Constantin Nicolescu a ieşit din închisoare. Fostul preşedinte al CJ Argeş a executat o treime din pedeapsa pentru fraudarea de fonduri europene
0Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş Constantin Nicolescu, condamnat definitiv în februarie 2015, la şapte ani şi opt luni de închisoare în dosarul în care este acuzat că a accesat ilegal fonduri PHARE, a fost eliberat, luni, din Penitenciarul Colibaşi.
Constantin Nicolescu a ispăşit 2 ani şi 3 luni din pedeapsa primită în "Dosarul Şcolilor", pentru accesarea de către CJ Argeş a 900.000 euro, fonduri PHARE, în vederea reabilitării a patru şcoli din judeţ, pe motiv că ar fi fost afectate de inundaţiile din aprilie-august 2005, vizavi de care procurorii DNA au ajuns la concluzi că n-au fost avariate de respectivele intemperii.
După ce, luna trecută, Judecătoria Piteşti a respins cererea de liberare condiţionată a fostului preşedinte al Consiliul Judeţean Argeş, astăzi Tribunalul Argeş a luat o decizie în favoarea lui Constantin Nicolescu.
”Admite contestaţia declarată de condamnatul Nicolescu Constantin împotriva sentinţei penale nr. 763 din data de 19.04.2017 pronunţată de Judecătoria Piteşti în dosarul nr. 6901/280/2017. Desfiinţează în parte sentinţa, iar pe fond admite propunerea şi dispune liberarea condiţionată a contestatorului de sub puterea mandatului de executare a pedepsei nr. 675 din data de 05.02.2015 emis de Tribunalul Bucureşti Secţia I Penală în dosarul nr. 2541/109/2011. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei. Cheltuielile judiciare în contestaţie rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică de la 29 mai 2017, la Tribunalul Argeş secţia penală”, se arată în decizia instanţei amintite.
Nicolescu mai are emoţii
Reamintim că pe 5 mai, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Constantin Nicolescu la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar, ”Căteasca”, în care este acuzat tot de fraudă cu fonduri europene, în cazul reconstrucţiei a două poduri din judeţ, pedeapsă care, la momentul pronunţării sentinţei, a fost contopită cu cealalată condamnare de şapte ani şi opt luni, stabilindu-se ca fostul preşedinte al CJ Argeş să execute opt ani de închisoare.
Decizia a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În acest al doilea dosar, anchetatorii au arătat că în cursul anului 2009, în urma licitaţiei organizate de Consiliul Judeţean Argeş, contractul de reabilitare a podului Căteasca a fost atribuit, în mod nelegal, societăţii comerciale Zeus SA. Asta dup[ ce, iniţial, câştigătoare a licitaţiei fusese declarată o altă societate, scoasă din joc, în mod arbitrar, de comisia de evaluare, după reluarea procedurii, dispusă de Constantin Nicolescu. Societatea înlăturată se prezentase cu o ofertă financiară cu 3.779.787,8 de lei mai mică, suma considerată de procurori prejudiciu în dauna CJ Argeş.
Lucrările de construcţie au fost executate de către Zeus SA şi SC Dracones Construct Grup Piteşti, ultima având ca asociat pe ginerele fostului preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, iar furnizor de bunuri pentru construcţia lucrării a fost SC Setro Metal Câmpulung, firma controlată, de asemenea, de o rudă a lui C-tin Nicolescu. Potrivit procurorilor, în baza unor înscrisuri falsificate, în iunie 2010, Consiliul Judeţean Argeş a atribuit aceleiaşi firme Zeus un contract în valoare de 4,9 milioane de lei pentru lucrări suplimentare la acelaşi pod care, care, conform anchetatorilor nu s-ar mai fi justificat, fiind executate anterior, în martie 2010.
Tot potrivit procurorilor, în 2009, Nicolescu Constantin a primit mită de la Grigore Dobre Grigore, patronul de la Zeus, un spaţiu comercial situat în municipiul Piteşti, în suprafaţă de peste 300 de metri pătraţi, în valoare de 447.000 lei. Anchetatorii au mai arătat că în scopul disimulării infracţiunea de corupţie, la dată de 23 martie 2009, la Biroul Notarului Public Ionel Didea a fost încheiat un contract fictiv de vânzare-cumpărare.