Percheziţii la Casa Judeţeană de Pensii Bihor: sunt verificate pensionările pe caz de boală. Asistentele încasau un comision de 20 la sută din mita primită de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Perchezitii la Casa Judeteana de Pensii
Perchezitii la Casa Judeteana de Pensii

Mascaţii au descins în această dimineaţă la Casa de Pensii Bihor. La această oră, poliţiştii sunt la sediul de pe strada Dunării, iar potrivit unor surse, descinderile au avut loc la comisia medicală.

UPDATE ORA 14.50 La o membră a comisiei acasă poliţiştii au găsit 12 miliarde de lei vechi.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor au dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, spălare de bani, fals intelectual.

„Medicii experţi ai asigurărilor sociale din cadrul Serviciului de expertiză medicală a capacităţii de muncă al Casei de Pensii Bihor, ajutati de asistentii medicali din cadrul aceleiasi institutii, în anumite situaţii îşi îndeplinesc în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin aceea că acordă pensie de invaliditate (de boală) persoanelor cărora nu li s-ar cuveni acest drept în raport cu starea de sănătate bună care nu determină pierderea în tot sau în parte a capacităţii de muncă. Pentru acest,,favor" medicii experţi ai asigurărilor sociale primesc de la solicitanţi cu prilejul fiecărei evaluări (fie la evaluarea iniţială a capacităţii de muncă în vederea acordării pensiei de invaliditate, fie reziuirea periodică) o sumă de bani echivalentă cu pensia pe care solicitantul ar urma să o primească pe o lună.

Mai mult, aceşti medici experţi ai asigurărilor sociale din cadrul Serviciului de expertiză medicală a capacităţii de muncă al Casei de Pensii Bihor condiţionează emiterea deciziei asupra capacităţii de muncă (prin care acordă pensia de invaliditate) şi în cazul solicitanţilor în cazul cărora starea de sănătate ar impune acordarea acestui drept, de primirea unei sume de bani echivalentă cu pensia pe o lună.

Astfel, în rândul solicitanţilor de pensii de invaliditate s-a creat ,,o cutumă" potrivit căreia cu prilejul evaluării iniţiale a capacităţii de muncă sau cu prilejul fiecărei revizuiri periodice trebuie să îi dea medicului expert al asigurărilor sociale o sumă de bani echivalentă cu pensia pe o lună în caz contrar nu li se va emite decizia de acordare a pensiei de invaliditate (de boală).

In consecinţă, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu medicii experţi ai asigurărilor sociale cauzează prejudicii însemnate bugetului asigurărilor sociale prin acordarea de pensii de invaliditate persoanelor cărora nu li s-ar cuveni acest drept, şi implicit le crează acestora un folos injust reprezentând pensia lunară. Deciziile emise în aceste situaţii nu corespund realităţii.

Mai mult, medicii experţi ai asigurărilor sociale din cadrul Casei de Pensii Bihor, prin sumele de bani pe care le pretind şi primesc cu titlu de mită realizează venituri însemnate, mult mai mari decât veniturile lor legale, venituri pe care le maschează prin achiziţii de bunuri în scopul ascunderii originii ilicite a sumelor de bani“, se arată într-un comunicat de presă.

UPDATE ORA 12.40 În urma unor percheziţii domiciliare la mama uneia dintre doctoriţele care făcea parte din comisia de expertiză medicală au fost găsiţi peste 3 miliarde de lei vechi şi 120.000 de dolari. Una dintre membrele din comisie deţine 15 locuinţe. Mita funcţiona după un sistem bine pus la punct, asistentele încasând un comision de 20 la sută din mita luată de medici. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, mita încasată de un membru al comisiei într-un an de zile ar fi de minimum 300.000 de euro. La nivelul judeţului Bihor sunt aproximativ 38.000 de pensionari pe caz de boală.

Potrivit unor surse, sunt verificate pensionările pe caz de boală aprobate în ultimii ani, existând suspiciunea că multe astfel de dosare au fost aprobate deşi persoanele în cauză nu îndeplineau condiţiile cerute de lege. 

UPDATE 10.50

Percheziţiile sunt efectuate de poliţiştii bihoreni de investigare a criminalităţii economice sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Potrivit subcomisarului Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, au loc 36 de percheziţii la sediile unor instituţii publice, ale unor societăţi comerciale şi la locuinţele a 16 persoane bănuite de fapte de corupţie.

"Miercuri, 17 iunie a.c., începând cu ora 10.30, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor efectuează 36 de percheziţii la sediile a două instituţii publice, la sediile unor societăţi comerciale şi la locuinţele a 16 persoane din Municipiul Oradea şi judeţul Bihor, bănuite de comiterea unor infracţiuni de corupţie, respectiv dare şi luare de mită", a mai precizat subcomisar de poliţie Alina Dinu.

La acţiunea desfăşurată pentru probarea activităţii infracţionale a celor în cauză participă 120 de poliţişti de la Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciul pentru Acţiuni Speciale, Serviciul de Ordine Publică, Serviciul Criminalistic, Serviciul de Investigaţii Criminale, Biroul de Control Intern, de la Poliţia Municipiului Oradea din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor şi de la B.C.C.O. Oradea.

În cauză se beneficiază de suportul tehnic al D.G.A. - structura centrală, al Direcţiei Anticorupţie pentru Municipiul Bucureşti şi, de asemenea, de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite