PORTRET NEAMŢ Ştefan Ruxanda împarte scena cu actorul Dan Puric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Ruxanda
Ştefan Ruxanda

Artistul a jucat în zeci de spectacole pe scene din ţară şi străinătate. Consideră că Dan Puric i-a schimbat viaţa şi că publicul este singurul critic care contează.

A fost „Vivi“ în serialul „La Urgenţă“ şi „Costin“ în scurt-metrajul „Regizoarea“. A fost „băiatul de la Magazinul Bucur“ şi „asistentul Bucur“ din filmul „Hacker“. A jucat în reclame TV, însă teatrul rămâne marea dragoste a actorului pietrean Ştefan Ruxanda. „Rolul care m-a marcat a fost Matei Boiu Dorcani din «Suflete Tari» de Camil Petrescu. Trebuia să joc un bătrân de 80 de ani, iar eu aveam 20. A fost, poate, cel mai greu, dar cel mai frumos. De atunci, fiecare rol, mai greu sau mai uşor, a fost o provocare în sine“, spune Ştefan.


„Publicul la noi e ager“


În anii de şcoală a învăţat cascadorie de la Szobi Czech, iar din 2004 este în compania de teatru Passe Partout a lui Dan Puric. „Întâlnirea cu Dan Puric mi-a schimbat macazul definitiv. După ce am terminat facultatea, experienţa cu el m-a readus la efervescenţa anilor petrecuţi în trupa de amatori de la liceul «Petru Rareş». Trecerea a fost tot un fel de cascadorie pentru că după ce am sărit, la propriu, pe trambulină, am trecut în plan spiritual.
Salturile au fost cu mult mai înalte şi zborul de neuitat. Le sunt dator amândurora pentru că mi-au demonstrat că dacă ai credinţă îţi cresc şi aripi“
, recunoaşte actorul.

A jucat pe scene din ţară şi străinătate în faţa unui public divers, cu educaţii şi culturi diferite. „Publicul de la noi e mai ager şi răspunde imediat la ceea ce îi transmiţi de pe scenă. Dacă eşti sincer şi generos cu el, îţi va oferi bucuria lui, iar dacă eşti trufaş sau mincinos, te va ignora cu diplomaţie. În străinătate, publicul a avut acces la foarte multe forme artistice, nu toate de cea mai înaltă ţinută. De aceea, el are posibilitatea de a decoda un semn teatral cu mai multă rapiditate, dar este mai reţinut în reacţii“, descrie Ştefan Ruxanda experienţele cu spectatorii de pretutindeni.


„Cu un cuvânt poţi să omori un om“


De-a lungul carierei a fost marcat mai mult de tăcerea spectatorilor decât de criticile sau de laudele aduse de aceştia. „Doar cu un cuvânt poţi să omori un om sau să-l faci să renască. Aşa spunea Charlie Chaplin. La artişti se întâmplă foarte des acest lucru, iar efectul cuvântului e mult amplificat. În ceeea ce priveşte critica profesionistă, mă refer la cronicarii de teatru, ultimii ani au fost vitregiţi de condeie cu greutate şi teatrul are foarte mult de suferit din această cauză“, a conchis Ştefan Ruxanda.


A jucat în spaţii neconvenţionale, dar şi pe scenele marilor teatre naţionale precum „Bulandra“, „I.L. Caragiale“, „Nottara“ sau Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. „Prefer sala de spectacol, «cutia italiană». Are o intimitate a ei, o atmosferă. Spaţiile neconvenţionale trebuie «îmblânzite» şi e nevoie de timp pentru asta. Sincer, încă nu am găsit un asemenea spaţiu neconvenţional care să mă cheme înapoi“, spune artistul. Zilnic începe repetiţiile alături de Dan Puric la ora 10.00 şi le termină seara. „La noi e ceva mai complicat, adică sunt cursuri speciale de mişcare, pantomimă, dans. Sunt obositoare, e adevărat, dar frumuseţea lor te încarcă atât de mult încât uiţi de oboseală“, spune  actorul.


Întrebat spre ce vrea să se orienteze peste 10 ani (film, one man show, scriitor, profesor sau chiar regizor), Ştefan a ridicat din umeri şi a recunoscut că ar prefera să ofere răspunsul peste un deceniu. Atunci când are timp, îi place să joace rolul de unchi şi recunoaşte că şi-ar dori propriii copii cât mai curând. „Acestea sunt în mâna lui Dumnezeu şi rolurile date de El sunt cele mai frumoase“, a spus în final Ştefan Ruxanda.

întrebări şi răspunsuri


Ce preferi: pantomima sau rolul clasic?
Pantomima e mai grea. Nu ai cuvânt. Trebuie să exprimi prin gest, prin stare, prin trăire, prin semn scenic. Vorba trebuie mobilată interior. A crea înseamnă să-ţi cânte sufletul pentru celălalt şi, din drag de el, să-l faci şi pe el să simtă aceeaşi bucurie.


Cum e să joci cu Puric? Te-ai simţit ca un „purice“?
Dan Puric este un artist uriaş cum rar ne este dat să întâlnim. A încurajat în fiecare din noi unicitatea şi fragilitatea naturii creatoare, chiar dacă această natură este generatoare de gafe, defecte sau stângăcii scenice. Te vezi un puricel pe lângă Puric pentru că abia atunci când te apuci tu de lucrarea ta înţelegi câtă muncă a depus el. Noi am tras o brazdă, el a trecut la ogorul următor.

ce-i place
Dacă ar fi să se gândească la ce-i aduce linişte şi fericire în acelaşi timp, Ştefan spune că ar avea în faţa ochilor imaginea munţilor şi a pădurilor care i-au înfrumuseţat copilăria. „Îmi mai plac privirea curată a moldoveanului autentic şi îmbrăţişarea sinceră a unui prieten vechi. Iubesc publicul din Piatra Neamţ. Sunt spectatorii mei preferaţi. Aici voi avea întotdeauna cele mai mari emoţii. Aici e «acas㻓, recunoaşte cu sinceritate actorul.

ce nu-i place
„Nu-mi place neîncrederea în noi. Neîncrederea fiecăruia în parte în propria persoană şi putere, a comunităţii şi a noastră ca popor“, precizează Ştefan Ruxanda.

profil
născut. 27 decembrie 1982, Piatra Neamţ.
studii. 2011 - doctorat în cadrul UNATC Bucureşti cu titlul „Teatrul românesc – expresie a spiritualităţii naţionale“.
familie. Este necăsătorit.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite