Tradiţii şi obiceiuri de Sf. Nicolae. Ce este total neindicat să le dăruim celor dragi şi ce se întâmplă dacă ninge în 6 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătorit de creştini pe 6 decembrie, Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi. Este iubit de copii, cărora le aduce cadouri, dar şi de cei mai sărmani, pe care îi păzeşte şi îi ajută.

Românii, ca restul europenilor, îl descriu pe Moş Nicolae drept un bătrân cu barbă mare şi albă. Înainte bătrânii îşi puteau da seama cât va fi iarnă de lungă doar în funcţie cum era ziua de Sfântul Nicolae. Dacă ningea pe 6 decembrie, aceştia spuneau că iarnă va fi una scurtă, dar în cazul în care nu era zăpadă, bătrânii arătau că iarnă va fi una lungă.

“În ziua de Sfântul Nicolae este bine să aducem în casă crenguţe de pomi fructiferi, care vor fi puse în apă lângă o icoană. Se spune că acest obicei prevesteşte cum va fi anul următor, dacă crenguţele înfloresc până la sfârşitul anului, înseamnă că anul ce urmează va fi unul foarte bun şi plin de împliniri”, spune Maria Popa, o localnică din Bihor.

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi Moşul îşi scurtură barba sură şi începe să ningă. Iar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii ştiu că trebuie ca ghetuţele sau cizmuliţele lor să fie lustruite, deoarece Moş Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminţi. Copiii neascultători primesc o nuieluşa, menită să îi atenţioneze şi să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinţii şi bunicii lor. Pentru Moş Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-şi da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău.

Chiar dacă Moş Nicolae este mereu grăbit să ajungă la copiii din întreagă lume, acesta îşi face timp să asculte şi dorinţele fiecărui copil în parte. Conform tradiţiilor româneşti, Mos Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfanii şi văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe timp de rzboi.

“După poveştile bătrâneşti, în nopţile de sărbători sfinte se deschide cerul pentru toţi muritorii, iar Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta lui Dumnezeu”, mai spune Maria Popa.

În unele locuri există obiceiul, la sate, că în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazdă unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou. 

Potrivit tradiţiei, obiectele ascuţite, obiectele de culoare neagră şi trusele de cosmetică nu sunt recomandate a fi dăruite, deoarece se spune că aduc ghinion. Totodată, evitaţi să dăruiţi mărgele, motivul fiind acelaşi.

Sfântul Nicolae se numeşte în credinţa populară Sân` Nicoară. El păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite