Val de retrageri din Masonerie: cine trebuie să-şi declare apartenenţa la Marea Lojă Naţională din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.000 de masoni, în principal funcţionari publici, s-au retras din Asociaţia "Marea Lojă Naţională din România” (MLNR). Valul plecărilor a venit după procesul intentat de procurorii DNA Oradea, la începutul lui 2017, împotriva fostului şef al IPJ Bihor, chestorul Liviu Popa, şi a judecătorului Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor, proces aflat pe rolul Curţii de Apel Timişoara, cei doi inculpaţi fiind membri ai MLNR.

La începutul lui 2017, procurorii DNA Oradea i-au trimis în judecată pe fostul şef al Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, şi pe judecătorul Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor, ambii membri ai Lojei Masonice Ţara Crişurilor din Oradea.

Procurorii îi acuză de fals în declaraţii într-un dosar în care au fost inculpaţi pentru diverse acte de corupţie mai mulţi poliţişti din cadrul IPJ Bihor.

Masoni ascunşi

Popa şi Galea nu şi-au menţionat în declaraţia de interese, deşi erau obligaţi potrivit legii, apartenenţa la MLNR. Interceptările telefonice, mărturiile altor masoni şi documentele transmise de Asociaţie au arătat, însă, că cei doi erau membrii ai Lojei „Ţara Crişurilor” din cadrul MLNR.

Popa ar fi fost mason din 2007 şi a primit gradul de „Maestru Mason” în 2009. El a condus practic Loja „Ţara Crişurilor”, în perioada 2015-2016, atunci când a ocupat funcţia de Maestru Venerabil. În niciuna din declaraţiile de interese depuse în perioada 2008-2016, Popa nu a declarat apartenenţa la masonerie.

Popa si Galea

Chestorul Liviu Popa şi judecătorul Ovidiu Galea

Judecătorul Galea ar fi depus în 2014 „Jurământul ucenicului”. El a jurat „solemn pe cele Trei Mari Lumini ale Francmasoneriei Universale” să se supună prevederilor Constituţiei şi Regulamentului General al MLNR şi să apere „onoarea şi viaţa tuturor Fraţilor şi, în limita posibilităţilor mele, să îi ajut în orice împrejurare”.

Potrivit fişei masonice, care cuprinde fotografia magistratului, datele sale de identificare, profesia, funcţia, educaţia, experienţa profesională, activitatea masonică, Galea a fost recomandat de Popa şi de afaceristul Ioan Mintaş, cercetat penal şi percheziţionat de poliţistii din cadrul IPJ Bihor, aflaţi în subordinea lui Pop

Popa şi Mintaş au devenit „naşii masonici” ai judecătorului de Secţie Penală, potrivit procedurilor masonice. În niciuna din declaraţiile de interese depuse în perioada 2008-2016, Galea nu a declarat apartenenţa la Masonerie, aşa cum era obligat de lege.

Mai mult, în cazul magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraturii a decis că  „judecătorii şi procurorii au obligaţia de a completa calitatea de membru în asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale, inclusiv cele masonice, în cadrul declaraţiei de interese prevăzută de art. 5 alin. 2 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor”.

Dupa 20 de ani, a renunţat la masonerie

Trimiterea celor doi în judecată a dus la un val mare de retrageri din masonerie. Potrivit unor surse, ar fi vorba de peste 2.000 de membri, în special, cei care au statutul de funcţionari publici.

Printre cei care au părăsit masoneria se află şi Dacian Palladi, actualul city manager al municipiului Oradea. În primăvara acestui an, Palladi a fost audiat ca martor în dosarul lui Popa şi Galea, el fiind membru al Asociatiei MLNR din 1998 şi membru al Lojei “Ţara Crişurilor” nr. 162. Potrivit declaraţiei de interese, postată pe site-ul Primăriei Oradea în luna aprilie a acestui an, Palladi nu şi-a mai declarat aparteneţa la masonerie. Contactat de “Adevărul”, el a confirmat faptul că a renunţat la masonerie după aproape 20 de activitate.

"Am luat această decizie din dorinţa de a-mi dedica întreaga energie, atenţie şi ascultare, slujirii Celui care are toată puterea în Cer şi pe Pământ, Cel la care este toată înţelepciunea şi priceperea-Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul şi Dumnezeu Duhul Sfânt. În acelaşi timp, le mulţumesc fraţilor masoni din MLNR pentru toţi anii minunaţi petrecuţi împreună, şi îi asigur de întreaga mea consideraţiune”, a declarat Dacian Palladi. 

Dacian Palladi

Dacian Palladi s-a retras din masonerie după aproape 20 de ani de activitate

În România, M.L.N.R. este constituită ca asociaţie, înfiinţată ca persoană juridică de drept privat, neguvernamentală, apolitică şi fără scop patrimonial, declarată de Guvernul României  “asociaţie de utilitate publică” pentru a putea beneficia, potrivit legii, de anumite facilităţi de la Statul Român.

Obiectivul Asociaţiei, potrivit statutului, constă în “acţiuni educative, umanitare şi social – filantropice ”, iar conf. art. 2 din Statutul Marii Loji Naţionale din România acordarea de „sprijin mutual pentru membrii săi în toate împrejurările vieţii” reprezintă unul dintre scopurile MLNR.

Membrii au obligaţia, printre altele, ”să respecte Constituţia şi legile ţării, toate Hotărârile organelor de conducere ale MLNR”, şi ”să achite integral şi la termen cotizaţia de membru”.

Este important de menţionat că, în cazul magistraţilor care fac parte dintr-o astfel de Asociaţie, corelarea celor două dispoziţii statutare conduce în mod logic la concluzia lipsei aparenţei de imparţialitate a magistratului mason în situaţia judecării unei cauze cu părţi având calitatea de fraţi masoni.

Tocmai de aceea este necesatră cunoaşterea apartenenţei magistratului la o astfel de asociaţie, pentru ca părţile din proces să aibă posibilitatea să solicite analizarea incompatibilităţii acestuia de către un judecător imparţial, în raport de elementele concrete ale cauzei şi pentru asigurarea echităţii procesului.

“Nedeclararea calităţii de membru într-o astfel de Asociaţie – M.L.N.R., denotă o intenţia de disimulare a acestei calităţi (mason), intenţie a cărui motivaţie, scop, din punct de vedere penal nu interesează, însă prezenţa acestei intenţii conduce fără echivoc la realizarea conţinutului constitutiv al infracţiunii de fals în declaraţii”, susţin procurorii DNA Oradea în rechizitoriul întocmit.

Fals în declaraţii

Cu alte cuvinte, în cazul judecătorilor, obligativitatea completării declaraţiei de interese este impusă în mod deosebit pentru a garanta exigenţa de imparţialitate a acestora, dând astfel posibilitatea părţilor cu interese contrare ca într-o speţă concretă în care este judecat sau este parte un frate mason să formuleze cerere de recuzare a magistratului-judecător membru MLNR, astfel ca un alt judecător independent şi imparţial să aibe posibilitatea să decidă dacă cu privire la părtinirea judecătorului mason în cauza respectivă.

Omisiunea unei persoane care ocupă o demnitate sau o funcţie publică de a declara aceste date nu constituie întotdeauna infracţiunea de fals în declaraţii. Infracţiunea de fals în declaraţii este o infracţiune care se comite doar cu intenţie directă şi constă în declararea necorespunzătoare a adevărului în vederea producerii de consecinţe juridice dacă, potrivit legii sau împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acestor consecinţe.

Imagine indisponibilă

Mii de masoni au părăsit asociaţia în ultimele luni

Ca atare, nu constituie infracţiunea de fals în declaraţii, spre exemplu, fapta demnitarului sau funcţionarului public care dintr-o simplă eroare (neintenţionat) omite să-şi decline calitatea de membru al masoneriei. De asemenea, nu suntem în prezenţa infracţiunii de fals în declaraţii nici atunci când o astfel de persoană, cu intenţie, nu-şi declară această calitate câtă vreme nu este pusă în situaţia de a participa la luarea unei decizii de natură a genera un folos, un beneficiu pentru un frate mason, pentru că în acest caz declararea necorespunzătoare a adevărului nu este de natură să producă consecinţe juridice.

Însă, în cazul în care un magistrat, membru al masoneriei, cu intenţie nu şi-a declinat această calitate pentru a-i putea judeca pe alţi membrii ai masoneriei, implicaţi în diferite dosare aflate pe rolul instanţelor, existând astfel suspiciunea rezonabilă a faptului că magistratul mason ar putea fi părtinitor cu fraţii săi, comite infracţiunea de fals în declaraţii. Declararea necorespunzătoare a adevărului a fost de natură să producă consecinţe juridice, îngradind părţii cu interese contrare dreptul de a avea acces la un proces echitabil, fiind încălcată exigenţa de imparţialitate.

Tot astfel, omisiunea unui medic angajat într-un spital de stat de a-şi declara apartenţa la masonerie nu este de natură a produce consecinţe juridice şi deci de a constitui infracţiunea de fals în declaraţii în situaţia în care acesta tratează pacienţi masoni.

Pe 10 septembrie este stabilit un nou termen în dosarul în care judecătorul Ovidiu Galea şi chestorul Liviu Popa, care au fost trimişi în judecată pentru că au omis să-şi declare apartenenţa la MLNR în condiţiile în care au cercetat ori judecat fraţi masoni, urmând ca de această dată să dea declaraţii medicul Radu Bălănescu, Marele Maestru în scaun al MLNR.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite