Oradea: Portret/Anca Marincean pregăteşte copiii pentru viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Învăţătoarea Anca Marincean şi-a diversificat de-a lungul timpului metodele de educaţie şi s-a schimbat ea însăşi pentru a-i putea ajuta pe copii.

Părinţii şi fratele Ancăi Marincean sunt profesori. Atmosfera din familie au avut o influenţă considerabilă asupra ei în alegerea profesiei. Au împins-o pe drumul pedagogiei şi faptul că-i plăceau foarte mult copiii, iar apoi exemplul profesorilor pe care i-a avut la Liceul Pedagogic. „Am învăţat foarte mult de la tata. Mi-a fost profesor de matematică, dar niciodată nu m-a favorizat când n-am ştiut. Iar profesorii de la Pedagogic au fost nişte zei pentru mine”, povesteşte învăţătoarea. A urmat Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea tranzacţii internaţionale, dar asta nu a reuşit s-o dezlipească de catedră. „Economia şi lucrul cu cifrele sunt prea reci pentru mine. În schimb lucrul cu copiii, transformarea copiilor este mult mai dificilă, dar şi mai provocatoare”, spune ea cu convingere.

Generaţii noi

În cei aproape 30 de ani de catedră, Anca Marincean a asistat la transformarea copiilor, a generaţiilor. Asta a dus la schimbarea stilului ei pedagogic. „Copiii de azi au un alt tip de inteligenţă faţă de noi. Nu muncesc cum munceam noi şi aşteaptă totul de-a gata. La începutul carierei eram mai severă. Cu generaţia de azi nu mai merge la fel”, explică ea.
Acum are o nouă clasă I. Constată că micuţii ştiu ce vor şi nu mai pot fi duşi cu zăhărelul. Spun tot, uneori chiar mai mult decât ar fi necesar şi sunt mai pârâcioşi. „Am citit foarte multă literatură de specialitate, multe traduceri. Am încercat să le adaptez la specificul copiilor noştri pentru a-i ajuta cât mai bine”, spune ea. Se străduieşte să-i facă pe micuţi să vină cu plăcere la şcoală şi să-i înveţe să se bucure. „Copiii de azi nu se bucură ca înainte. Când ies în curte ei strigă, de exemplu. Au preluat din stresul nostru şi raportează totul la bani”, spunea ea.

Metode noi

Anca Marincean şi-a diversificat metodele de educaţie. Îi învaţă pe copii cifre, litere şi multe cuvinte noi cu ajutorul tangramului, un joc din şapte piese de bază  în formă de pătrat, triunghi şi paralelipiped. Decupajele, desenele, colajele, cusăturile sau origami sunt alte ajutoare de nădejde la clasă. „Excursiile şi taberele au în continuare un rol important în educarea copiilor. Îmi place să ies cu ei din cadrul formal al clasei”, spune învăţătoarea.
Anca Marincean are program after-school cu copiii din clasa ei. „Le-am spus părinţilor la începutul anului şcolar care sunt avantajele şi dezavantajele sistemului. O parte dintre ei au optat pentru el”, povesteşte ea. Copiii iau prânzul la cantina şcolii, apoi îşi fac temele şi se joacă până când vin părinţii să-i ia acasă.


Profil:
Născută:
La 15 decembrie 1962, Oradea
Studii
Liceul Pedagogic Oradea, Facultatea de Ştiinţe Economice Oradea
Familie
Văduvă, doi copii
Experiență
Învăţătoare

Ce-i place:
Ancăi Marincean îi place să lucreze cu copii. Îi oferă tot timpul idei noi. Îi place să meargă în tabere şi excursii şi să joace fotbal cu ei pentru că ei joacă de plăcere, nu pentru afacere. Îi place literatura şi să joace cărţi cu prietenii. Îi place să rezolve probleme de matematică.

Ce nu-i place:
Nu-i plac jocurile de noroc şi răutatea gratuită. Nu-i place orgoliul părinţilor care vor să-şi vadă copiii făcând ce n-au reuşit ei.

Întrebări şi răspunsuri:
 Cum aţi simţit transformările sistemului de învăţământ?
AM – Nu toate au fost bune pentru copii. Unele au fost copiate fără a mai fi şi adaptate la specificul nostru.
Cum se simt copiii dumneavostră când văd că aveţi zeci de copii?
AM – Cel mic îmi reproşează uneori că stau mai mult cu copiii la şcoală decât cu ei acasă.
Daţi note mici?
AM – Mai rar, pentru că nu notele sunt importante. Încerc să fiu corectă, dar nu mai sunt aşa severă ca la început. Şi părinţilor le spun să nu-şi certe copiii pentru note.
Vă mai întâlniţi cu foştii elevi?
AM – Da. Mă caută şi elevi din prima generaţie. Aceia sunt cu zece ani mai mici decât mine.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite