Saună cu azot la -180 de grade sub Pietricica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În salonul unui maseur a fost deschisă singura criosaună din ţară. Şedinţa durează maxim trei minute şi are efecte benefice în cosmetică, medicină sportivă, reumatologie sau pneumologie. 

Aparatul expune corpul uman la temperaturi negative extreme, de până la -180 de grade Celsius, şi funcţionează la fel de simplu ca bronzarea artificială în solar. Denumit criosaună sau instalaţie de aerocrioterapie, aparatul a fost instalat zilele trecute, în cabinetul de întreţinere corporală al unui maseur din Piatra Neamţ.

„Instalaţia este fabricată în Ucraina şi este unica din ţară“, precizează Gabriel Nedelea, în vârstă de 46 de ani, proprietarul criosaunei. Timpul de expunere la frigul extrem este limitat la trei minute, ca să nu apară degerături. În circa 30 de secunde, temperatura în cabina instalaţiei scade de la -20 de grade la circa -140 de grade Celsius. „O şedinţă normală de criosaună poate dura între 60 de secunde şi 3 minute, timp în care organismul resimte frigul doar ca pe o baie în apă rece“, mai spune maseurul.

Efectele vizibile sunt doar asupra pielii, care nu apucă să se acopere de gheaţă, ci devine foarte aspră, ca urmare a contractării vaselor de sânge din stratul superficial al pielii. În restul organismului, temperatura rămâne cea normală, după cum precizează producătorii instalaţiei. „După trei minute de stat în criosaună, pielea mi s-a făcut aspră ca un glaspapir“, a spus Eugen Mihăilă, unul dintre primii pietreni care recurs la această metodă.

Georgiana Trofin, o tânără din Piatra Neamţ, a experimentat şi ea şedinţa de „frig“. „Prima dată te temi că vei deveni un sloi de gheaţă, dar senzaţia de frig nu este foarte neplăcută. La câteva minute după o astfel de şedinţă, am resimţit o stare foarte plăcută de bine în tot organismul“, a declarat Georgiana Trofin, care îşi doreşte să slăbească. Efectele terapeutice se bazează pe efectul de regenerare produs de răcirea simultană a întregii suprafeţe a corpului în mediu gazos.

„Efectele criosaunei au fost observate încă din 1978, în Japonia. Aerocrioterapia are numeroase efecte în cosmetică, medicină sportivă, reumatologie, cardiologie, dermatologie etc, a enumerat Gabriel Nedelea. Contraindicaţii sunt la copiii sub 10 ani, gravide sau bolnavi în stare gravă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite