Capacitate 2017. Rezolvarea subiectelor la Limba Română la Evaluarea Naţională - Argeş

Capacitate 2017. Rezolvarea subiectelor la Limba şi Literatura Română   

Luni a avut loc prima probă, la Limba şi Literatura Română, a examenului de Capacitate. La Adevărul Live profesorul Cristina Tunegaru a rezolvat subiectele.

Ştiri pe aceeaşi temă

 


Absolvenţii clasei a VIII-a au avut de demonstrat, la primul subiect, că poezia "Ploaia", de Magda Isanos, aparţine genului liric. Şi tot aici au avut de găsit sinonime ale unor cuvinte din textul dat, să explice rolul unei cratime într-o secvenţă din poezie, să menţioneze două cuvinte care au diftongi, să numească tipul de rimă şi măsura ultimului vers în poezia dată, şi să transcrie două figure de stil.

La cel de-al doilea subiect, elevii au avut de răspuns la 6 întrebări pe baza unui text la prima vedere, respectiv articolul „Cel mai rapid de pe pământ” din revista Terra Magazin. O cerinţă a fost „Scrie titlul articolului din care a fost extras fragmentul şi denumirea publicaţiei în care a apărut”, iar fiecare întrebare are câte patru puncte.

Ultima cerinţă de la subiectul al doilea a fost redactarea unei naraţiuni care să aibă între 150 şi 300 de cuvinte, despre o întâmplare reală sau imaginară, petrecută în timpul unei întreceri sportive. Candidaţii trebuiau să aibă în vedere succesiunea logică a evenimentelor, două elemente ale contextului spaţio-temporal, conţinutul să fie adecvat cerinţei şi să respecte numărul de cuvinte. Subiectul are 12 puncte.

Din cele 100 de puncte, candidaţii vor primi 14 puncte pentru redactarea întregii lucrări. Mai exact, două puncte pentru unitatea compoziţiei, două pentru coerenţa textului, doua pentru adecvarea registrului de comunicare, stilului şi vocabularului la conţinut, trei pentru ortografie, trei pentru punctuaţie, un punct pentru aşezarea corectă a textului în pagină şi un punct pentru lizibilitate.

 Citeşte şi: Capacitate 2017. Subiectele la Limba Română la Evaluarea Naţională şi rezolvarea lor

 

 

citeste totul despre: