Neamţ: Turta cu julfă, delicatesa Ajunului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olga Hârţescu arată cum se face turta cu julfă
Olga Hârţescu arată cum se face turta cu julfă

„Pelincile Domnului“ sunt pregătite de gospodine pentru ultima zi de Post din seminţe de cânepă sau nucă pisată. Produsul se prepară în mai multe zile şi trebuie respectate anumite etape ca să fie gustos.

În familia Hîrţescu din Piatra Neamţ, prepararea turtei cu julfă a devenit o tradiţie moştenită de la părinţi. „Când eram copii, simţeam că se apropie Crăciunul după ce mama ne pregătea turta cu julfă“, îşi aminteşte Mihai Hârţescu (72 de ani) vremurile când copilărea în satul natal din judeţul Bacău.

Reţeta de preparare presupune două faze, care trebuie musai respectate pentru ca rezultatul să fie de calitate. „Cu cinci-şase zile înainte de a face prăjitura, se pregătesc tartele. Din apă, sare şi făină se face un aluat care se întinde cu făcăleţul să fie cât mai subţire. Turtele se coc la cuptor, sau pe aragaz, ori direct pe plita sobei“, spune doamna Olga  Hârţescu (63 de ani). Atenţia trebuie sporită atunci când se coc tartele pentru că, dacă se ard, strică tot gustul delicatesei.

Compoziţia dă savoare

După ce se coc pe ambele părţi, tartele trebuie lăsate să se usuce. A doua etapă de preparare constă în umplerea tartelor cu julfă, compoziţia care dă savoare desertului.

„Sămânţa uscată de cânepă se pisează într-o piuă, ori se mărunţeşte cu o râşniţă de cafea, după care se fierbe în apă. Spuma care se ridică la suprafaţă se colectează şi se pune între foile înmuiate la rândul lor în apa fierbinte. Pe un platou se presară zahăr, coajă de lâmîie rasă şi esenţă, apoi se pune prima tartă şi se adaugă julfa“, a continuat pietreanca. Turta se face cu 20-25 de foi între care se intercalează julfa. În multe familii, compoziţia tradiţională din seminţele de cânepă este înlocuită cu nucă pisată sau halva.

Turta se dă de pomană

 „Seminţele de cânepă se găsesc mai greu, doar pe la ţărani. În sate există haldanul, adică acea cânepă rărită, de la care se folosesc seminţele pentru ulei industrial, iar din partea lemnoasă se produce cânepa sau sfoara“, spune Mihai Hârţescu. 

Pentru că este preparată din ingrediente de post, în judeţele din Moldova turta cu julfă se mănâncă în ultima zi de dinaintea Crăciunului. Oamenii obişnuiesc să dea turta de pomană de sufletul morţilor sau să-l întâmpine pe preotul care vine cu Ajunul. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite