Ponturi pentru o maşină fără probleme: la câţi kilometri este obligatoriu schimbul de ulei şi cum se face

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbul de ulei Foto-ziarulauto.blogspot.ro
Schimbul de ulei Foto-ziarulauto.blogspot.ro

Întreţinerea corespunzătoare a maşinii presupune printre altele şi înlocuirea constantă a fluidelor, pentru menţinerea performanţelor. Uleiul de motor este unul dintre produsele care asigură o viaţă lungă şi fără probleme automobilului. Tehnicienii spun ca ignorarea înlocuirii periodice a acestuia este singura şi cea mai păguboasă eroare pe care o poate face proprietarul unei maşini.

Deşi toată lumea ştie cât este de important lubrifiantul, sunt puţini care verifică regulat nivelul de ulei din baia motorului. În afara acestora, există şi cei care uită să facă schimbul de ulei. Uleiul murdar poate defecta motoarele moderne dacă este prea vechi. Specialiştii auto susţin că un şofer crae îşi doreşte să aibe motorul “tânăr” trebuie să schimbe ulieul la fiecare 5.000 de km.

Tot specialiştii auto sunt cei care recomandă ca schimbul de ulei să fie făcut cel puţin o dată pe an sau când a fost atins un număr-limită de kilometric, 10.000 km sau 15.000 km, în funcţie de uleiul utilizat şi de uzura motorului.

Uleiul nu are doar rol de lubrifiere. El răceşte componentele motorului, ajută la curăţarea reziduurilor rezultate în urma procesului de ardere, protejează împotriva coroziunii şi asigură etanşeitatea dintre suprafeţele componentelor interne”, explică Răzvan Popa, mecanic auto.

Schimbul de ulei este o operaţiune simplă, necesară în procesul de întreţi- ​nere al unei maşini.

“După desfacerea capacului poziţionat pe motor, se trece la înlăturarea filtrului uzat şi mai apoi la cea a scutului care protejează baia de ulei. După aceea, se desface buşonul aflat la baza băii de ulei şi se aşteaptă până când întreaga cantitate de lubrifiant  s-a scurs. După încheierea acestui proces, se înlocuieşte şi se strânge buşonul cu o cheie specială, se montează un filtru nou şi se adaugă cantitatea de ulei necesară în funcţie de motorul maşinii. La final, mecanicul va confirma computerului că înlocuirea uleiului a fost efectuată”, a mai precizat mecanicul auto.

Vă mai recomandăm:

Când şi cum se porneşte motorul maşinii în anotimpul rece. Detalii esenţiale la care şoferii trebuie să fie atenţi iarna

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite