Oradea: Portret/Teofil Stanciu, îndrăgostit iremediabil de carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Portret/Teofil Stanciu, îndrăgostit iremediabil de carte
Oradea: Portret/Teofil Stanciu, îndrăgostit iremediabil de carte

Teofil Stanciu a deschis cel mai nou anticariat din Oradea. Absolvent de filologie, cumpără și vinde cărți, pentru a le salva și lăsa să trăiască mai mult prin cititori.

A învăţat să citească încă de pe la cinci ani şi continuă să-i placă această deprindere. De atunci a avut perioade în care a citit de bună voie şi altele când a citit de nevoie. A urmat literele, iar după absolvirea facultății a predat un an la Liceul Lucian Blaga. Din 2004 a lucrat la un anticariat împreună cu doi prieteni. „Un prieten iubitor de cărți a înființat un anticariat. Am lucrat împreună cu el aproape patru ani”, povestește el. În paralel a început să colaboreze cu o editură orădeană. „Traduc din engleză, editez și corectez beletristică și literatură religioasă”, explică el.

Bloging

Din 2006, Teofil Stanciu este blogger. „Am început blogul pentru elevii de la școală. Era o modalitate inedită de comunicare pentru cercul literar”, explică el. A constatat că-i place și l-a păstrat și după ce a renunțat la catedră. „Încerc să nu fac exhibiționism pe blog, ceea ce înseamnă că uneori mă autocenzurez”, spune el, convins că nu trebuie să pună totul pe tarabă. Primul lui blog are caracter general, iar al doilea este tematic și conține recenzii de carte. Mai are un blog, unul pentru anticariat. 

Anticariat

După aproape doi ani de pauză, Teofil a hotărât să înființeze propriul anticariat. „La cărți mă pricep cât de cât. Îmi place între cărți”, spune el. A învățat să caute cărți și să aleagă cărțile care trec din bibliotecile scoase spre vânzare. „Am multe experiențe interesante cu cei care își vând bibliotecile”, spune el. A avut un client convins că pe banii obținuți pe cărți își va putea cumpăra o grasonieră, dar și cazuri de părinți iubitori de carte care au vândut biblioteca de ciudă că odraslele lor nu mai citesc, ci sunt definitive de calculator. „Am avut clienți care au moștenit o bibliotecă și o vând pentru că le face praf în casă”, continuă el. Îl impresionează cazul bătrânilor care își vând cărțile pentru a-și lua medicamente sau pentru a trece iarna. Și clienții sunt personaje interesante. „Am avut clienți care s-au bucurat foarte mult că ne-au găsit anticariatul și cărțile pe care le avem. Unii vin să cumpere o carte anume, dar pleacă cu altceva la care nu s-au gândit sau nu credeau că pot găsi la noi”, povestește Teofil Stanciu. Din experiența pe care o are, știe că trec foarte bine cărțile care sunt cerute de programa școlară sau ca bibliografie pentru eseurile elevilor și studenților și filosofii importanți, dar mai există şi consumatori de beletristică, în ciuda vremurilor. Destul de bine se vând cărţile proaste, dar cu design impresionant. „Mai greu trec cărțile în limba maghiară. Nu mai cumpărăm atâtea pentru că avem puțini cumpărători pentru ele”, spune el. 

Profil:
Născut
La 16 septembrie 1978, Oradea
Studii
Master în litere, Universitatea din Oradea
Familie
Necăsătorit
Experiență
Mic întreprinzător, editor

Ce-i place:
„Îmi plac cărțile și-mi place să scriu”, spune Teofil Stanciu. Îi plac scrierile lui Simone Weil, G.K. Chesterton, Gustave Thibon și Steinhardt. Îi place liniștea de la munte și libertatea. Îi place supa de fasole verde ardelenească.
Ce nu-i place:
 „Nu-mi plac înghesuiala și înregimentările de niciun fel”, spune el. Nu-i place să citească cărţi prost traduse sau să traducă volume prost scrise. Nu este fan al muncilor agricole. Nu-i place supa de dovleac.

Întrebări și răspunsuri:
- Aveți cărți rare în anticariat sau doar second- hand?
TS – Avem și cărți rare, din ediții în tiraj mic sau ediții bibliofile. Carte veche cu adevărat valoroasă am prins rar, dar nici n-am riscat, neavând experienţă de anticar autentic.
- Cine cumpără de la anticariat?
TS – Oameni din toate categoriile, de la elevi și studenți, la bibliofili împătimiți care vor un anumit exemplar din colecția „nu știu care”.
- Cât timp vreți să faceți acest business?
TS – Eu sper cât mai mult. Aș vrea să dezvolt anticariatul. Poate ne ajută și criza și prețul cărților noi din librării.  

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite