Maşina visurilor: fără carnet de şofer

Conducătorii unor astfel de autoturisme, considerate mopede, pot să urce băuţi la volan fără să rişte vreo amendă. Pe străzile din Piatra Neamţ circulă două astfel de maşini. Preţul acestora este cuprins între 1.400 şi 1.700 de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pietreanul Ion Bădărău poate fi văzut adesea într-o maşină mică, care atrage privirile prin zgomotul pe care îl produce.

„Am maşina asta de vreo trei ani şi acum mi-am mai cumpărat una, pe motorină, pe care o conduce deocamdată fiul meu“, a spus Ion Bădărău. Pietreanul, în vârstă de 73 de ani, a fost tehnician auto şi şef al serviciului de transporturi de la fabrica de cărămidă. A rămas fără permis de conducere în urmă cu şase ani, când poliţiştii i-au anulat dreptul de a conduce autovehicule. Pentru că nu putea renunţa la volan, el şi-a cumpărat o maşină pentru care nu mai are nevoie de permis.

Aceasta are o capacitate de 49 de centimetri cubi, este fabricată în Franţa, în 1985, şi este folosită prin oraş.  „Este bună, chiar excepţională. Îţi faci treaba cu ea“, ne spune Bădărău. Singurul dezavantaj este că nu prinde viteze mai mari de 40-60 de kilometri la oră. „Cel mai departe am fost cu ea până la Mănăstirea Bistriţa, vreo 10 kilometri de aici“, precizează el. Preţul unei astfel de maşini este de 1.700 de euro.

Şofer la 80 de ani

Un alt pietrean care a ieşit cu o astfel de maşină pe stradă este Constantin Obreja, în vârstă de 80 de ani. Acesta are permis de conducere pentru motociclete, dar nu şi pentru autovehicule.

„Am cumpărat-o în toamnă, dar abia acum mi-am pus toate actele în ordine. La vârsta mea nu m-am mai complicat să dau examen pentru permis de conducere“, a spus Constantin Obreja, care a plătit 1.400 de euro pe micul autoturism. După cum precizează poliţiştii, astfel de vehicule sunt încadrate în categoria mopedelor, deci nu este nevoie de tradiţionalul permis de conducere.

„Mopedul pe patru roţi, ca şi celelalte, trebuie să fie înregistrat la primării. Conducătorul acestuia trebuie să aibă documente cu privire la capacitatea cilindrică, atestat de absolvire a unor cursuri de legislaţie rutieră şi să  respecte legile cu privire la circulaţia pe drumurile publice“, a declarat Cătălina Bădeanu, purtător de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

Ca particularitate, în trafic aceste maşini trebuie să aibă tot timpul luminile aprinse, iar pentru şoferii lor nu sunt prevăzute sancţiuni în cazul conducerii sub influenţa alcoolului.

citeste totul despre: