Oradea: Portret/Dana Sala, literata plină de zâmbet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Portret/Dana Sala, literata plină de zâmbet
Oradea: Portret/Dana Sala, literata plină de zâmbet

Dana Sala este lector universitar și critic literar în devenire. Pe lângă construirea propriei cariere încearcă să își ajute studenții să-şi desăvârşească propria educaţie.

Dana Sala are tot timpul zâmbetul pe buze și o tonicitate aparte pe care le-o transmite studenților săi, chiar și atunci când temele literare dezbătute sunt dramatice. Pentru ea, la început a fost literatura. „Mi-a plăcut să descopăr poveștile și să le citesc singură. Buchiseala pe cont propriu și lumea poveștilor erau îngemănate”, povestește ea.
Ca multe fetițe și-a dorit să devină medic. A dat admitere la Liceul Sanitar, pe vremea aceea unul dintre cele mai bune din oraș. A participat la olimpiadele de română, obţinând premii naţionale. În clasa a XI-a, a hotărât să schimbe macazul. A început să învețe engleză cu o lună înainte de Revoluție, iar după absolvire a urmat Facultatea de Litere, specializarea română-engleză. Acum este colegă cu o parte dintre profesorii săi. „Nu m-am gândit să devin profesor, ci critic sau scriitor. Am hotărât însă să dau concurs pentru postul de preparator și am continuat”, povestește ea.

Catedră, satisfacții și sacrificii

Dana Sala predă din 1996. Ține cursuri de literatură universală, engleză, un curs opțional de Mimemsis, Artă și Imaginație în Literatură și Istoria dramaturgiei. Catedra îi oferă satisfacții enorme. „Facultatea m-a format nu doar profesional, ci și ca identitate. La rândul meu mă bucur să văd cum cuvintele pot să zidească oameni, care la rândul lor vor forma alte generații”, spune ea. Constată că studenții de azi nu mai învață ca generația ei. „Lumea s-a schimbat, iar asta se manifestă și în genurile literare și în așteptările unei lecturi, și evident în modul în care studenții se raportează la toate”, explică ea. Ei se confruntă cu tendința de a cădea în capcanele literaturii facile în defavoarea celei de substanță, care necesită o abnegație mai mare. Dana Sala este autor și coautor a cinci cărți și două cursuri universitare. „Mi-am făcut obiceiul de a profita și de minutele de drum cu mijloacele de transport în comun”, spune ea, având tot timpul o carte în poșetă. Trebuie să fie tot timpul cu un pas înaintea studenților în privința lecturii și în același timp să fie conectată la mișcarea literară contemporană. De scris, scrie deseori noaptea. În 2008, a primit Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor Filiala Cluj-Napoca. Tânăra este co-organizatoare a întâlnirilor Cenaclului Literar al facultății. „Este o provocare pentru studenții care scriu. Aici își pot citi din creațiile proprii și dezbatem romanele propuse pentru ședința respectivă”, spune ea. Firea ei tonică o ajută să se apropie de studenți și să-i poată ajuta. „Vreau să-i ajut să-și găsească drumul propriu, să se simtă împliniți cu profesia pe care o vor avea”, explică Dana Sala.

Profil
Născută
Lla 17 aprilie 1973, Oradea
Studii
Facultatea de Litere, Oradea, doctorat la Universitatea 1 Decembrie 1918, Alba Iulia
Familia
Necăsătorită
Experiență
Lector universitar

Ce-i place:
„Îmi plac foarte multe lucruri”, spune Dana Sala, neștiind ce să spună prima dată. Îi place să citească și să explice altora ce a înțeles din lectură. „Îmi place să simt pulsul altor orașe, locuri și mentalități”, spune ea. Îi place foarte mult să râdă, lumea știind-o veșnic cu zâmbetul pe buze.
Ce nu-i place:
„Nu-mi plac greșelile de ortografie în referatele pe care le citesc și nici urma neștearsă a site-urilor de unde s-a dat copy-paste la presupusele lucrări originale”, spune Dana Sala din experiență. Nu-i place agresivitatea și lipsa de respect față de cei cărora le sunt datori cu respectul.

Întrebări și răspunsuri:
- Preferați proza, poezia sau dramaturgia?
DS – Nu pot să le ierarhizez. Găsesc în fiecare gen satisfacții intelectuale și emoționale.
- Vă considerați critic literar?
DS – Încă nu sunt un critic adevărat. Nu pot fi rea cu cei pe care îi analizez. Asta e foarte bine la catedră, dar în critica literară nu.
- Nu e demodat să faci literatură în secolul XXI?
DS – Nu, dar toți avem o sensibilitate ascunsă care se cere hrănită și protejată, iar literatura ne ajută la asta.
- Cum e să fiți colegă cu foștii profesori?
DS – Abia acum pot aprecia mai bine cât de mult mi-au oferit din punct de vedere intelectual în anii mei de ucenicie.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite