Neamţ: Ionică Stoica: Pompierul de ieri, coşarul de astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionică Stoica n-a vrut să stea acasă de când a ieşit la pensie. După ce o viaţă a stins incendii, acum încearcă să le prevină

Este ceea ce mulţi dintre noi numim un om realizat. A fost colonel în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. S-a pensionat în 2005. Ar fi putut să se bucure liniştit de timpul liber alături de cei doi fii, Mihai şi Ştefan, şi de soţie. Din 2008 putea să joace şi rolul de bunic pentru micuţul David, fiul lui Mihai. A vrut mai mult.

„Nu pot sta degeaba. Nu-i înţeleg pe cei care se plâng de bătrâneţe la 50 de ani. Eu am 58 şi nu-i simt”, recunoaşte mândru Ionică Stoica. După ce mai bine de două decenii s-a supus ordinelor venite de la superiori, acum a ales să fie propriul său şef. Prima idee a fost să-şi deschidă o firmă de transport. Şi-a cumpărat un microbuz cu opt locuri, dar n-a obţinut licenţa. A renunţat la plan, dar nu şi la dorinţa de-a avea propria afacere.

Coşar modern, dotat cu cameră video

Dacă o viaţă întreagă a stins incendii, acum încearcă să le prevină. Căutând pe internet site-uri care comercializează sculele utile în curăţarea coşurilor şi diferite echipamente de încălzire, a descoperit ASFOCH, Şcoala pentru Hornari din judeţul Mureş. S-a înscris la cursuri, iar în luna februarie a acestui an a obţinut atestatul. La cel de-al doilea curs a fost chiar lector şi a vorbit despre măsurile de prevenire a incendiilor, folosindu-se tot de învăţăturile dobândite la pompieri.

„Când ai nevoie de noroc, vii şi dai mâna cu mine”

„Mai întâi fac inspecţia video pentru a vedea ce probleme sunt. Urmează curăţarea de jos în sus. Am un flexometru care ridică peria la 20 de metri; ajunge chiar şi la 50 de metri. Apoi fac aspirarea ca să nu rămână funinginea în interiorul coşului şi să se înfunde treptat“, povesteşte coşarul.
Migăloasa operaţiune continuă cu controlul podului. „Verific şi partea exterioară a casei pentru a observa tot ce ţine de elementele de siguranţă. La final, fac ordine la locul de muncă şi nici nu se simte c-a trecut coşarul pe acolo”, adaugă Ionică Stoica.

Planul pentru viitorul apropiat este să joace rolul coşarului la nunţi. „Costumul de gală al coşarului se compune din frac şi joben. Fracul mi l-am făcut de comandă, dar joben n-am găsit încă şi merg să-l caut la Bucureşti. Se spune că, după ce e răpită mireasa la nuntă şi mirele negociază cu răpitorii, coşarul intră în rol.
El o duce pe mireasă până la intrarea în restaurant ca să-i poarte noroc întreaga viaţă. Şi după ce-mi cumpăr şi jobenul, mă duc să port noroc tinerilor însurăţei, ba chiar vreau să le dau şi câte-o monedă de-a noastră: pe o faţă e un coşar, iar pe cealaltă e un trifoi aducător de noroc”, şi-a dezvăluit ideea Ionică Stoica.

Întrebări şi răspunsuri

Regreţi ceva în viaţă?
I. S.: Nimic. Am făcut multe greşeli în viaţă, dar mi le asum. Am acţionat aşa cum am simţit în acel moment aşa că nu văd de ce aş regreta. Nu-mi pare rău de nimic.
  
Care este cea mai mare dorinţă pentru viitor?
I. S.: Aş vrea să-l văd pe fiul cel mic, Ştefan, care acum dă bacalaureatul şi a primit o bursă în Anglia, „om la casa lui”. Să fiu sănătos, să-mi dezvolt afacerea, să-mi cresc nepoţii şi, de ce nu, strănepoţii.


Ce-i place
Munca şi atletismul. Nu pot lăsa să treacă nicio zi fără să alerg. Chiar şi pe 1 ianuarie m-am trezit şi am ieşit să alerg. Sunt vicecampion naţional la atleţii veterani, la 200 şi 400 de metri.

Profil

Născut
30 august 1952, Bacău

Educaţie
Facultatea de Ştiinţe Juridice Iaşi

Experienţă
în 2009 a obţinut atestatul
în coşerit

Familie
căsătorit, are doi fii


 

Ce nu-i place
Sunt prea puţine lucruri care nu-mi plac. Manelele nu sunt deloc pe gustul meu. Nu-mi place nici muzica, nici versurile lor. Nu le agreez nici măcar la petreceri.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite