Oradea: Marius Cruceru, ancorat în tradiție în căutarea noului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Marius Cruceru, ancorat în tradiție în căutarea noului
Oradea: Marius Cruceru, ancorat în tradiție în căutarea noului

Marius Cruceru este la prima vedere un om demodat, pasionat de limbi clasici, de patristică și lăuta. Însă este în egală măsură pasionat de nou, iar asta și-a pus amprenta pe activitatea sa.

A crescut fără tată, fiind obligat să se maturizeze rapid. „Tata a fost omorât de securitate când aveam patru ani. Lipsa lui mi-a marcat felul în care mă raportam la oameni. Am devenit repede mizantrop și cinic”, mărturisește el. În adolescență a fost bântuit de gânduri de sinucidere, apoi a descoperit budismul zen, yoga și artele marțiale. De atunci a rămas fascinate de cultura japoneză.

Creștinism și limbi clasice

În 1985, s-a convertit la creștinism. Asta l-a marcat pentru totdeauna. „Eu mizantropul, am început să mă ocup de oameni. Și acum sunt în această tensiune. Fug de oameni, dar câteva ore pe zi sunt la universitate sau la biserică lucrând cu oameni”, spune el.  Visul lui a fost să devină pilot militar, dar s-a frânt în momentul în care s-a aflat că nu are dosar curat. Atunci a început să studieze Biblia într-un grup de studiu și a devenit interesat de limbile clasice. „Am înțeles că fără limbi clasice nu poți face o treabă serioasă”, spune el. A început să studieze greaca veche cu Eugen Munteanu și latina cu Ana Cojan. În facultate a studiat cu Petru Creția și Eugen Munteanu, iar conducător de doctorat i-a fost Lucia Wald. „Am prins gustul limbilor clasice, iar după ce l-am întâlnit pe Cristian Bădiliță, am dezvoltat o adevărată pasiune pentru patristică”, povestește Marius Cruceru. Dintre scriitorii patristici, Augustin l-a impresionat și l-a influențat.
Marius Cruceru face parte din grupul de specialiști care a tradus în limba română contemporană Septuaginta, un proiect al Editurii Polirom și al Institutului Noua Europă, ce se va încheia anul acesta sau în 2010. El a tradus împreună cu Otniel Vereș Cântarea Cântărilor, considerată și azi unul dintre cele mai frumoase cântece de dragoste din toată istoria literaturii. „Să citești un text în original e ca și cum ai urmări un documentar la televizor color, iar în traducere e ca un televizor alb-negru”, spune el. Recunoaște că oricât de bun ar fi un traducător, pierde anumite detalii sau aspecte din textul original.

Catedră și ucenicie

Marius Cruceru predă la Universitatea Emanuel din Oradea. „Catedra este pasionantă, dar am vrut să trec dincolo pentru că nu este suficientă”, spune el. A început să organizeze taberele Countryside pentru studenți. În fiecare vacanță de vară și de iarnă organizează ieșiri în țară și străinătate pentru grupuri de studenți. Mai mulți ani, a organizat acțiuni de igienizare a unor localități din diferite județe din țară cu sloganuri de impact „Etică și estetică” sau „Curățenie și curăție”. „Participând cu studenții la asemenea acțiuni îi cunoști mai bine și ai alt impact în viața lor”, crede dascălul.  

Profil:
Născut
La 28 ianuarie 1971, Ploiești
Studii
Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, Facultatea de filologie clasică
Familie
Căsătorit, are doi copii
Experiență
Conferențiar universitar doctor, pastor

Ce-i place:
”Îmi place să petrec timp cu Dumnezeu și cu familia mea”, spune el. Îi place foarte mult muzica din toate genurile, dar  mai ales chitara clasică. Cea mai  nouă pasiune a sa este lăuta și și-a comandat una lutierului Lorinczi Gyorgy. Îi plac ieșirile în aer liber și sporturile extreme, practicând uneori călăria și zborul cu parapanta.
Ce nu-i place:
„Nu-mi plac impostura, mediocritatea, șmecheria și acel stil românesc <>”, spune Marius Cruceru. Nu-i place că românii nu au lucruri sfinte cu adevărat, iar în înjurăturile lor apar Dumnezeu, Maica Domnului, crucea, anafura, morții și viii.

Întrebări și răspunsuri:
- Nu e demodat să studiezi limbi clasice?
MC – Ba da. Am tot timpul această tensiune în mine de a fi ancorat în tradiție, dar de a căuta în același timp noul și de a-mi manifesta creativitatea.
- Compuneți muzică?
MC – Da . Am înregistrat acum câțiva ani un album pe versuri de Vasile Voiculescu și Psalmii lui David, în care am combinat jazz cu folc și folcor.
- De când sunteți blogger?
MC – În 2006 mi-am făcut primul blog, Pătrățosu, așa cum m-au poreclit studenții pentru că nu sunt dispus la negocieri. De anul acesta am un al blog.
- Cum țineți totul în echilibru?
MC – Cu ajutorul soției mele. Ea mă ajută și mă înțelege.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite