Sinagoga Sion din Oradea, una dintre cele mai frumoase din Europa, a treia ca mărime de pe continent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sinagoga Sion-sursa foto-oradeainimagini.ro
Sinagoga Sion-sursa foto-oradeainimagini.ro

Cu o acustică şi o arhitectură deosebită, Sinagoga Sion, una dintre clădirile importante ale Oradei, a fost ridicată în anul 1878 după modelul unei sinagogi din Nurnberg, lăcaş religios care a fost incendiat în 9 noiembrie 1938, în Noaptea de Cristal, când a început pogromul împotriva evreilor.

Sinagoga Neologă Sion a fost construită pe malul Crişului, de comunitatea evreiască neologă, apărută în urma scindării, în 1870, a comunităţii evreieşti din Oradea, în comunitatea ortodoxă şi cea congresistă, care a primit ulterior numele de comunitatea neologă, fiind a treia sinagogă ca mărime din Europa.

Clădirea, care numără 1.000 de locuri, are aspect de Renaştere Italiană, cu o turlă mare centrală, acoperită cu o cupolă înălţată, rezemată prin intermediul a patru pandantivi pe patru arce mari. Proiectul a fost realizat după planurile arhitectului David Busch - arhitect şef al oraşului Oradea la aceea vreme, în stil „neomaur” şi executat de Rimanóczy Kálmán (tatăl). Fresca din sinagogă îi aparţine pictorului Horovitz Mór, din Kosice.

 „Pe atunci Sinagoga era iluminată cu mii de făclii. Orga originală mai există incă, însă din păcate s-a deteriorat”, povesteşte Petru Pavel Stern, expert în istoria sinagogilor din oraş. Acesta consideră că nu comunismul este responsabil de deteriorarea sinagogilor din oraş. „Fascismul poartă toată vina. Sinagogile au ajuns în starea în care sunt astăzi fiindcă s-a redus populaţia de evrei. De la 30.000 câţi erau înainte de marea tragedie din 1944, acum în Oradea mai sunt aproximativ 700”, spune Petru Stern.

sinagoga

Construirea sinagogii a durat un an şi jumătate, predarea edificiului fiind în data de 24 septembrie 1878. Cu această ocazie a fost editat un act fondator, în care s-a conturat destinaţia clădirii în următorul fel: “între aceste ziduri să se ţină slujbe demne de religiozitatea pură şi de progres, din amvon să se ţină predici despre religia şi morala purificată de zgura sofismelor, precum şi despre eternele doctrine ale naţionalităţii maghiare, despre patriotism, egalitate, fraternitate şi devotamentul faţă de rege şi dragostea de ţară”.

Comunitatea Evreilor din judeţul Bihor numără astăzi circa 700 de membri activi. În trecut, mult mai numeroasă, aceasta era foarte puternică, remarcându-se prin înfiinţarea primei organizaţii din Oradea, pentru ocrotirea copiilor. Ca umare a celui de-al doilea război mondial, numărul evreilor din Oradea (care la 1900 reprezentau aproximativ o treime din populaţia oraşului) s-a redus dramatic, mulţi fiind mutaţi în lagărele de exterminare de la Auschwitz-Birkenau.

Sunt ani buni de când Sinagoga Sion din Oradea nu a mai putut fi folosită pentru oficierea slujbelor religioase, în condiţii de siguranţă. Trecerea anilor, intemperiile şi contextul istoric, toate au contribuit la degradarea acestei clădiri monument care, în sfârşit, la mai bine de 130 de ani de la construcţie, are şanse să-şi recapete strălucirea de altădată.

sinagoga

Prin parteneriatul dintre Primăria Oradea şi Comunitatea Evreilor din Oradea, monumentul urmează să fie renovat, municipalitatea ocupându-se de părţile exterioare şi Comunitatea Evreiască de interior.

“Vor contribui toţi cei care şi-au manifestat dorinţa ca această sinagogă să îşi recapete atât aspectul, cât şi demnitatea, pe plan religios, cultural şi arhitectural, spre folosul general al municipiului nostru”, spune Felix Kopellmann, preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea.

De-a lungul timpului, Sinagoga Sion a fost folosită pentru oficierea slujbelor religioase, cât şi pentru desfăşurarea unor concerte şi manifestări cultural artistice, atât ale comunităţii evreieşti, cât şi ale altor instituţii din ţară şi străinătate, care au găsit în arhitectura şi în acustica acestei clădiri un cadru special, de mare efect. Sinagoga Sion a fost mereu apreciată de vizitatorii oraşului, în ciuda stării nefericite în care se află de atâta timp.

Va mai recomandam:

Sinagoga Zion îşi recapătă strălucirea de altădată. 400.000 de euro pentru refacerea picturilor

Evreii din Constanţa au fost în zi de mare sărbătoare la rabinul din Bucureşti şi au vizitat cea mai veche sinagogă din România

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite