Neamţ: CAMPANIE: Grota-monument pierdută în iarbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii ajung cu greu la adăpostul de la Bisericani, unde a trăit cuviosul căruia i s-ar fi arătat Fecioara Maria

Mai citeşte:

Mănăstirea din Moldova uitată de credincioşi

Locuinţa monahală se află la un kilometru de mănăstirea-sanatoriu din localitate.

Mănăstirea Bisericani este cunoscută mai ales pentru că în vechiul aşezământ monahal funcţionează un sanatoriu pentru tuberculoşi, unde sunt internaţi peste 400 de pacienţi din aproape toată ţara. Puţini oameni ştiu însă că în livada sanatoriului se află un vestigiu spiritual foarte important pentru aceste locuri.

Este vorba despre grota în care a trăit în pustnicie Sfântul Cuvios Iosif de la Bisericani, cel despre care se spune că i s-a arătat Fecioara Maria. Aşezământul se află la mai puţin de un kilometru de bisericuţa care adăposteşte cioata stejarului în care s-a arătat Maica Domnului. Locuinţa monahală este ascunsă în iarba înaltă şi este cu atât mai greu accesibilă cu cât nu există niciun indicator care să îndrume turiştii într-acolo.

Labirintul care duce la grotă

Zidită cu lespezi, aceasta a fost centrul unui ansamblu de adăposturi săpate în pământ, în care se ţinea regula neadormirii şi a rugăciunii minţii. Singura care s-a păstrat până astăzi, grota este pătrunsă de umezeală. În interior, se mai vede un singur petec dintr-o frescă pictată în timpuri imemoriale. Pe micul altar improvizat înăuntru arde în permanenţă o candelă şi, uneori, câteva lumânări aprinse de bolnavii de la sanatoriu.

„Numai vizitatorii care nu sunt grăbiţi trec şi pe la grota Sfântului Cuvios Iosif“, spune, cu tristeţe, stareţul Serafim. Pentru a putea vizita locul în care a trăit Sfântul Iosif, turiştii trebuie să treacă poarta sanatoriului şi să ocolească pavilionul numit „casa directoarei”. Drumul continuă peste un gard metalic, pe o alee şerpuită de pe dealul livezii. Urmează apoi o cruce de marmură neagră, sub care numai turistul atent călăuzit poate găsi intrarea în grotă.

Loc de priveghi sub pământ

Tradiţia spune despre cuviosul Chiriac, cel de-al doilea sfânt căruia i s-ar fi arătat Fecioara Maria, că nu a supravieţuit minunii şi a murit a doua zi. Conform unei reprezentări iconografice din grotă, trupul Sfântului Chiriac ar fi fost depus acolo înainte de înmormântare.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite