Oradea: Criza economică afectează alimentarea cu oxigen a spitalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Criza economică afectează alimentarea cu oxigen a spitalelor
Oradea: Criza economică afectează alimentarea cu oxigen a spitalelor

Firma care alimentează Serviciul de Ambulanță și spitalele bihorene cu oxigen s-a restructurat, reducând personalul, programul de lucru și implicit timpul în care le oferă acestora gazul vital.

„Firma care ne aprovizionează a redus personalul și programul de lucru. Acum lucrează doar de luni până vineri, între orele 7.00-15.00. Ca să nu avem surprize neplăcute, ne vom face o rezervă de oxigen”, spune Daniela Petrișor, manager interimar al Serviciului de Ambulanță Bihor. Medicul nici nu vrea să se gândească ce s-ar întâmpla dacă Ambulanța ar rămâne fără oxigen. „Avem nevoie de oxigen pentru majoritatea pacienților pe durata transportului până la spital. În cazurile grave, fără oxigen, viața pacientului ar fi în pericol”, explică ea. Serviciul de Ambulanță Bihor a început deja să își facă rezervele de oxigen pentru a evita asemenea situații dramatice.
Într-o situație mai tragică este Spitalul Clinic Județean Bihor care tratează pacienți din întregul județ, iar la începutul săptămânii s-a confruntat cu o criză de oxigen. „Am primit aseară 4.000 de metri cub de oxigen. Acoperă cam zece zile”, spune Florin Bodog, managerul Spitalului clinic Județean.

Cauzele crizei

Spitalul Clinic Județean are datorii de peste 300.000 de lei către firma furnizoare de oxigen așa că înțelege măsurile luate de firmă pentru eficientizare. „Am moștenit niște datorii istorice imense pentru că la noi nu a mai crescut tariful pe caz din 2007”, explică el. Spitalul Clinic Județean are același tarif pe caz ca Spitalul Orășenesc Beiuș, de 1.300 de lei, deși rezolvă majoritatea cazurilor foarte dificile din județ. „Spitalul orășenesc Deva, care nu are statut de spital clinic, are un tarif pe caz de 1.550 de lei”, spune managerul.

Soluții de criză

Pentru a rezolva problema datoriilor spitalului, Florian Bodog a cerut Consiliului Județean Bihor să preia o parte din cheltuielile spitalului, măcar pe cele pentru utilități, iar Ministerului Sănătății și Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate să crească tariful pe caz la nivelul spitalelor clinice similare. Unitatea nu are până acum probleme cu medicamentele, dar acestea se văd la orizont. „Din cauza problemelor financiare pe care le avem, firmele de medicamente nu mai vor să ne dea medicamente ca înainte și suntem obligați să organizăm licitații de urgență. La acestea prețurile sunt mai mari”, spune cu năduf Bodog. Acum, unitatea sanitară își permite să achiziționeze medicamente de 300.000 de lei pe lună.
Cea mai mare problemă cu care se confruntă acum Spitalul Clinic Județean  este cea a computerului tomograf. „De o lună ne-a căzut de tot computerul tomograf și suntem obligați să contractăm acest serviciu în oraș. Suntem singurul spital clinic din țară care nu avem computer tomograf de la minister”, adaugă Florin Bodog. Problema se va rezolva în perioada următoare prin achiziționarea unui computer tomograf din străinătate cu fonduri transfrontaliere.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite