Oradea: Zona Metropolitană a fost evaluată de Ficth Rating

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a atribuit Zonei Metropolitane Oradea (ZMO) ratingul "B+" pentru datoriile pe termen lung în valută şi lei, respectiv "B" pentru datoriile pe termen scurt, perspectivă stabilă.

Ratingul zonei metropolitane reflectă obiectivul ZMO de mare importanță pentru cele 11 localități de a susţine dezvoltarea economiei şi infrastructurii, importanţa oraşului Oradea ca principal contributor la bugetul zonei, dar şi flexibilitatea limitată a veniturilor asociației şi bugetul mic. “Pentru noi este important pentru faptul că este primul rating la o zonă metropolitană”, spune Adrian Foghiș, directorul Zonei Metropolitane. Acesta a explicat că evaluarea Fitch este importantă pentro ZMO pentru că va ajuta primăriile în atragerea unor surse de finanțare. “Primăriile care vor să acceseze un proiect pe lângă faptul că trebuie să-ș scrie trebuie și să aibă capacitatea de finanțate. Ratingul Fitch este un instrument pe baza căruia când apelăm la o bancă și cerem un împrumut să avem o credibilitate mai mare. Aproape toate primăriile din țară vor cere bani Băncii Europene de Dezvoltare. Cum mă diferențiez eu? Prin acest rating, care este o evaluare obiectică, făcută de o terță parte, care soune punctele bune și punctele slabe”, explică directorul ZMO. “Este un instrument care ne oferă credibilitate în fața unor instituții financiare”, spune Adrian Foghiș, care adaugă că localitățile care fac parte din Zona Metropolitană vor fi ajutate astfel să-și implementeze mai ușor proiectele, pentru că le este facilitat accesul la surse de finanțare.

Calificativ mai bun

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Oradea, un angajament ferm din partea Consiliului Judeţean Bihor faţă de obligaţiile membrilor zonei metropolitane, sub forma unei garanţii, sau o îmbunătăţire a situaţiei economice a României - care ar influenţa pozitiv bonitatea ţării în general şi a oraşului Oradea - ar putea conduce la îmbunătăţirea calificativului. “O deteriorare a performanței bugetare a ZMO, rezultată din întârzierea la plata contribuţiilor de către membri sau o scădere a ratingului oraşului Oradea, ar putea afecta negativ calificativul zonei metropolitane. Totodată, o scădere a interesului pentru dezvoltarea zonei metropolitane ar putea avea un impact negativ asupra evaluării Fitch”, declară Carmen Cherteș, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Profit

Aceeași sursă spune că ZMO a înregistrat în fiecare an profit operațional, cu o marjă a profitului anuală de peste 25%. “Zona Metropolitană Oradea nu are datorii și nici planuri imediate de a contracta credite. Cu toate acestea, capacitatea de a obtine finanțare prin credite ar fi limitată de flexibilitatea redusă a veniturilor, în contextul în care 84% din venitul operațional provine din contribuțiile membrilor. Veniturile ZMO sunt si foarte concentrate, 87% din ele provenind de la municipiul Oradea”, explică Carmen Cherteș. Prin urmare, profilul de credit al Zonei Metropolitane Oradea depinde de cel al municipiului Oradea. Bugetul limitat, cu venituri totale în 2009 de 1,95 milioane lei, reprezintă de asemenea un factor negativ pentru rating.

Prima zonă metropolitană

Zona Metropolitană Oradea a fost înființată în 2005 ca o asociație formată din nouă autorități publice locale (în prezent unsprezece), cu scopul de a implementa în comun proiecte pentru dezvoltarea economică a zonei. ZMO are 246.000 locuitori, cei mai mulți dintre aceștia (207.000) aparținând municipiului Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite