Care sunt efectele suspendării executării silite prin poprire bancară. Din aprilie, în astfel de situaţii, contul bancar nu mai este indisponibilizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto pixabay com
Foto pixabay com

Potrivit unei recente decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, băncile nu pot bloca sumele intrate în conturile debitorilor popriţi după suspendarea executării silite.

După declanşarea procedurii de executare silită, executorul judecătoresc trece la recuperarea efectivă a creanţelor de la debitori prin înfiinţarea popririi (una din formele executării silite frecvent întâlnită în practică).

Până la decizia instanţei supreme, pronunţată pe 16 aprilie 2018, în cadrul unui un recurs în interesul legii, au existat diverse interpretări cu privire la procesul de executare silită (deşi în practică se obţinea suspendarea executarii silite, efectul era parţial: terţul poprit deşi nu mai vira sumele de bani în contul executorului/creditorului,  avea în continuare obligaţia să blocheze respectivele sume de bani la momentul la care intrau în cont).  

Prin Decizia din 16 aprilie 2018,  ICCJ, care a admis un recurs în interesul legii, a stabilit cu putere obligatorie că terţul poprit nu mai are obligaţia indisponibilizării încasărilor viitoare, ulterior pronunţării suspendării urmăririi silite.

Soluţia amintită a adus, astfel, o interpretare unitară Codului de procedură civilă în privinţa efectelor suspendării executării silite asupra conturilor poprite.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii, prin Decizia nr.11 în dosarul nr.3547/1/2017, a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Braşov şi, în consecinţă, a stabilit că: în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 784 alin. (1) teza a doua Cod de procedură civilă, suspendarea urmăririi silite prin poprire bancară înlătură obligaţia terţului poprit de a indisponibiliza şi încasările, în contul debitorului poprit, ulterioare suspendării”, arată avocatul Raluca Cârstea, Legal Land, citând comunicaul Curţii supreme.

Soluţia ÎCCJ asigură accesarea de către debitor a contului bancar pentru sumele viitoare, acestea nemaiputând intra sub incidenţa indisponibilizării.

.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite