Banii pentru consultaţii alungă ipohondrii de la uşa cabinetelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxele sunt bine primite de tineri, dar provoacă supărări pensionarilor şi celor care îşi căutau boli închipuite. Fiecare investigaţie va fi plătită de luna viitoare. Noile reguli de plată, care vor intra în vigoare de la 1 aprilie şi care presupun achitarea consultaţiilor la medicul de familie, împart pacienţii în două tabere.

Conform actului normativ emis de Ministerul Sănătăţii, consultaţiile la medicul de familie vor fi taxate de la începutul lunii viitoare. Astfel, o consultaţie la medicul specialist va costa 10 lei, vizita medicului de familie la domiciliul pacientului, în afara orelor de program, va costa 15 lei, iar consultaţiile efectuate în secţiile de urgenţă din spitale pentru pacienţii care nu au o urgenţă medicală vor fi plătite cu 20 de lei.

Totodată, pacienţii care vor să meargă la medicul de familie trebuie să-şi facă programare cu 24 de ore înainte de consultaţie, excepţie făcând urgenţele.

„Mai rar la medic“

Noile reglementări au fost primite diferit de către pietreni. Unii cred că sistemul este bun, dar numai cu condiţia ca banii să se regăsească în îmbunătăţirea sistemului sanitar. „Cred că dacă salariile medicilor ar fi unele decente, nu ar mai fi nevoie de tot felul de taxe. Sper ca banii ăştia să fie folosiţi pentru dotarea cabinetelor şi nu să fie daţi tot la Casa de Asigurări. Eu aş fi de acord să plătesc chiar mai mult pentru consultaţie, dar să nu mi se mai reţină şi din salariu pentru sănătate“, a spus Ioan Berea, inginer.

Cel mai afectaţi sunt pensionarii cu venituri reduse care se tem că, din lipsa banilor, nu vor mai putea apela la medic ori de câte ori se simt rău. „Nu e o sumă foarte mare, dar pentru noi contează. Şi aşa dăm mulţi bani pe medicamente. Dacă mai trebuie să plătim şi pentru consultaţie, cred că vom merge mai rar la medic. Până acum veneam de  câteva ori pe lună“, a spus pensionara Mărioara Chiorpec. În medie, un medic de familie consultă zilnic 25 de persoane. Dar sunt şi cabinete la uşa cărora stau zilnic persoane care vin la doctor doar ca să-şi ia tensiunea sau să-şi controleze gâtul.

„Eu ajung pe la medic foarte rar şi nu mi se pare normal să plătesc de vreme ce sunt unii care merg de câteva ori pe săptămână fără să aibă probleme de sănătate foarte grave. Suma nu este mare, numai că ar trebui să se impună numai celor care şi-au făcut un obicei din a merge la medic ca la magazin“, a opinat Lavinia Petrea, secretară. Ea este convinsă că plata consultaţiilor va alunga ipohondrii de la uşa cabinetelor.

Mai vin precizări

Chiar dacă noile reguli vor intra în vigoare de luna viitoare, medicii nu ştiu încă toate detaliile legate de  coplată. „Am discutat şi cu colegii şi suntem de acord cu acest sistem deoarece asigurările de sănătate nu pot acoperi în totalitate actul medical. Nu ştim încă ce categorii de pacienţi vor fi exceptaţi de la plată“, ne-a declarat medicul Mihaela Covrig.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite