Oradea: Tirul cu arcul câștigă tot mai mulți adepți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datorită interesului mare și rezultatelor sportivilor orădeni, orașul de pe Crișul Repede va găzdui în acest an Campionatul Național de tir cu arcul tradițional.

Cu siguranţă sunt foarte mulţi aceia care se jucau cu arcul când erau copii. Un aşa zis arc, dintr-un băţ şi o sfoară puţin elastică. Ei bine acest sport are acum o răspândire tot mai largă în rândul orădenilor şi nu numai.

Orădenii arcaşi desăvârşiţi

Tir cu arcul are o răspândire largă şi în România. La noi în ţară sunt 22 de cluburi de tir cu arcul, din care trei în Oradea. Tot mai mulţi orădeni se arată interesaţi de acest sport. În urmă cu doi ani a fost înfiinţat Clubul Sportiv Redpoint, iar anul trecut s-au mai înfiinţat încă două cluburi, respectiv CS GYM Oradea şi CS Alexandru Roman. Pe lângă aceste cluburi în Oradea mai există o asociaţie de tir cu arcul numită Asociaţia „Lupii din Pustă“. 

Campionatul național

Federaţia  Română de Tir cu arcul organizează competiţii de nivel naţional şi internaţional, iar Oradea ocupă deja un rol important pe harta competiţională. „În acest an se va organiza la Oradea Campionatul naţional al României, în perioada 31 iulie - 2 august, ceea ce este o mare realizare pentru cluburile orădene. Concursul va avea loc pe stadionul Universităţii din Oradea. Preconizăm că vom avea o sută de concurenţi la toate categoriile”, spune Lucian Tămăşiloniu, vicepreşedintele clubului sportiv Redpoint Oradea.  Pe lângă acest concurs naţional, clubul sportiv Redpoint organizează anual cupa Redpoint. Ediţia din acest an a avut loc luna trecută şi a strâns la start nu mai puţin de 60 de concurenţi din toată ţara. „Trebuie menţionat că există trei categorii de arcuri în cadrul Federaţiei române de tir cu arcul, şi anume arc tradiţional (categorie introdusă de anul trecut datorită cluburilor orădene, care au foarte mulţi arcaşi care folosesc arcuri tradiţionale), arcul olimpic, care este şi cea mai importantă categorie şi arcul compound, o adevărată maşinărie, cu care se poate trage foarte exact şi la cea mai dificilă ţintă”, a declarat Mihai Vargics, vicepreşedinte al clubului sportiv Redpoint Oradea.

Echipament

Adepţii acestui sport îşi achiziţionează un echipament special. Pentru a practica tir cu arcul este nevoie de săgeţi (preţul unei săgeţi fiind de aproximativ 18 lei, şi la un arc este nevoie de minim cinci săgeţi), de arcul în sine (un arc tradiţional poate costa între 500 şi 800 de lei), protecţie de antebraţ, mănuşi cu trei degete şi protecţie de săgeată (preţul unei protecţii de antebraţ este de 40 de lei) şi tolbă pentru săgeţi (la preţul aproximativ de 250 lei).

Istoric

Arcul cu săgeţi este una dintre cele mai vechi arme cunoscute în istoria omenirii. Unele izvoare istorice datează originea arcului la aproximativ 25 de secole înaintea epocii moderne. Dacă arcul cu săgeţi a fost în trecut indispensabil supravieţuirii, astăzi trasul cu arcul este un sport. În Egiptul Antic arcul a devenit arma principală de război, în jurul anului 3500 î.e.n. Cluburile  de tir cu arcul s-au născut în secolul al XVII-lea, iar competiţiile organizate de acestea au adus tirul cu arcul la nivel de competiţie sportivă. Tirul cu arcul a devenit disciplină sportivă olimpică la Olimpiada de la Paris, din 1900.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite