste plante periculoase.

Toată lumea a auzit de uleiul de ricin. Puţini sunt însă cei care cunosc faptul că că ricinul deţine recordul mondial pentru cea mai otrăvitoare plantă. O singură sămânţă crudă îl va ucide chiar şi pe cel mai sănătos om în două zile. Nu există antidot, iar nefericitul afectat de otravă va suferi o moarte agonizantă prin deshidratare.

Brânduşa de toamnă, o floare aparent banală, este în realitate periculoasă. Bulbii brânduşei de toamnă conţin un alcaloid numit colchicină. În doze mici, acesta este folosit în tratamentul unor boli, dar chiar şi cea mai mică depăşire a concentraţiei maxime admise poate cauza probleme la nivelul sistemului nervos central, în cazuri grave ducând la paralizie şi asfixiere.

Prezentă în multe grădini de primăvară, narcisa este şi ea în anumite circumstanţe nocivă pentru sănătatea omului. După cum spune profesorul de biologie Constantin Mosoiu, ”bulbul narcisei conţine mai multe substanţe alcaloide (denumite narcisină şi narcopoetină) care provoacă stări de somnolenţă şi scăderea tensiunii arteriale. Şi alte plante de primăvară foarte cunoscute, precum zambila şi mărgăritarul, conţin substanţe alcaloide nocive pentru om”.

Trestia de zahăr sălbatică este o plantă extrem de periculoasă. Frunzele ei mari şi verzi sunt pline cu o otravă puternică şi este nevoie de doar o singură frunză pentru a ucide un om. Chiar şi simpla atingere a plantei poate provoca mâncărimi severe ale pielii.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite