VIDEO Poliţistul care anunţă pe Facebook poziţia radarului dezvăluie cum încearcă şoferii să scape de amenzi: „Eu te amendez, iar tu plăteşti!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţistul rutier din Bihor devenit celebru după ce a postat pe Facebook selfie-uri în care anunţă prezenţa radarului în trafic este coşmarul şoferilor profesionişti care încearcă să scape de cozile de pe DN1, din Vama Borş, intrând pe drumuri interzise ca să poată ieşi mai repede din ţară prin Vama Borş.

„Au ajuns să-mi scrie pe Facebook. Să mă întrebe dacă nu m-am mutat cu serviciul. Când le spun că sunt tot acolo, îmi răspund că rămân în coloană”, povesteşte amuzat agentul şef adjunct Sebastian Drimbe. 

Subofiţerul are 34 ani şi lucrează la Postul de Poliţie Borş, o comună cu un trafic aglomerat din cauza TIR-urilor care traversează localitatea, îndreptându-se spre Vama Borş ori revenind în ţară. Cu şoferii profesionişti are, de altfel, şi cele mai multe probleme căci oamenii încearcă să scurteze drumul spre frontieră trecând prin sat, deşi pe un panou scrie clar că limita maximă de greutate admisă pe respectivul drum este de 5 tone.

Tăticul, copilul, şeful

„Pentru noi e o problemă, pentru că pe drumurile comunale e o limitare de 5 tone şi nu au ce căuta prin sat, nemulţumesc oamenii din localitate, care vor linişte, nu să le treacă 100 de camioane pe sub geam”, spune subofiţerul.

Când sunt opriţi, toţi vin cu justificări. În urmă cu câteva săptămâni, un şofer de TIR a încercat să-l îmbuneze susţinând că face ultima cursă şi ocoleşte prin sat pentru că tocmai i-a murit tatăl.

„Îmi spui tu, mie, că ţi-a murit tatăl şi mai faci o cursă? Am stat, am verificat 20 de minute informaţia respectivă, mi s-a confirmat că nu este aşa şi l-am sancţionat conform prevederilor legale”, explică Drimbe.

Un alt şofer de TIR, prins tot pe drumul comunal, a vrut să-l înduplece spunându-i că se grăbeşte pentru că şi-a internat fetiţa la spital. „Ok, şi noi suntem oameni, avem copii, probleme şi înţelegem. Dar, am verificat, din nou informaţia respectivă, care nu s-a confirmat. Avea copii, dar ultima oară fusese la spital cu ei în urmă cu 6 luni.  Fetiţa nu era internată. Inventează orice ca să ne sensibilizeze. I-am spus: Domnule, trebuia să fii cinstit, să spui, domnule, am pornit mai târziu, că am o cursă urgentă, m-a trimis şeful acum seara, înţelegeam. Noi nu suntem bau bau”.

Flagrant la şpăgar

Poliţistul recunoaşte că a avut şi numeroase cazuri în care şoferii au vrut să-i ofere şpagă ca să nu-i sancţioneze iar la un moment dat, în decembrie 2017, a şi denunţat tentativa la Direcţia Generală Anticorupţie.

Mituitorul era un orădean pe care l-a prins băut şi fără permis la volanul unui tractor neînmatriculat, şi care i-a oferit 1.000 lei să nu-i facă dosar penal. "Omul a încercat şi nu i-a mers, ca să zic pe scurt", spune poliţistul.

Pentru dovedirea faptei, colegii săi de la Serviciul Anticorupţie au organizat o acţiune de prindere în flagrant iar orădeanului i-a fost întocmit dosar penal pentru dare de mită. Omul şi-a recunoscut fapta şi, în primăvara acestui an, a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, alegându-se cu o condamnare la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare.

Ne înţelegem

"Oamenii încearcă. «Domnule, hai să ne-nţelegem!», asta e vorba lor. Eu le explic frumos că ne înţelegem, nu e nicio problemă: eu le scriu procesul-verbal, iar ei merg şi plătesc amenda. Pentru că asta e legea. Nu le rupe nimeni capul, acum au 15 zile ca să plătească jumătate din minimul amenzii. Ei spun că au greşit. Dar e o greşeală voită faptul că tu nu stai în coloană şi vii prin sat. Există riscul să îmi loveşti un copil care se dă pe bicicletă, tu treci cu 80 de kilometri pe oră cu camionul de 40 de tone pe un drum îngust, chiar şi pe trotuar se poate dezechilibra cineva, crapă peretele caselor".

Tot în timp ce patrula în trafic i-a venit şi ideea de a conversa cu şoferii prin intermediul grupurilor destinate acestora de pe Facebook, unde, de câteva luni, a devenit o prezenţă obişnuită postând sfaturi, noutăţi legislative, teste rutiere, ba chiar şi dojene şi fotografii cu urmările unor accidente rutiere, devenind în scurt timp iniţiator de conversaţii. „Trebuie să vadă urmările unor neglijenţe, să înţeleagă că legea-i lege, regulile sunt reguli şi trebuie respectate pentru că e mai bine pentru toată lumea", explică el.

Imagine indisponibilă

„Te bagi în seamă”

„Patrularea” pe Facebook poate fi la fel de dificilă ca şi pe drumul naţional, recunoaşte poliţistul, carea a avut pe lângă sutele de mesaje pozitive şi incidente cu şoferi. "Un şofer de TIR m-a întrebat dacă mai lucrez în Borş, că dacă da, nu mai intră în sat, fiindcă ştie că va fi amendat. Într-un fel, a fost o recunoaştere a faptului că am reuşit să opresc un trend, a priceput că nu e bine să intre în sat cu camionul". O altă păţanie a avut-o în vară, când a postat o filmare în care un camion vira peste linia dublă continuă. 

„De obicei, şoferii de camion se laudă că ei sunt profesionişti, ei ne aduc alimentele pe masă, în magazine, etc. şi  şi la aceste viraje se asigură. Da, te asiguri de 500 de ori şi după aceea eşti neatent şi omori o familie”, explică poliţistul motivul.

În discuţie a intrat şi un şofer de TIR orădean care i-a replicat cu o lungă listă de sudalme. „Ce deştept eşti tu, mă, acesta care ai postat. Tu respecţi toate, mă, su...., du-te-n… ,la ce nervi şi stres acumulezi în coloană îţi vine să laşi camionul acolo. Eşti o p… de om, care nu are după ce bea apă şi te bagi în seamă”, i-a spus şoferul, răspunsul din parte poliţistului fiind unul  scurt: "Nu uitaţi că discutăm într-un spaţiu public".

Întâlnirea din zori

Imagine indisponibilă

Câteva săptămâni mai târziu, într-o dimineaţă la ora 4, s-a întâlnit faţă în faţă cu cel care îl jignise. Omul era în coloană, pe Calea Borşului, la volanul unui TIR căruia poliţistul îi reţinuse numărul de înmatriculare, pentru că bărbatul se pozase lângă maşină şi a postat fotografia pe Facebook.

"M-am dus, l-am legitimat şi l-am întrebat, domnul x? <Da>. Ştiţi cine sunt? <Nu>. Sunt cutare. Când a auzit, s-a făcut alb la faţă. Haideţi jos 2 secunde. Când a auzit săracul, n-a mai ştiut ce să facă. <Domnu’ şef, mă scuzaţi, n-am ştiut că sunteţi poliţist>. I-am spus că ideea nu e că sunt poliţist, ci modul în care a reacţionat, într-un spaţiu public. Adică scrie şi tu opinia ta, frumos, argumentat, dacă o ai, dacă nu, las-o aşa. Ce rost are să înjuri? Era speriat că-i dau amendă. Ce am făcut? Mi-am făcut fain frumos un selfie cu el. I-am zis «Hai, zâmbeşte aici!». Nu am postat fotografia, dar a fost nostimă întâmplarea. L-am rugat să fie mai atent pe viitor şi să nu mai înjure, că nu e civilizat".

Videoclipul cu care poliţistul rutier orădean i-a "ruşinat" pe şoferii profesionişti

Chiar dacă Sebastian e conştient că postările pe Facebook nu vor civiliza toţi şoferii, asta nu îl opreşte să încerce. „Nu ai cum să previi 100% toate problemele din trafic, dar încerc şi îmi face plăcere să o fac. Am pus şi recomandări preventive, am pus şi fotografii, să vadă ce înseamnă să conduci cu viteză, să nu fii atent la drum, să priceapă. Încerc să mai destup nişte minţi.. Iar pentru cei care înţeleg, merită”, spune poliţistul. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite