FOTO Pompierii au stabilit cauza incendiului uriaş care a distrus Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pompierii au finalizat raportul privind incendiul care, la sfârşitul lunii august, a distrus Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea şi l-au înaintat procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

Ancheta în cazul incendiului care a distrus în întregime acoperişul şi etajul întâi al unei clădiri monument au fost demarate în data de 26 august şi sunt încă în desfăşurare, după cum se arată într-un comunicat transmis de Biroul de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, cercetările fiind desfăşurate pentru distrugere,” faptă prevăzută de articolul 253 alineatele 3 şi 4 din Codul penal”, adică pentru distrugerea unor bunuri din patrimoniul cultural, „prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc, de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri”.

Potrivit informării, la dosarul cauzei a fost depus „un raport de constatare tehnică întocmit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, care printre altele, a precizat cauza cea mai probabilă a incendiului, aceasta fiind de natură electrică. Precizăm că în cauză este în curs de finalizare o expertiză tehnică privind cauzele incendiului, fiind administrate şi alte mijloace probatorii”.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, incendiul a fost generat de un scurtcircuit produs la instalaţiei de iluminat arhitectural, legată la reţeaua de iluminat public a oraşului, informaţie care se contura încă de la început. De altfel,  cu o oră înainte de izbucnirea focului, un turist din judeţul CLuj postase pe Facebook un filmuleţ cu „un joc de lumini” pe faţada dinspre Piaţa Unirii, iar un localnic a filmat scântei spre strada Episcop Mihai Pavel, în condiţiile în care episcopul Virgil Bercea susţinuse că palatul nu avea curent şi luminile ambientale nu funcţionau.

palat

Foto: Ovi D.Pop

 „Din verificări s-a stabilit că incendiul a fost de natură electrică. Un scurtcircuit, efect termic al curentului electric, arc electric, o instalaţie electrică învechită, neverificată sau nerealizată corespunzător”, a spus sursa citată.

Reprezentanţii Episcopiei greco-catolice nu au răspuns la solicitările de a oferi date referitoare la firma care a realizat instalaţia ori cea care se ocupa de mentenanţă iar directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea, Emil Benţan, pretinde că municipalitatea nu deţine niciun act privitor la instalaţie şi la modul în care a fost racordată la reţeaua de iluminat public al oraşului.

Instalaţia este din 2007 în cadrul unor ample lucrări de reabilitare finanţate de Consiliul Judeţean Bihor, fiind furnizată de societatea Atas Light şi montată de firma orădeană Crito Prod, o societate profilată pe construcţii civile, proiectare şi execuţie instalaţii electrice.

Administratorul societăţii, Alexandru Criste, susţine că instalaţia pentru iluminatul exterior al palatului piscopal greco-catolic a fost realizat în baza unui proiect autorizat.  „Este o răutate să afirmi că incendiul a fost provocat de o instalaţie predată în urmă cu 11 ani”, susţine Alexandru Criste, potrivit căruia problemele ar putea fi neasigurarea mentenanţei. „Din câte ştiu eu, sunt lucrări care nu s-au asigurat, cel puţin nu de către firma mea. În plus, din informaţiile care au ajuns la mine, acolo s-au făcut modificări la instalaţie, adăugiri...”.

Potrivit lui Criste, deşi ignifugarea clădirii trebuia refăcută din doi în doi ani, acest lucru nu s-ar fi întâmplat. „Dacă acoperişul ar fi fost ignifugat la zi, nu s-ar fi întâmplat nimic, nici dacă dădeai cu aruncătorul de flăcări. Cineva avea obligaţia să se ocupe de întreţinere”, spune omul de afaceri.

Palatul episcopal greco-catolic din Oradea a fost distrus într-un incendiu în seara zilei de 25 august, pentru stingerea focului intervenind peste 100 de pompieri orădeni.

O zi mai târziu, Episcopia Greco-Catolică Oradea a emis  un comunicat, în care a explicat pierderile suferite, explicând că incendiul a mistuit acoperişul Palatului, în întregime, devastând de asemenea şi etajul întâi al clădirii. „Palatul Episcopal nu era racordat la reţeaua electrică, excepţie făcând iluminatul arhitectonic exterior, care este conectat la reţeaua de iluminat stradal", se preciza în comunicat.

Comunicatul înşiră, apoi, pagubele suferite de clădire, foarte greu de cuantificat. "Valoarea pagubelor materiale este greu de estimat atât de devreme. Doar manopera refacerii integrale a acoperişului a costat peste 200.000 euro. Învelitoarea metalică din cupru şi decoraţiunile acoperişului au fost primite ca donaţie din Italia", arată documentul care dezvăluia şi că monumentul nu era asigurat.

Pentru a putea finanţa refacerea clădirii, după incendiu, Primăria Oradea a decis să o preia în administrare pentru o perioadă 20 de ani. După finalizarea lucrărilor, peste 3 ani, municipalitatea va lăsa la dispoziţia Episcopiei o treime din clădire, diferenţa urmând să devină centru cultural

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite