PORTRET: Zoltan Pengo a fost printre primii budiști din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zoltan Pengo
Zoltan Pengo

Pengo Zoltan a fost printre primii membri ai  centrului budist înfiinţat la Oradea de Lama Ole Nydahl. Pengo Zoltan s-a născut într-o familie creştină şi a fost botezat catolic, însă niciodată nu a simţit o afinitate faţă de această religie.

Zoli a devenit budist în 1991. Primul contact cu budismul l-a avut în Ungaria, unde a participat la o conferinţă publică susţinută de Laar Andras, liderul unei celebre trupe new wave.

„El a vorbit despre budism, şi el fiind budist. Când a pomenit că Lama Ole Nydahl va susţine un curs de meditaţie în Ungaria, am simţit că vreau să particip şi eu”, povesteşte Pengo Zoltan. „La curs m-am simţit ca şi cum aş fi ajuns acasă, iar după curs am început să practic budismul”, îşi aminteşte Zoltan.

Urmează Calea de Diamant

La scurt timp după iniţierea lui Zoltan în budism, Lama Ole Nydahl a decis să înfiinţeze la Oradea primul centru budist din ţară -  Karma Ratna Ling Dardje (Locul Învăţăturii Victorioase). Zoli a fost unul dintre primii membri ai centrului. El povesteşte că decizia liderului spiritual de a înfiinţa la Oradea primul centru budist din ţară a venit ca urmare a faptului că aici erau primii discipoli ai şcolii Calea de Diamant. „Oradea a avut primul centru şi a avut un rol important în răspândirea budismului în România”, subliniază Zoltan Pengo.

Curând au apărut şi alte centre, în special în zona Ardealului, dar numărul budiştilor nu a crescut foarte mult în ultimii ani. „Budismul nu o să devină niciodată o religie de masă în România”, a spus Zoltan, care recunoaşte, însă, că în ţările din jur, cum ar fi Ungaria sau Bulgaria, numărul budiştilor este mult mai mare. „Nu găsesc o explicaţie. Probabil la noi a fost promovat mai puţin. Sigur a contat şi faptul că în România budismul nu este o religie oficial recunoscută. Legea e făcută în aşa fel încât este imposibil să înregistrezi un nou cult”, povesteşte orădeanul.

De la inginer la gazetar

Zoltan a început facultatea la Cluj. Urma să devină inginer, însă nu a găsit nimic care să-l atragă spre această meserie, prin urmare a abandonat cursurile. „Pe vremea lui Ceauşescu aveai două variante. Ori te făceau profesor şi ajungeai prin ceva sate din Moldova sau Oltenia, ori inginer şi primeai un post călduţ la o fabrică din Ardeal”, mărturiseşte orădeanul.

Meseria practicată ulterior de Zoli nu a avut nimic de-a face cu Facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini, pe care acesta a început-o. „Am devenit gazetar printr-o întâmplare. O cunoştinţă de-a mea mi-a propus să traduc un articol pentru o publicaţie”, îşi aminteşte Zoltan.
Orădeanul a început ca şi colaborator, a ajuns redactor şi pe urmă redactor-şef la o revistă despre industria lemnului. Pentru acest job s-a mutat preţ de câteva luni în Odorheiul Secuiesc, unde n-a rezistat, însă, foarte mult. „Nu mi-a plăcut deloc. Mă simţeam ca un negru între eschimoşi”, spune orădeanul. Acum, Zoli locuieşte în Cluj şi lucrează la o firmă care face studii de piaţă, dar continuă şi să scrie. Nu vrea să se stabilească în Cluj, însă deocamdată nici nu ştie unde va ajunge de aici, pentru că este un veşnic călător.

Întrebări şi răspunsuri
De ce te-ai stabilit la Cluj?
Exista un germen de comunitate budistă acolo şi am considerat că prezenţa mea ar fi benefică acolo.

Ce rol au centrele înfiinţate de Lama Ole?
Sunt locuri unde oamenii care vor să mediteze se întâlnesc de două-trei ori săptămânal. Pot să vină şi oameni care nu sunt budişti. O dată sau de două ori pe lună organizează prelegeri, conferinţe şi sesiuni de meditaţii. Avem şi două centre de retragere la Oradea şi în Covasna.

Ce-i place
Lui Zoli îi place să citească literatură de bună calitate, îi plac călătoriile, câinii (are un schnauzer uriaş pe nume Ivan), să meargă la teatru şi la concerte de jazz. 

Ce nu-i place
Nu suportă prostia, aroganţa, intoleranţa. Nu-i plac cartierele de blocuri şi tăieţeii cu varză.

Profil
Născut. 22 iunie 1967, Oradea
Studii. Liceul Ady Endre
Familie. Divorţat

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite