TitaTudose readuce la viaţă portul popular
0Cântă în Ansamblul Doruri Argeşene şi în Grupul vocal Armonia al Centrului Cultural Piteşti dar cea mai mare pasiune a sa este portul popular. Are o adevărată colecţie de costume tradiţionale şi face minuni atuci când vine vorba de recondiţionarea iilor, fotelor şi maramelor.
S-a îndrăgostit de portul popular pe la vârsta de 8 ani, când a îmbrăcat pentru prima dată un costum tradiţional.
“Eram în clasa a II-a şi urma să merg la un la o serbare. Mi-aduc şi-acum aminte că aveam de cântat celebra piesă a Mariei Lătăreţu “Mai ţii minte, măi dragă Mărie”. Eram tristă că n-aveam şi eu un costum popular pe măstura mea. Mama, pricepută în ale croitoriei, a găsit repede soluţia. A luat câteva feţe de masă şi şervete cu modele folclorice, cusute pe etamină sau ţesute, aşa cum se purau pe vremea aceea, şi, din câteva mişcări, mi-a făcut un costumaş popular pe dimensiunile mele. A fost pentru mine o bucurie imensă să mă văd cu staiele alea minunate. Mi-aş fi dorit să nu le mai dau niciodată jos, atât eram de mândră de ele.”, spune cea care, după multele diplome obţinute la festivalurile de folclor, câştiga, la 19 ani, premiul I al prestigiosul concurs interjudeţean de interpretare ţinut la Râmnicu Vâlcea, “Talente Folclorice”.
Dragostea pentru muzica şi portul popular a însoţit-o de-a lungul anilor deşi a lucrat în meserii care n-au avut de-a face cu floclorul. A absolvit o şcoală medie de contabilitate şi timp de 29 de ani a fost contabilă la o agenţie loto. A urmat şi cursurile unei şcoli postliceale de chirurgie iar de 11 ani face este specialistă în reflexoterapie. În tot acest timp a cântat în mici spectacole şi pe la nunţi dar a rămas fidelă cântecului popular şi portului naţional.
“Întotdeauna am iubit ceea ce este legat de tradiţiille noastre româneşti şi cred că o să fac asta până la moarte.”, spune interpreta.
|
Din reflexoterapie şi-a îmbogăţit colecţia de costume populare
De câţiva ani cântă în Ansamblul Doruri Argeşene al Asociaţiei Eurosenior a Pensionarilor din Argeş şi colaborează cu grupul vocal Armonia al Centrului Cultural Piteşti, coordonat de Tiberiu Hărăguş De vreo trei ani şi-a canalizat energia şi banii către pasiunea ei de-o viaţă: portul popular.
“Câştigam ceva bănuţi şi din reflexoterapie şi mi-am zis să fac ceva şi pentru sufletul meu. Am început să colecţionez costume populare. Cum strângeam o sumă buncică, imedat căutam un costum popular. Nu conta că sunt izinite, rupte sau roase de şoareci ori mâncate de molii. Cu cât erau mai vechi, cu atât eram mai înverşunată să le cumpăr. Nu pot spune c-am dat o avere pe ele, pentru că pe multe le-am luat de la bătrâne de la ţară care, bietele, nu mi-au cerut pe un costum decât vreo 400 de lei. Aşa am strâns vreo 24 (inclusiv cele câteva cu care pornisem la drum) şi m-am apucat să le iau la mână,unul câte unul, ca să le-aduc cumva la frumuseaţea de odinioară.”, spune Tita Tudose.
Colecţia interpretei numără, acum, peste 100 de piese: ii, poale, fote sau catrinţe ori vâlnice, denumite după regiunea din care provin, marame sau naframe, brâie şi bete. Cele mai vechi dintre piesele colecţiei sale, adevărate bijuterii, au mai bine de 135 de ani. Pe toate le-a făcut ca noi după nopţi întregi nedormite în care a luat la mână, centimetru cu centimetru, pentru a le readuce la viaţă.
“Cu broderiile şi dantelele e cel mai greu, pentru că sunt cele mai migăloase, dar nu mă plâng. Recondiţionarea acestor piese e pentru mine o plăcere. Să simt că le pot reda străluicirea de altădată cu doar câteva fire de aţă şi o fărâmă de pasiune, iar asta e cea mai mare satisfacţie pentru mine.“, spune colecţionara.
Profil:
Născută 17 septembrie 1956, Leleasca, jud. Olt. Stabilită în Argeş din 1970;
Studii: Şcoala Medie de Contabilitate – Drăgăşani şi Şcoala Postliceală de Chirurgie – Vâlcea;
Familie: căsătorită, doi băieţi (Cristian şi Ionuţ) şi trei nepoţi (Mario-Cristian, Andreea-Maria, Bianca-Ioana).
Ce-i place
„Îmi plac oamenii cinstiţi, oamenii ambiţioşi, care pun suflet în ceea ce fac şi care ştiu să dea o mână de ajutor atunci când este nevoie de ei. Îmi place să gătesc, să am grijă de nepoţi şi să grădinăresc.“
Ce nu-i place
“Nu-mi plac persoanele care bârfesc. Să vorbeşti pe cineva urât în lipsă mi se pare cel mai dezagreabil lucru. Eu sunt adepta lucrurilor directe şi cred că cel mia bine este, atunci când te supără un gest, o atitudine a celui de lângă tine, să-i spui direct ce te-a deranjat.”
Întrebări şi răspunsuri
Cât de des îmbrăcaţi costumul popular?
„Mai ales atunci când cânt cu Ansamblul Doruri Argeşene dar găsesc şi alte ocazii frumoase să-l îmbrac. Mi-ar plăcea să-l port pe stradă, să ies în straiele astea frumoase chiar pe centru, dar ştiu că lumea nu ar înţelege şi m-ar privi cel puţin ciudat, aşa că mă rezum să-l îmbrac doar la ocazii speciale.”
Luna aceasta aţi expus colecţia de costume populare la centrul Cultural Piteşti. Cum a fost primită de public?
A fost o plăcere pentru mine să constat că mai sunt încă mulţi oameni care privesc cu interes lucrul făcut de mână, că apreciază valoarea dar şi migala pusă în slujba acestor piese de port popular.