Piatra Neamţ: Elev mutat disciplinar pentru că şi-a pozat colegii jucând poker

Piatra Neamţ: Elev mutat disciplinar pentru că şi-a pozat colegii jucând poker

Tudor Platon a fost mutat disciplinar la altă şcoală pentru că a făcut un proiect despre viaţa de elev

Tudor Platon a realizat un proiect fotografic documentar cu tema „Elev în clasa a XII-a", în care a încercat să surprindă cât mai obiectiv atmosfera din viaţa liceenilor din anul terminal. Imaginile au deranjat însă consiliul profesoral, care a decis în unanimitate să-l mute disciplinar, alături de alţi cinci colegi, la o altă şcoală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Citeşte şi:

Tudor Platon priveşte lumea din spatele obiectivului

Tudor Platon a fost, până înainte de vacanţa de Paşte, elev în clasa a XII-a Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ. Cu şcoala nu a avut niciodată probleme. Spera să susţină examenul de bacalaureat şi să-şi urmeze visul de a fi student la Faculatea de Imagine Film şi Televiziune din cadrul UNATC Bucureşti. Totul până în urmă cu trei săptămâni, când a fost propus pentru exmatriculare şi, în cele din urmă, a fost mutat disciplinar la un alt liceu din oraş. „Am vrut să fiu acceptat într-un grup de fotografi de la o Şcoală de Fotografie Documentară. Cei de acolo mi-au spus că trebuie să fac un proiect documentar şi mi-au recomandat să aleg un subiect familiar. Am ales să ilustrez viaţa de zi cu zi a elevului de clasa a XII-a", povesteşte Tudor.

Şi-a cerut acordul profesorilor, l-a primit şi a încercat să surprindă atmosfera unor zile normale din viaţa colegilor săi. „Le-am spus că este vorba despre un proiect personal, despre un documentar care îl are ca personaj central pe elevul din clasa a XII-a. Nimeni nu s-a gândit la repercusiuni după aceea", a adăugat Tudor Platon.


Când a terminat proiectul, tânărul l-a trimis celor din grupul de fotografi, care i-au cerut permisiunea de a-l publica pe blog pentru ca toţi cei implicaţi să-şi exprime opiniile legate de caracterul artististic al proiectului. „La câteva zile după aceea am fost sunat din partea liceului şi mi s-a spus că am greşit şi că am adus deservicii imaginii unităţii şcolare. Mi s-a cerut să scot proiectul de pe site, lucru pe care l-am făcut în aceeaşi zi", îşi aminteşte Tudor.

Întreaga poveste părea să se fi terminat odată cu eliminarea fotografiilor de pe internet. Însă, înainte cu o săptămână de vacanţa de Paşte, Tudor a aflat că membrii consilului profesoral vor discuta în plen despre proiectul realizat de el. „Atunci am aflat că eram propus fie pentru exmatriculare, fie pentru transfer disciplinar. În aceeaşi situaţie au fost şi alţi cinci colegi, care apăreau în fotografiile realizate de mine", a spus elevul.

 

 Propus pentru exmatriculare

S-a prezentat în faţa membrilor din consiliul profesoral alături de mama sa şi de alţi câţiva colegi, însoţiţi de părinţi. A fost acuzat că şi-a conceput proiectul documentar cu scopul de a denigra imaginea şcolii, că a trucat fotografiile şi că tot ce-a avut a fost un acord verbal din partea profesorilor, nimic mai mult. „Au fost colegi care au postat pe conturile lor de facebook alte fotografii, care nu apar în proiect, făcute de mine tot în cadrul şcolii. În consiliu s-a discutat inclusiv despre acele imagini. S-a spus că am fost rău intenţionat de la început, deşi eu chiar n-am vrut să fac aşa ceva şi în nicio clipă nu m-am gândit că fotografiile mele vor face rău cuiva ori vor jigni. Nu aceasta a fost intenţia mea", adaugă Tudor.


„Imaginile din acest proiect nu sunt imagini instantanee din activitatea şcolară", a declarat (pentru Antena 3) Elena Genoveva Irimia, directorul Colegiul de Informatică Piatra Neamţ.


Scuze şi-a cerut în cadrul consiliului şi personal, de la fiecare profesor care a apărut în fotografii. „Ceea ce regret cel mai mult este că proiectul meu i-a afectat pe ceilalţi colegi, care au avut aceeaşi soartă ca a mea. Dacă eu nu realizam aceste fotografii, ei nu ar fi suferit acum", crede tânărul.

„Totul trebuia să se termine în şcoală"

Încercând să se pună în postura profesorilor, Tudor înţelege că a greşit, însă consideră că, neavând nicio abatere şcolară până acum, ar fi trebuit să i se scadă nota la purtare, nicidecum să fie mutat disciplinar sau chiar propus pentru exmatriculare. „Doi dintre colegii sancţionaţi nu fumează şi nici nu încalcă regulamentul şcolar. Cred că fumătorii ar fi trebuit să fie amendaţi, conform regulamentului, şi totul să se termine în incinta şcolii", precizează Tudor Platon.


Deşi Tudor a şters proiectul de pe site, fotografiile au fost preluate şi răspândite pe internet de cei care au fost şocaţi şi revoltaţi de cazul lui. Astfel au ajuns şi la mai multe publicaţii din ţară.

Mai mult decât atât, telefonul lui Tudor sună în neştire de când s-a aflat de decizia conducerii de la Informatică. „M-au sunat oameni din întreaga ţară, pe care nu-i cunosc. Am primit sfaturi şi toţi mi-au zis că mă susţin, chiar dacă nu ne-am văzut niciodată", spune Tudor Platon.


citeste totul despre: