Lumină gratis de la vânt în comuna Făurei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii germani au venit deja la Făurei pentru măsurători
Specialiştii germani au venit deja la Făurei pentru măsurători

Firma germană care va construi morile de vânt va livra în bugetul local câte 10.000 de euro anual pentru concesionarea terenului.

În plină criză financiară, edilii din Făurei au găsit soluţia de a valorifica pe bani frumoşi cea mai de preţ resursă naturală a localităţii: curenţii de aer. Compania germană WFB International GMBH a câştigat licitaţia organizată de primărie în iunie 2009 pentru concesionarea unui teren unde vor fi amplasate turbine eoliene.


„Vor fi cinci centrale construite pe 73 de hectare, cu o putere instalată de 2 megawaţi pe oră. Turbinele vor fi pe un coridor lung de aproape un kilometru şi lat de 30 de metri în zona Făget, la graniţa cu Secuieni“,
îşi prezintă mândru proiectul de energie verde Vasile Gherghel, primarul comunei.

Stâlp de 100 de metri instalat de probă
„La ce putere e prevăzută se poate asigura simultan consumul a 20.000 de becuri de 100 de waţi“, explică profesorul de fizică Mihai Luncanu. Specialiştii unei firme din Iaşi, filială a companiei germane, au făcut în perioada noiembrie-ianuarie măsurători şi s-au declarat foarte mulţumiţi de parametrii înregistraţi. „Au instalat un stâlp înalt de 100 de metri, cu un aparat de măsură a vitezei vântului. Cum rezultatele au fost bune, am primit deja prima tranşă de bani, de 5.000 de euro, reprezentând jumătate din contravaloarea concesiunii terenului pe un an“, mai spune edilul. Aparatul va mai rămâne alte trei luni în zonă pentru confirmarea măsurătorilor, după care va începe montarea propriu-zisă a turbinelor eoliene.


Energia produsă în parcul eolian de la Făurei va ajunge în Sistemul Energetic Naţional, iar cei 2.300 de locuitori ai comunei vor avea iluminat public gratis pe toate uliţele satelor. Acest lucru este prevăzut prin contractul încheiat de conducerea primăriei cu societatea. Mai mult decât atât, în vistieria locală vor intra anual câte 10.000 de euro, reprezentând contravaloarea concesiunii terenului pe care trebuie amplasate turbinele.

O cincime din buget vine de la morile de vânt
La darea în funcţiune a fiecărei mori de vânt nemţii vor achita câte 5.000 de euro. „Bugetul nostru pe 2009 a fost de 1 milion de lei, iar anul acesta am putea încasa aproape 200.000 de lei numai din acest proiect“, mai spune primarul Gherghel. Cum lucrările sunt deja în stadiu avansat, interesul imobiliar în zonă a crescut, iar compania germană vrea să negocieze cu proprietarii particulari concesionarea a încă 500 de hectare, pentru a mări parcul la un total de 15 centrale.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite