Lecţia tulburătorului incident medical al Stelei Popescu nu este, în primul rând, una de morală personală, ci una de politică publică, în măsura în care cele două domenii pot fi separate. Utopia mea românească este una educaţională, care ar produce generaţii de cetăţeni activi, capabili să înţeleagă problemele lumii în care trăiesc şi să acţioneze eficient pentru soluţionarea lor.

acum 3 luni · comentarii (12)

Se apropie Ziua Naţională şi, cum ne este obiceiul pământului, ne va prinde într-o sărbătoare de aparenţe tricolore şi, pe fond, într-o dezolantă şi acrită discordie. Vor fi, desigur, programe festive la televiziuni, vor fi sărbători populare organizate cu grijă de autorităţi, vor fi discursuri patetic-mobilizatoare. Şi, dincolo de asta, ce avem în realitate?

acum 3 luni · comentarii (26)

Românii se fac ascultaţi doar prin manifestaţii de stradă. Aceasta este situaţia jalnică a actualei guvernări. Nu mai are dialog cu nimeni, toţi românii se simt dispreţuiţi şi ignoraţi, nu mai văd o cale de a se face auziţi, alta decât manifestaţiile de stradă. Aşa ceva se întâmplă doar în dictatură, care  sfârşeşte cel mai adesea prin revoluţie.

acum 3 luni · comentarii (21)

E timpul să spunem lucrurilor pe nume. E uşor a renunţa la luptă atunci când totul pare pierdut. Asta devine şi cea mai facilă scuză: „oricum n-am ce să fac”. Am scris rândurile de mai jos pentru tine, cetăţean implicat, nu turmentat, cu gândul că nu ai renunţat. România are nevoie de tine mai mult ca oricând. Ne vedem în stradă duminica asta. Ne vedem la vot. Şi da, trebuie să ne vedem şi pe listele de candidaţi la următoarele alegeri.

acum 3 luni · comentarii (25)

Există o legitimitate dată de vot, de buna funcţionare a instituţiilor într-un stat de drept. Există o legitimitate care izvorăşte din încrederea oamenilor, care se bazează pe onestitatea cu care un om politic se raportează la o decizie. Promisiunile mincinoase, atacul la principiile fundamentale ale unui stat democratic - cum este independenţa justiţiei, anulează această legitimitate.

acum 3 luni · comentarii (115)

Aflu că directorul unei edituri mari tocmai ce a demisionat din Asociaţia Editorilor din România ca semn de protest pentru că Adrian Năstase şi Dan Voiculescu şi-au lansat două cărţi la Târgul Gaudeamus. Ba, mai mult, alte edituri, mari şi mici, s-au raliat şi şi-au afişat pe standuri „închis când îşi lansează puşcăriaşii cărţile”. Am şi eu câteva observaţii, în fugă.

acum 3 luni · comentarii (12)

Logica unui europarlamentar PSD ne oferă un exemplu de cum, pe bază de raţionament de partid, o înfrângere poate şi trebuie transformată într-o victorie guvernamentală. Şi, mai ales şi înainte de toate, cum un episod cel puţin neplăcut poate fi folosit ca armă împotriva duşmanilor ţării şi al intereselor sale superioare, adică membrii opoziţiei, năpârci veninoase care ar trebui strivite fără milă, după cum s-ar fi spus odinioară.

acum 3 luni · comentarii (24)

Într-unul din interviurile sale recente, Stela Popescu vorbea despre proiectele ei şi viaţa care e atât de scurtă. Privea în viitor, aşadar, lăsându-ne nouă prea curând din păcate, menirea de a privi în trecut; în trecutul plin de glorie al actriţei, o vedetă atât de populară care înainte de se dedica revistei şi show-ului de televiziune a fost o mare promisiune a scenei dramatice.

acum 3 luni · comentarii (3)

Împătimit de Balcic de care voi rămâne mereu îndrăgostit ca de Slătioara şi de Râmnicul meu, sfidând buletinul de identitate la care mă trimit fără încetare de la o vreme doctorii, am rupt anul acesta, chiar la 1 septembrie, patruzeci şi opt de ore ca să-mi scald privirile în albastrul de cer al mării „Golfului de Argint“ – intrat în legendă neapărat datorită Reginei Maria care şi-a ridicat aici un castel jucărie cu

acum 3 luni · comentarii (1)

Evenimente importante se derulează cu repeziciune, este greu să le descifrezi semnificaţia. Oricum, trăim zile decisive pentru soarta României şi a românilor, cel puţin pe termen mediu de timp. Principala caracteristică a evoluţiei politice şi sociale este aceea că românii nu acceptă să se ia decizii la care ei să nu fie parte. Nu mai suntem în democraţie reprezentativă, ci în etapa ei superioară, democraţia participativă.

acum 3 luni · comentarii (4)

Societatea Transilvania Film face un act de curaj, dar şi de reală cultură şi implicare în societate, distribuind în cinematografe cel mai recent documentar al regizorului ucrainean Sergei Loznitsa, „Austerlitz“, un film observaţional care interoghează felul în care ne raportăm la trecutul istoric, redând câteva ore dintr-o după-amiază a fostului lagăr de concentrare Auschwitz.

acum 3 luni · comentarii (1)

Vineri are loc, la Bruxelles, cel de-al cincilea summit al Parteneriatului Estic. La doi ani distanţă de la ultima reuniune care a avut loc la Riga, în 2015, Republica Moldova pare că s-a împleticit atunci când, în decembrie 2016, şi-a ales în fruntea ţării un preşedinte pro-rus. Mai poate fi, în aceste condiţii, Parteneriatul Estic, un bun exerciţiu pentru vecinii noştri ca să ajungă în antecamera Uniunii Europene?

acum 3 luni · comentarii (8)
Postari Recente